Festival Konvergencie ukončí svoju tohtoročnú koncertnú činnosť adventným programom s názvom Zrkadlo v zrkadle. Uskutoční sa v nedeľu 13. decembra o 20:00 v netradičných priestoroch podkrovia Mirbachovho paláca Galérie mesta Bratislavy (GMB) bez účasti divákov. Tí ho však budú môcť sledovať na naživo formou live streamu na sociálnej sieti.

"Advent je pre mňa výnimočný čas a musím povedať, že aj veľmi vzácny, napriek existenciálnej výzve, ktorú väčšina hudobníkov momentálne zažíva. Aj preto sme vybrali skladby, ktoré prinášajú tiché a láskavé povzbudenie, poďakovanie, ale i radosť z prichádzajúcich sviatkov," priblížil adventný koncert violončelista a riaditeľ festivalu Jozef Lupták, ktorý sa na koncerte predstaví aj ako interpret.

Spolu s ním vystúpia huslisti a Daniel Rumler a Lucia Harvanová, violista Martin Ruman a klavírneho partu sa zhostí Boris Lenko. Súčasťou programu bude aj príhovor kazateľa Cirkvi bratskej Daniela Pastirčáka.


Umenie ako zrkadlo, hudba ako liek

Názov koncertu je inšpirovaný skladbou Spiegel im Spiegel (Zrkadlo v zrkadle), ktorú Arvo Pärt napísal v roku 1978, tesne pred jeho odchodom z Estónska. "Táto 10-minútová meditácia o nekonečne zaznie na koncerte hneď dvakrát, na úvod a záver a v dvoch verziách," avizujú organizátori podujatia.

Vianočné kvarteto, ktorého autorom je bratislavský skladateľ, pedagóg a dirigent Cirkevného-hudobného spolku Alexander Albrecht, dotvorí predvianočnú atmosféru známymi koledami Do mesta BetlémaOpäť sú to Vianoce či Tichá noc.

V poslednom tohtoročnom koncerte Konvergencií nemôže chýbať ani hudba Ludwiga van Beethovena, ktorého 250. výročie narodenia si tento rok pripomínal celý svet. Dramaturgiu koncertu dopĺňa nádherná pomalá časť jeho Sláčikového kvarteta č. 15 a mol op. 132 s podtitulom "Posvätný spev vďakyvzdania uzdraveného Božstvu v lydickom móde". Kompozícia vznikla v roku 1825, keď sa skladateľ zotavil z vážnej choroby.

Koncert si budete môcť pozrieť na Facebook stránke festivalu Konvergencie a tiež na stránkach mediálnych partnerov vrátane profilu Hudba.sk.


Program koncertu:

Arvo Pärt
Spiegel im Spiegel

Luwig van BeethovenSláčikové kvarteto č. 15 a mol, op. 132
III. Molto adagio - Andante "Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lydischen Tonart" / "Posvätný spev vďakyvzdania uzdraveného Božstvu v lydickom móde"

Alexander Albrecht
Vianočné kvarteto
I. Do mesta Betléma
II. Aký je to svit
III. Tichá noc
IV. Opäť sú tu Vianoce

Arvo Pärt
Spiegel im Spiegel 
 
Účinkujúci:

Daniel Rumler - 1. husle

Lucia Harvanová - 2. husle 
Martin Ruman - viola 
Jozef Lupták - violončelo
Boris Lenko - klávesy

Organizátorom podujatia je Festival Konvergencie. Partnermi podujatia sú Galéria mesta Bratislavy, Nadácia mesta Bratislavy, Slovenská sporiteľňa a Bodka TV.

Zdroj: Konvergencie