Je to sviatok vinylov, kamenných obchodov a hudobných fajnšmekrov, ktorí túžia mať vo svojej zbierke špeciálne nahrávky odlišujúce sa od bežných vydaní. Oslava gramofónových platní Record Store Day bude prebiehať v sobotu 13. apríla po celom svete, ale aj v bratislavských obchodoch, ktoré pre fanúšikov pripravili okrem bohatej ponuky vinylových špecialít aj sprievodný program.

Record Store Day má snahu prinášať nové aj už známe nahrávky v lukratívnych verziách, ktoré sú zberateľskými kúskami. Preto sa tento deň často stáva aj súbojom s časom, pretože platí staré známe - kto skôr príde, ten skôr melie.

Počas tohto týždňa prichádzali predajcom do obchodov objednané nahrávky, pričom do posledného momentu vlastne nevedeli, čo k nim dorazí a v akom počte. Predajca Jozef PeštaVinylové platne vraví, že zásobovanie na Record Store Day je lotéria. "Musíme tituly objednať mesiac dopredu. Máme na to týždeň a v tom čase nevieme, o čo bude záujem. Po uzávierke čakáme až do tohto týždňa, čo z toho dostaneme," prezrádza predajca. Napriek tomu, že urobia objednávku na 300 kusov vinylov, bežne im prídu len dve tretiny z objednávky. "A práve z toho, čo nám prišlo a čo vypadlo z katalógu je jasné, o ktorý titul je záujem," dodáva.

Record Store Day je aj o stretávaní sa a hudobných rozhovoroch, ktoré prebiehajú v priestoroch obchodov. Predajňa Vinylové platne pripravila aj sprievodný program v kaviarni Prešporák, kde vystúpia Tomáš Sloboda, Vlado NosáľThe Youniverse, ďalšie koncerty ponúknu na dvore kaviarne kapely Konekshan, Craggy Collide a zatiaľ utajený špeciálny hosť (Aktualizácia: už je odtajnený, je ním skupina IMT Smile). Počas dňa budú podpisovať platne aj Polemic, Medial Banana či Saténové ruky. Členov poslednej menovanej skupiny a tiež zostavu z Bruuder Records môžete v sobotu stretnúť aj v obchode Wegart.

Bratislavské akcie v rámci Record Store Day 2019 - 13. apríla:

8:00-18:00 - obchod Vinylové platne a kaviareň Prešporák (Zámočnícka 10 a 11)

9:00-18:00 - hudobný obchod Wegart (nádvorie na Uršulínskej 9)

RSD s Polemicom, Autumnist aj kompiláciou od Bruuder Records

Snaha priniesť vinylové špeciality je každoročne aj zo strany vydavateľstva Deadred Records, ktoré tento rok oslavuje 10 rokov od vydania debutového eponymného albumu Autumnist. "Album v dobe svojho vydania zaujal netradičným zvukom a je považovaný za nadžánrový a absolútne mimo prúdu stojaci album s výraznými melódiami, napriek tomu, že až na jednu skladbu je celý inštrumentálny," uvádza vydavateľ.

Debut Autumnist vyjde na žltom vinyle v limitovanom náklade 150 kusov s originálnym "urbánnym" artworkom od Vlada Ďurajku, ktorý bol oproti pôvodnej verzii mierne modifikovaný. Všetky kópie sú očíslované. Skladby prešli remasteringom , o ktorý sa postaral Tom Karásek v štúdiu Gargle & Expel. Nahrávka bude dostupná exkluzívne vo Wegarte na Uršulínskej ulici v Bratislave. Všetky kópie albumu budú vopred podpísané súčasnými členmi kapely, ktorá sa však podujatia nebude môcť osobne zúčastniť, nakoľko ešte v piatok má koncert v Banskej Štiavnici na akcii Nu Sound of Visegrad.

Eponymný debut Autumnist Zdroj: Deadred Records

Milovníkom vinylov je aj Tomáš Sloboda, ktorý minulý rok v tomto čase spoluzakladal vydavateľstvo Bruuder Records. "Naše vydavateľstvo považuje vinylový formát za najdokonalejší. Či po zvukovej, vizuálnej, alebo zberateľskej stránke. Dávame tým najavo úctu samotným umelcom, ich dielu a ich fanúšikom. Preto sa zapájame aj po druhýkrát k tomuto celosvetovému sviatku," vraví Tomáš Sloboda, pričom to vníma ako prejav úcty k predajcom, ktorí zostali verní svojmu "poslaniu ponúknuť ľuďom niečo hodnotné a výnimočné".

Bruuder Records uvedú v rámci Record Store Day špeciálny titul. "Tentokrát ponúkame tiež niečo výnimočné, čo sa naozaj nedá zohnať hocikde a človek musí zdvihnúť zadok a ísť v sobotu do mesta do niektorého z kamenných obchodov, ktoré sa tento rok RSD zúčastňujú," hovorí Sloboda. Bruuder Records vytvorili kompiláciu na 10 palcovom vinyle v limitovanom náklade 100 kusov, ktorá obsahuje šesť doteraz nevydaných skladieb od Sounds Like This, The Youniverse, Queer Jane a Issaraphab

K sviatku vinylov prispejú aj Polemic. Členovia kapely prinesú do predajne Vinylové platne číslovaný jednostranný demo singel skladby Na každého príde. Ten vyjde len v počte 20 kusov a ide o vyrezávaný vinyl. Pri príležitosti RSD vydáva svoj nový singel Gravitácia/Monštrum kapela Saténové ruky.

