Rádio_FM dnes vo svojom rannom vysielaní zverejnilo nominácie na svoje hudobné ceny. Novinári a hlasujúca verejnosť sa zhodli v troch menách, ktoré mali priniesť nasilnejšie nahrávky minulého roka - Autumnist, Para a Katarzia. Prvé dve menované kapely majú po tri nominácie, no ešte o jednu viac má skupina Ľudové Mladistvá, víťaz ceny Objav roka 2016.

Už na prvý pohľad nominácie na Radio_Head Awards (RHA) ukazujú pestrosť scény, ktorú reprezentuje Rádio_FM. Nielen z hľadiska zastúpenia rôznych žánrov, ale aj tým, že v tej istej kategórii sú často bok po boku novinky overených mien s debutmi mladých talentov.

Medzi favoritov tohtoročných Radio_Head Awards sa zaradili skupiny Autumnist a Para, ktoré si na svoje konto pripísali po tri nominácie. Obe skupiny posunuli verejnosť aj novinári do finálovej päťky v kategórii Album roka. Autumnist s albumom False Beacon zaujali aj porotcov v žánrovej kategórii Elektronická hudba. Skupina Para sa zase okrem nominácií s albumom Našou krajinou uchádza aj o ocenenie Skladba roka. Získať ho môže s rovnomenným singlom, ktorý vznikol v spolupráci s Janou Kirschner.

V hlavnej kategórii Album roka poslucháči posunuli do druhého kola aj Katarziu s Antigonou, rovnomenný debut projektu Leto s Monikou a debutovú nahrávku Ľudových Mladistiev. Jej názov je Viete ako... a z hľadiska počtu nominácií na RHA je najúspešnejším albumom roka 2018, keďže je nominovaná aj v kategórii Debut roka a zaujala tiež odborné poroty v žánrových kategóriách Jazzová hudba a World Music / Folk.


V kategórii Skladba roka má Para silnú konkurenciu. Cenu môže získať Vec za svoju ironickú skladbu Slovák, ktorej videoklip nedávno na Youtube prekonal milión zhliadnutí, Billy Barman za coververziu pesničky skupiny Noisecut - Svitá, ktorá vyšla na kompilácii vydavateľstva Slnko Records Pozdrav Slnku (Album č. 100), ale aj FVLCRVM za výborný singel Words či Tolstoys za pieseň Olivy.

Nové a "nové" mená

Kategória Debut roka ukazuje prenikavý potenciál nových projektov. Okrem Ľudových Mladistiev a Leta s Monikou získala nomináciu kapela The Youniverse so svojím koncepčne prepracovaným albumom CMYK, energická reggae skupina Akustika s nahrávkou Zastavme svet a talentovaná speváčka a skladateľka s podmanivým hlasom Skyva so svojou prvotinou Zrkadlo.

Nebyť pravidla o tom, že v ďalšej "nováčikovskej" kategórii Objav roka nesmú byť umelci, ktorí už vydali album, určite by Skyva patrila aj tam, keďže do minulého roka o nej sotva niekto mohol počuť. V každom prípade na scénu vstúpila s vyzretým albumom, ktorý si zaslúži pozornosť.


Anketa prináša aj úsmevné momenty. V spomínanej kategórii Objav roka síce nemôže byť nominovaný nováčik, ktorý hneď v prvom roku svojho pôsobenia vydá debutový album, ale môžu sa tam vyskytnúť napríklad veteráni slovenskej rapovej scény Vec a Tono S. Tí si totiž minulý rok založili nový projekt Ultrazvuk, ktorý sa dostal do pätice nominovaných. Sporná je v tejto kategórii aj kapela Luvver, ktorá predtým niekoľko rokov pôsobila pôsobila pod názvom Fresh Out Of The Bus, a dokonca bola s eponymným debutovým albumom z roku 2015 nominovaná v kategórii Debut roka a Album roka - Cena kritikov (tú takmer získala, rozhodol až "rozstrel" so Saténovými rukami).

Už po zverejnení longlistov sme sa organizátorov pýtali, či je v poriadku, že objavom sa môžu stať nové projekty "starých známych", kým niektoré nové mená, ktoré sú skutočnými objavmi, v longliste tejto kategórie kvôli vydaniu albumu absentujú. Podľa vyjadrenia hlavnej koordinátorky Rádiohláv Niky Svorenčíkovej si tieto nedostatky uvedomujú, no zmenu pravidiel v kategórii Objav roka neplánujú.

"Nikdy nie je možné tie ceny nastaviť tak, aby boli spravodlivé pre všetkých a vždy musíme hľadať spôsob, aby tam bolo viac plusov ako mínusov. Pre nás je prioritou značkou RHA pomôcť aj mladým hudobníkom, preto sme pred niekoľkými rokmi kategóriu Nováčik roka rozdelili na dve nováčikovské kategórie. A pripadá nám logické ich rozdeliť na tých, ktorí album majú a tých, ktorí nie," vysvetľuje Nika_FM.


