Skupina Smola a Hrušky vo svojom najnovšom singli opäť svojsky reflektuje politickú, ale i celospoločenskú situáciu vo verejnom priestore. Zhoda okolností a podobnosť postáv v novinke Asistent(ka) je však čisto náhodná, pretože realita je podľa lídra skupiny Spoka ešte oveľa tvrdšia a smutnejšia.

Kapela Smola a Hrušky vyjadruje všetkým kvalifikovaným, čestným a pracovitým asistentom a asistentkám veľký rešpekt. Váži si ich prácu i prístup. Nová skladba Asistent(ka) je však o úplne inom svete asistentov a asistentiek, ktorých pozná každý a to nielen z médií, ale i zo svojho blízkeho okolia. Každé mesto, obec, úrad, inštitúcia, primátor, starosta či poslanec má svojho obľúbeného asistenta či asistentku.

"K skladbe ma inšpirovali všetci asistenti, s ktorými som prišiel do styku v práci alebo v médiach. No najviac inšpiratívna bola náplň práce štátneho radcu, ktorú keď som si prečítal a zamyslel sa, koľko skúseností a vysokých škôl by mal mať takýto radca, tak mi odpálilo dekel. Pred rokmi som pracoval v japonskej korporátnej firme ako audítor a keď si predstavím, že jeden človek by mal riešiť tvorbu stratégie a štátnej politiky vo vymedzenej oblasti, vykonávať vnútorné aj vládne audity, koncepčnú a koordinačnú činnosť v rámci štátnej služby, koordináciu pri realizácii projektov, pripravovať koncepcie strategických dokumentov, tak moja predstava je, že to musí byť super-človek. Skrátka, asistenti to nemajú ľahké a to nehovoriac o tom, koľko toho musia pri šéfovi preskákať alebo prehltnúť," približuje Jozef "Spoko" Kramár inšpiráciu za pesničkou Asistent(ka).

"Je to úlet, no myslím, že je to zároveň téma, ktorá rezonuje. Textovo som spojil dokopy pár vecí, ktoré zdanlivo nesúvisia, no zdá sa mi to celkom zábavné, aspoň ja to tak cítim... Ideme v tej skladbe trošku cez čiaru, tak uvidíme, ako na to ľudia zareagujú," poznamenal spevák a autor pesničky v rozhovore pre agentúru SITA. 


V hlavnej úlohe videoklipu sa predstavila alternatívna fotomodelka a MOgirl Karolína Ščurová z Prahy a členovia kapely Smola a Hrušky. O vizuálny aj virtuálny výsledok sa postaral dvorný kameraman Pavol Varga, autor klipov Som na*ebanýHokejové emócieVývrtka či poslednej romantickej Spokovej novinky Aj ty to tak cítiš, ktorú nahral vo dvojici so speváčkou Mirkou Miškechovou.

Akustické turné so špeciálnymi hosťami

Kapela Smola a Hrušky vyráža o pár dní na špeciálne akustické turné. Pre svojich fanúšikov pripravuje repertoár svojich najväčších hitov ale aj starých, dlho nehraných skladieb v nových akustických aranžmánoch, ktoré predstaví vo viac ako dvojhodinovom programe.

Turné odštartuje už o týždeň, 20. februára, na domácej pôde v Spišskej Novej Vsi v koncertnej sieni Reduta. Na koncertoch sa predstavia aj traja špeciálni hudobní hostia Mirka Miškechová (spev, gitara), Martin Pisko (perkusie) a Marek Masarik (klávesy). "Mirka nahradí viaceré speváčky, s ktorými máme duety. Dúfam, že to zvládne, naučiť sa všetky tie pesničky... Malo by ich byť asi osem," uzavrel Spoko.

Akustické turné Smola a Hrušky:

20. 2. - Spišská Nová Ves, Reduta - koncertná sála
29. 2. - Púchov, Queens pub
6. 3. - Nitra, Music a cafe
7. 3. - Vrútky, RC Mlyn

Vstupenky:  

Redakciu Hudba.sk informoval manažér skupiny Smola a Hrušky Martin Hlavatý. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Youtube / Pavol Varga

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky