Koncom roka 2020 vydala slovenská speváčka Veronika Strapková svoj druhý štúdiový album s názvom Nová. Po takmer pol roku sa opäť pripomína s videoklipom k titulnej skladbe, v ktorej fanúšikom odkazuje, že stojí za to vzdať sa toho, čo nefunguje.

Skladbu Nová je odkazom na zásadný moment v živote talentovanej speváčky a autorky, keď sa oslobodila od toho, čo ju vyčerpávalo. Hudbu k piesni zložil Matej "Maxo" Mikloš, text napísala samotná Veronika Strapková. 

"Pieseň je o rozpade vzťahu dvoch ľudí a je jedno, či je to vzťah priateľský alebo partnerský. Ja som mala obdobie, keď som takto prišla o dvoch významných ľudí môjho sveta. Tomu predchádzalo obdobie trápenia, keď som neustále posúvala hranice toho, čo bolo pre mňa dovtedy prípustné a to len z obáv zo straty. Keď som sa odhodlala v sebe to ukončiť, pocítila som veľmi výrazné zmeny a doslova som ožila. Bola som v istom zmysle nová, iná ako dovtedy. Niektoré vzťahy jednoducho musíme pustiť, aby sme otvorili cestu novým, zdravším," vysvetľuje Veronika.


Videoklip k piesni vznikal počas lockdownu a napriek tomu, že možnosti boli oklieštené, malému tímu režiséra a kameramana Jána Jančoka alias Double J sa podarilo výborne vystihnúť podstatu skladby. "Chcela som ukázať akési prázdno, ktoré súvisí s uzatvorením vzťahu a následne potrebu bežať od tohto prázdna preč. Klip začína v pocitoch samoty, kde sa nič nejaví ako dobré, a končí sa tiež v samote, ale to je už iná samota - vnímaná ako sloboda, ako pocit, že je niečo predo mnou - ako keď človek zrazu zmení svoj pohľad a vníma svoju situáciu inak. Nakrúcal ho so mnou Double J a jeho partnerka Dada zas pomáhala s technickým zázemím a líčením," dodáva Veronika.

Pesnička Nová je jednou z dvanástich skladieb na rovnomennom albume, ktorý vyšiel na sklonku roka 2020. "Album Nová som pomenovala práve po tejto piesni, ktorá bola v mnohom určujúca. Album je (s výnimkou jednej skladby) v slovenčine, čo je obrovská zmena oproti prvému. Je hudobne viac súčasný a aktuálny. Prepojila som v ňom lásku k R&B a afrorytmom s moderným popovým zvukom. Je to album, ktorý obsahuje rôzne témy, poňaté súčasne vo zvuku aj vo forme," uzatvára Veronika Strapková.

Z nahrávky, na ktorej počas ostatných dvoch rokov spolupracovala s producentom Maxom Miklošom, ešte pred jej vydaním vydala niekoľko singlov, sú medzi nimi aj skladby Kým ťa mám, Bezchybná či Neverím.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.