O finálovej päťke v kategórii Objav roka rozhoduje verejnosť, z čoho môže fúkať mierne nepriaznivý vietor pre menej známe mená medzi zvyšnými troma nominovanými, ktorými sú Blame Your Genes, Don't Trust Butterflies a Čavalenky. Vyššie spomínané kapely Ultrazvuk a Luvver môžu mať oproti nim výhodu, podľa Niky Svorenčíkovej sú však nové projekty známych mien tiež v istom zmysle na novej štartovacej čiare.

"Na slovenskej scéne sú nové projekty takmer vždy poskladané z dlhšie pôsobiacich hudobníkov (akurát možno menej úspešných ako Vec, ale to by nemalo byť kritériom toho, čo objav je a čo nie). Ultrazvuk je nový projekt, ktorý si tiež buduje svoju cestu nanovo, tak ako aj iní hudobníci. Musíme nastaviť pravidlá tak, aby boli spravodlivé pre všetkých - a tak, ako sa snažíme pomôcť menej známym kapelám, tak nie je fér ignorovať tie úspešné, hlavne ak ide o projekty obľúbené u našich poslucháčov."

V kategórii debutov potvrdzuje silný ročník pre začínajúce kapely a nové projekty fakt, že do top 5 sa v poslucháčskej kategórii nezmestili Darkness Positive a ich Prvý dojem. Jeden z najlepších debutov roka 2018 si však všimli hudobní novinári, ktorí nahrávku zaradili do svojej päťky najlepších albumov roka. Je to zároveň jediná prvotina nominovaná na Cenu novinárov. Popri štúdiovkách od Autumnist, Katarzie a Pary, na ktorých sa kritici zhodli s poslucháčmi, táto kategória zviditeľnila ešte nadžánrové trio Talent Transport s ich druhou nahrávkou Napospas. Bez účasti poslucháčov sa rozhoduje aj o žánrových cenách - v prvom i druhom kole hlasujú odborníci na dané žánre. Ktoré albumy ich najviac zaujali si môžete pozrieť v rozpise na konci článku.

Hlasovanie v druhom kole Radio_Head Awards 2018 je teda od dnešného dňa spustené a svojich favoritov v štyroch hlavných kategóriách môžete podporiť na webe Radiohlavy.sk do 3. marca. Slávnostné vyhlásenie víťazov sa bude konať 15. marca v AXA Aréne NTC v Bratislave.


Nominácie na Radio_Head Awards za rok 2018:

Album roka:


Autumnist - False Beacon
Katarzia - Antigona
Leto s Monikou - Leto s Monikou
Ľudové Mladistvá - Viete ako...
Para - Našou krajinou

Skladba roka:

Billy Barman - Svitá
FVLCRVM - Words
Para - Našou krajinou ft. Jana Kirschner
Tolstoys - Olivy
Vec - Slovák

Debut roka:

Akustika - Zastavme svet
Leto s monikou - Leto s Monikou
Ľudové Mladistvá - Viete ako...
Skyva - Zrkadlo
The Youniverse - CMYK

Objav roka:

Blame Your Genes
Čavalenky
Don’t Trust Butterflies
Luvver
Ultrazvuk

Nominácie v porotcovských kategóriách

Album roka - Cena novinárov:

Autumnist - False Beacon
Darkness Positive - Prvý dojem
Katarzia - Antigona
Para - Našou krajinou
Talent Transport - Napospas

Elektronická hudba:

Autumnist - False Beacon
Keosz - No Future Vol.2
Paradiso Rhythm - Hometown Glory
Subtension - Nestbox
This Is Kevin - DEEP

Hip-hop / Rap / R&B:

DMS - Prepáčte
Matys - Martin
Prezident Lourajder - Nonstop
Strapo - Poschod13
Supa - Biele noci

Hard & Heavy:

Adacta - Zlo
Catastrofy - Besnota
Lunatic Gods – Turiec 
Poetry In Telegrams - I, Koheleth 
Suburban Terrorist - Inhuman Breed

World Music / Folk:

Banda - Telegrafy
Ľudové Mladistvá - Viete ako...
Miriam Kaiser Trio - Tanec strún
Štefan Štec - Poletʹiv by'm na kraj svita
Trojka Zuzany Homolovej - Keď vojačik narukoval

Jazzová hudba:

David Kollar & Arve Henriksen - Illusion of a Separate World
Ludo Kotlár Trio - Hangin´
Ľudové Mladistvá - Viete ako...
Sisa Michalidesová - Colours of Solitude
Tibor Feledi Kairos Quintet - Common Playgrounds

Klasická hudba:

Eugen Suchoň - Kompletné klavírne dielo
Eugen Suchoň - Piesňové cykly
Eva Šušková, Quasars Ensemble - Lalula
Milan Paľa / Marián Lejava / Ensemble Opera Diversa - 4 Milanolo Concertos 
Symfonický orchester Československého rozhlasu v Bratislave, Ondrej Lenárd - Verdi: Requiem 

Experimentálna hudba:

Daniel Kordík, Michal Matejka, Miroslav Tóth - V rýchlosti pomaly
Jano Doe – Duranzie
Jonáš Gruska - Žaburina
Tittingur - Beings
Urbanfailure - Radical Reset no. 42

Autori: Marína Valentovičová, Patrik Marflák (téma Objav roka)
Foto: Katarína Acél - Gáliková

Súvisiaci interpreti: Autumnist, Para