Legenda nemeckej hudobnej scény Rammstein zažíva plodné obdobie. Na konci apríla plánuje vydať nový album Zeit, o pár dní neskôr vyrazí na turné a čakanie spríjemnila fanúšikom už druhým singlom, ku ktorému nakrútila videoklip obsahujúci zrejme všetky charakteristické prvky tohto svojského berlínskeho zoskupenia.


Šesťčlenná partička zverejnila skladbu Zick Zack, ktorá je síce po predchádzajúcom singli Zeit dobrým dramaturgickým krokom, keďže je rýchlejšia a ostrejšia, no ešte viac zaujme spolu s videoklipom. Po hudobnej stránke je to typický Rammstein. Striedanie tichších a hlučnejších polôh je síce z pohľadu dynamiky chytľavé, no neprináša žiadne prekvapenie. Každopádne, tých pár synťákových tónov v "Zick Zack pasáži" je zásahom do čierneho.

Spevák Till Lindemann udržiava pozornosť poslucháča každou frázou. V texte sa zameriava so značnou dávkou humoru na kozmetickú plastickú chirurgiu a zákroky, ktoré ľudia podstupujú v dúfaní, že budú vyzerať lepšie alebo majú iný cieľ. Spomína frézovanie nosa, odstránenie rebier, botox v mozgu. "Ak chcete byť krásni, musíte tiež trpieť. Márnosť nie je nikdy skromná," spieva.

Rammstein ako estrádna kapela

Rammstein si zaručili svoj svetový úspech, na nemecky spievajúce kapely naozaj nevšedný, aj vďaka vizuálnej stránke svojej tvorby. Často šokujúce obrazy ku kapele jednoznačne patria a fanúšikovia to od muzikantov jednoducho už očakávajú. Aj v novom klipe ukázali, že vedia, čo robia a kvalita, nápady i spracovanie sú opäť top.

Tentoraz si kapela navliekla pomyselnú masku klauna a prepojila humor so strachom. Masky naozaj hrajú hlavnú úlohu v klipe, v ktorom muzikanti stvárnili kapelu zloženú z indivíduí, ktoré zjavne nemal pod skalpelom najskúsenejší plastický chirurg. Najhoršie dopadol 59-ročný Lindemann, ktorému sa počas vystúpenia pred rozvášnenými seniorkami v tričkách Rammstein v menšom klube začne tvár pomaly rozpadať. Koncert preruší a v zákulisí sa snaží s pomocou zošívačky a lepiacej pásky dať tvár dokopy, čo mu však na vizáži príliš nepomôže. Práve naopak.


Videoklip, ktorý si za prvé tri dni od zverejnenia pozrelo už takmer 9 miliónov ľudí, režíroval Jörn Heitmann, ktorý si dal záležať na detailoch aj strihu a nechal tak vyniknúť skvelé herecké výkony všetkých členov kapely. Zábery na koncert estrádnej skupiny dopĺňajú scénky s popísaným prasaťom či mačkou, ktorá zje kúsok rozpadnutej tváre ležiaci v kresle v šatni, kde sa hviezdy pripravujú na svoje veľké číslo.

Mimochodom, myšlienku vystupovania pred zostarnutým publikom v minulosti pretavili do klipov aj kapely Faith No More či Foo Fighters. Tie si však svoje starnutie po boku verných fanúšikov predstavujú omnoho "romantickejšie".

Predchádzajúci singel Rammsteinu k titulnej skladbe albumu Zeit je v porovnaní s novinkou oveľa vážnejší. Zameriava sa na pominuteľnosť času a smrteľnosť. Tomu zodpovedá aj výpravný videoklip, o ktorý sa postaral Robert Gwisdek. Skupina zverejnila vizuál do rúk tohto tvorcu po prvý raz a ich spolupráca sa vydarila. Filmový klip patrí k tomu najlepšiemu, čo kapela v rámci hudobných videí doteraz ponúkla.


Album Zeit sa dostane na trh už 29. apríla a bude obsahovať celkovo 11 skladieb. Rammstein ich nahrávali koncom roka 2020 a začiatkom roka 2021 v štúdiách La Fabrique v Saint-Rémy-de-Provence vo Francúzsku. Zaujímavosťou je, že na obal albumu použili fotografiu od kanadského hudobníka Bryana Adamsa, ktorý zachytil nemeckých kolegov na schodoch pamätníka Trudelturm v berlínskom Adlershofe. Booklet nahrávky obsahuje ďalšie jeho fotografie z rovnakého miesta.

Čo sa týka spomínaného turné, kapela ho odštartuje 15. mája v Prahe, pričom na letisku Letňany sa ukáže aj o deň neskôr. Počas turné totiž Rammstein absolvuje hneď niekoľko dvojkoncertov na rovnakom mieste. Kto by nestihol ani jeden termín v Prahe, má možnosť ísť napríklad aj 16. júla do poľskej Varšavy. Kapela sa neskôr presunie z Európy do USA a Mexika.

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Rammstein