Asi žiadna kapela na slovenskej scéne nekombinuje rôzne podoby alternatívnej a elektronickej hudby tak originálne a nápadito ako Nvmeri. Trio, ktoré je prirodzeným pokračovaním formácie The Uniques, vlani s debutovým albumom zadefinovalo svoj žánrovo ťažko zaraditeľný zvuk, ktorý sprevádza pesničkové filozofovanie frontmana Pištu Kráľoviča.

To posledné, na čo si pri Nvmeri v spleti zvukov a harmónií pomyslíte, je, že počúvate slovenskú kapelu. Platí to aj v prípade nového singla Entropy, ktorý je prvou zverejnenou skladbou skupiny od jari 2013. Okamžite rozpoznateľný hlas a hudobný rukopis, v ktorom sa spájajú vplyvy rôznych dekád a žánrov, evokujú niečo dôverne známe, no zároveň by ste (inak než štýlovo/zvukovo) podobnú skladbu na spomínanom albume nenašli.

A ani tematicky, Pišta sa totiž v novinke podľa vlastných slov zaoberá ničím. "O ničom" je aj sprievodné video, v ktorom sa trojica kolíše v podzemnom parkovisku pred vzďaľujúcou sa kamerou. Na záver ostane len čierne nič - pointou zostáva svetovo a súčasne znejúca hudba, ktorá si vystačí aj bez nákladných a akčných vizuálov.

Singel Entropy kapela čoskoro sprístupní ako vianočný darček pre fanúšikov na voľné stiahnutie. Ešte predtým však Nmveri čaká piatkové vystúpenie na showcase festivale Glipms v belgickom Ghente, kde bude jediným zástupcom Slovenska. Držíme palce.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Táňa Kadlecová