Kompilácia  Bruuder Records, RSD 2019 Zdroj: Bruuder Records
Obrázkový soundtrack Bohemian Rhapsody aj mono Pink Floyd


Pri príležitosti Record Store Day vychádzajú mnohé svetové tituly, ktoré prilákajú do kamenných predajní viacerých nadšencov vinylov. Jedným z nich je aj soundtrack k Oscarmi ocenenému filmu Bohamian Rhapsody od skupiny Queen. Ten vyšiel vo svojej klasickej verzii vo februári, no teraz sa dočká špeciálnej podoby picture discov. "Obrázky boli prevzaté z artworkov, ktoré obsahovalo pôvodné februárové vydanie. O tento titul je asi najväčší záujem. Súčasne s ním vyšiel aj malý SP singel, ktorý je zase na farebnom vinyle," vraví Jozef Pešta z maličkého obchodu Vinylové platne na Zámočníckej ulici v Bratislave.

Druhý štúdiový album Pink Floyd A Saucerful of Secrets vyšiel v roku 1968. Bubeník Pink Floyd Nick Mason album označil za svoju najobľúbenejšiu nahrávku. "Myslím si, že sú tam nápady, ktoré sme potom používali počas celej našej kariéry. Myslím si, že to bol dobrý spôsob ako označiť odchod Syda (Barretta) a príchod Davea (Gilmoura). Je to celkom pekné mať ich oboch na nahrávke. Je to skôr také prelínanie ako strih," uviedol Mason.

Album sa dočkal reedície na vinyle, ktorá je bežne dostupná, no teraz prichádza v špeciálnej pôvodnej mono verzii. "Koncom 60. rokov, niektoré tituly vychádzali v mono verzii, ale vzápätí, keď sa robila dotlač titulu, tak už prevládal záujem o stereofonické vydania, takže vydavatelia urobili dotlač v stereofonickej verzii, ktorá sa predávala celých 50 rokov až doteraz," vysvetľuje Jozef Pešta. "Teraz sa vydavateľ vrátil k pôvodnému mono mixu, keďže nahrávky sú prevzaté z pôvodných analógových pásov. Sú menej upravované," vraví predajca. Titul bude dostupný aj v predajni Wegart, pričom jeho rýchly predaj predpovedá aj minuloročný úspech Pink Floydu v mono mixe, ktorému na vypredanie v obchode Vinylové platne stačila pol hodina.  

Soundtrack Bohemian Rhapsody Zdroj: RSD

Record Store Day poteší fanúšikov ska a reggae

Jamajská superhviezda Desmond Dekker nahrala v Chalk Farm Studio v roku 1973 album Pretty Africa. Nahrávku pôvodne vydalo legendárne reggae vydavateľstvo Trojan Records vo Veľkej Británii. Poklady k tomuto albumu však boli dlho stratené. Napokon sa však našli v archíve Trojan Records a po dlhých 47 rokoch vychádza album opäť.

"Platňa je polopriesvitná, ladená do oranžovej farby, ale hlavne obsahuje pôvodné logo Trojan Records, čo zberatelia tohto žánru určite ocenia. Objednali sme 5 alebo 6 kusov, dodali nám len tri. To znamená, že je vysoko pravdepodobné, že ten titul je vypredaný," hovorí Jozef Pešta.

Špecialitou tohtoročného RSD je aj singel The Specialist, kapely, ktorá sa preslávila britským ska a ovplyvnila stovky ska kapiel na svete, vrátane slovenského Polemicu. "Už je to vypredané a všimol som si, že už aj ceny na eBay pomaličky rastú pri tomto titule. To znamená, že obchodní špekulanti už dvíhajú ceny singla, lebo vedia, že nie je už dostupný," konštatuje Pešta, ktorý objednával zo singla 10 kusov, no dodali mu len tri.

Bob Dylan  - testpressing Blood On The Tracks Zdroj: RSD

Unikátny testpress od Boba Dylana

Nie je to ani rádový album, ani komerčne zaujímavá nahrávka, z ktorej by vydavateľ dokázal predať milióny kópií. No je to unikát, ktorý láka zberateľov. Testpress Blood On The Tracks od Boba Dylana je skutočnou zberateľskou lahôdkou. Album Blood on the Tracks obsadzuje popredné priečky rebríčkov najlepších albumov všetkých čias. Okrem klasickej verzie však existuje testpress, testovací kus, po ktorom ešte prebehli zvukové úpravy, ktorý vyšiel v danom čase len v počte päť kusov a hodnota nahrávky sa vyšplhala na 12-tisíc dolárov.

Medzi najlákavejšie kúsky obchodu Wegart zase patria spoločná nahrávka zhudobnenej poézie troch hudobníkov Davida Sylviana, Rhodriho DaviesMarka Wastella s názvom There Is No Love, nový album Ólafura Arnaldsa re:member so sláčikovým kvartetom, ktorý v lete predstaví aj na Slovensku, alebo soundtrack Twin Peaks k druhému pokračovaniu kultového seriálu z 90. rokov, ktorý na platni nikdy nevyšiel, vyšla len nedostupná limitovaná CD edícia.

Podľa Sone Weissovej z Wegartu patria k najvyhľadávanejším titulom Tosca, Prince, Imagine Johna Lennona (raw studio mixes), ale aj picture disk PinUps Davida Bowieho, dva albumy najväčších hitov Rolling Stones na výpravných farebných vinyloch, či spomínaný Pink Floyd.

Autorka: Marína Valentovičová
Ilustračné foto: Pixabay.com

Súvisiaci interpreti: Autumnist, Queen