Tento rok vydali v priebehu dvoch dní dva albumy, no ani to im nestačí. Namiesto videoklipu k niektorej z už vydaných skladieb prichádzajú s úplnou novinkou s názvom The Thing. V klipe si vyrazili do prírody, no nie je to obyčajná prechádzka. Kaskadérskych výkonov sa hudobníci zhostili bez dablérov. Tvrdia, že ide o poctu Jeanovi-Paulovi Belmondovi.

Melancholicky veselá novinka je súčasťou projektu "Apology", ktorým sa Midi Lidi ospravedlňujú za v tomto období príliš veľa vydanej hudby. Videoklip k skladbe, ktorá by sa mohla objaviť až na ďalšom albume skupiny, natočil režisér Marek Mrkvička.

Hneď v úvode klipu, ale aj v samostatnom videu, sa dozvedáme, že názov piesne The Thing sa vyslovuje presne tak, ako sa píše po česky, nie s anglickou výslovnosťou. Vznikla pred rokom a ako mnoho predchádzajúcich piesní Midi Lidi je o nádeji. "My si s tým snáď nedáme pokoj!," hovorí frontman Petr Marek a dodáva: "Nedávno som počúval pieseň Whatever Gets You Through The Night od Johna Lennona. Bol by som rád, keby naša pesnička vyznela podobne. Navyše má lepšiu hudbu."


Vo videoklipe účinkuje celá kapela, teda Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar, Markéta Lisá aj Magdalena Hrubá. Nakrúcalo sa na "neznámom mieste, kde ešte nikto nebol". A hoci ide na pomery Midi Lidi o veľmi revolučný (rozumej úplne štandardný) spôsob natáčania v reálnom prostredí, klip sa nezaobišiel bez práce stáleho spolutvorcu špeciálnych efektov Aleša Suka. "Úvod klipu vychádza z úvodu filmu Komando s Arnoldom Schwarzeneggerom. Ale málo," dopĺňa Prokop Holoubek.

Režisér Marek Mrkvička, kameraman Patrik Balonek a strihač Vojtěch Kunc sú traja kamaráti z FAMU (Filmová a televízna fakulta Akadémie múzických umení v Prahe). Petr Marek je pedagógom Mrkvičku a má rád jeho filmy a hudbu. Marek Mrkvička k ich spolupráci hovorí: "Vďaka kapele Midi Lidi som sa naučil počúvať texty v piesničkách. Teda nielen ich. Tak som im to chcel splatiť. A tiež som v živote pre nikoho nerobil klip a chcel som si to skúsiť."

Pieseň The Thing Midi Lidi vydávajú rovno v dvoch verziách, tou druhou je veľmi jemný remix The Thing (Thin Mix). Obe verzie môžete počúvať aj v streamovacích službách.



Fanúšikovia kapely spolu s novinkou tento rok dostali už 21 nových skladieb na celkovej ploche dvoch hodín. Piata radová platňa Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád vyšla na Medzinárodný deň detí a šiesty album Heal The World, konečně! o deň neskôr. Pokrstiť obe platne sa kapela chystá 18. marca v Prahe, 7. apríla v Brne a 8. apríla v Bratislave. Koncerty sa uskutočnia v rámci turné s príznačným názvom Náhradní tour 2022. A môžu sa už fanúšikovia tešiť aj na ďalší, siedmy radový album? "To môžu vždy!" odkazujú Midi Lidi.

Aktuálne sa členovia kapely stali kurátormi novembrového čísla časopisu Full Moon, kde sa okrem článkov a rozhovorov o kapele dajú nájsť aj texty, ktoré členovia Midi Lidi pre časopis napísali, či urobili rozhovor s niekým, koho majú radi. Alebo aj články a rozhovory, ktoré napísali iní autori na prianie Midi Lidi. Vydali tiež "meditatívny film z nahrávania" s názvom Making of Apology. "Chcel som zaznamenať onú obyčajnú kancelársku prácu, ktorej sa naše štúdiové nahrávanie podobá najviac. Natáčal som zámerne tie najmenej zábavné okamihy. Ale občas som natočil aj niečo zaujímavé. Ospravedlňujem sa," hovorí Petr Marek. "Je to film, pri ktorom môžete robiť aj iné veci," dodáva.


Midi Lidi - Náhradní tour 2022

25. 2. - České Budejovice, Tempo
26. 2. - Volyne, Na Nové
4. 3. - Plzeň, Anjel Café
5. 3. - Ústí nad Labem, Hraničiar
18. 3. - Praha, Meetfactory
19. 3. - Chomutov
7. 4. - Brno, Fléda
8. 4. - Bratislava, Nová Cvernovka
9. 4. - Trenčín, Lúč
22. 4. - Rožnov pod Radhoštěm, Vrátnice
23. 4. - Žilina, Stanica
29. 4. - Olomouc, Jazz Club Tibet
30. 4. - Ostrava, Dock

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky kapely sledujte na oficiálnych stránkach midilidi.com a www.facebook.com/midi.lidi.

Foto: Marek Mrkvička

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi