Po minuloročnej humornej skladbe Český turista v Tatrách, ktorá je spolu s videoklipom celkom drsným ironickým štuchnutím do našich niekdajších federálnych bratov, prichádza skupina Smola a Hrušky s jej prekvapivým pokračovaním. Duet Štěstíčko je otvoreným vyznaním lásky k nášmu kultúrne najbližšiemu susedovi, tentoraz už bez náznaku provokácie.

V novinke kapely Smola a Hrušky sa akohudobní hostia predstavili speváčka Martina Pártlová, známa napríklad ako pravidelná hostka legendárnej folk-rockovej kapely Čechomor, a spevák a frontman skupiny Doctor P.P., Petr Pečený. "Bola to nečakaná ponuka a keď sa fešáci objavili na mojom koncerte s Čechomorom, tak som si povedala: Oni to myslia vážne. Pre mňa to bola veľmi pozitívna skúsenosť. S kapelou je radosť spolupracovať a nakrúcanie videoklipu v Prahe som si naozaj užívala," hovorí Martina Pártlová.

Skladba Štěstíčko je voľným pokračovaním pesničky Český turista v Tatrách, v ktorej hosťoval spevák a textár Lou Fanánek Hagen z kapely Tři Sestry. Vznik skladieb podnietilo vlaňajšie sté výročie prvej ČSR a kapele sa v nich podarilo zachytiť náš pozitívny a láskavý, ale i humorne-súťaživý vzťah s bratmi Čechmi.


Spoko: "Českí bratia nás majú radšej, ako my ich"

Ako prezrádza autor skladby a frontman kapely Smola a Hrušky Jozef "Spoko" Kramár, novinka sa nerodila ľahko, no napriek tomu si prácu s českými kolegami užíval. "Pesnička Štěstíčko vznikla na základe sľubu, ktorý som dal na našom Youtube kanáli v komentároch pod videom Český turista v Tatrách. V tejto skladbe si uťahujeme z našich bratov, ktorí to ale vo väčšine zobrali s úsmevom a nadhľadom. Zopár z nich nás však, slušne povedané, požiadalo, aby sme si spravili srandu aj sami zo seba. Tak som verejne prehlásil, že do roka a do dňa bude na svete skladba s pracovným názvom Slovák v Praze," približuje pozadie vzniku piesne spevák a skladateľ.

"Napísal som dve rôzne skladby, kde som nás Slovákov dosť nešetril a priebežne som oslovoval českých interpretov, ktorých som poznal, ale aj tých, ktorí mi prišli zaujímaví. Od všetkých som dostal pozitívne reakcie na hudbu, ale s textom neboli spokojní, že je to až moc tvrdé a až takto zle nás Slovákov nevidia. V podstate sa mi potvrdilo to, čo som už dlhú dobu cítil, že nás českí bratia majú radšej ako my ich, a tak som spojil tradičné české Štěstíčko a tému imigrácie. Vznikla pozitívna ba priam až romantická skladba, ktorá si našla ihneď svojich interpretov Martinu a Petra. Samotné nahrávanie prebiehalo v Prahe s aktuálne vychyteným českým producentom Lukášom Chromekom, ktorý práve v čase nahrávania Štěstíčka produkoval poslednú skladbu Karla Gotta - Srdce nehasnou," dodáva Spoko.

Na scenári videoklipu začala kapela najskôr spolupracovať s Ondrejom Soukupom, ktorý aktuálne utužuje česko-slovenské vzťahy na turné s Richardom Müllerom. Práve vzhľadom na vyťaženosť všetkých zainteresovaných a niekoľkonásobné zmeny termínov sa napokon Smola a Hrušky na poslednú chvíľu rozhodli spojiť so skúseným filmárskym tímom z Lexis Production, s ktorým spolupracovali aj na klipe Český turista v Tatrách.


S Doctor P.P. pôjdu aj na turné

Spolupráca populárnej východoslovenskej kapely s Petrom Pečeným na novom singli sa pretavila aj do spoločného koncertovania. V novembri odohrajú Smola a Hrušky a Doctor P.P. sériu koncertov na Slovensku a v Česku s názvom Štěstíčko minitour 2019. Tešiť sa môžu fanúšikovia v Košiciach, Novom Meste nad Váhom, Brne a Prahe.

K týmto jediným klubovým šou do konca roka zaradila kapela aj bonusový koncert v Banskej Bystrici, kde Smola a Hrušky prijali pozvanie ako hosť mladej nitrianskej kapely Sematam v rámci turné pri príležitosti vydania jej debutového albumu.

Novembrové koncerty kapely Smola a Hrušky:

8. 11. - Košice, Collosseum club - vstupenky
9. 11. - Nové Mesto nad Váhom, Klub Za Rampami - vstupenky
14. 11. - Brno, Eleven club
15. 11. - Praha, Malostranská beseda
16. 11. - Banská Bystrica, Urban Spot (hosť kapely Sematam)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Martin Hlavatý. Tlačovú správu sme upravili. Aktualizované novinky a súťaže k turné nájdete na stránkach smolaahrusky.skwww.facebook.com/smolaahrusky.

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky