Východoslovenská kapela Iconito je známa originálnym a moderným spájaním folklóru s popom. Potvrdzuje to aj vo svojej najnovšej spolupráci s Folklórnym súborom Zemplín, s ktorým nahrala podmanivú novinku s názvom Korene. Pozrite si videoklip plný krásnych záberov Slovenska a ľudových krojov z rôznych kútov našej krajiny.

Vo videoklipe Korene môžete vidieť šesť výnimočných regiónov Slovenska s ukážkami toho, čo je pre ne typické. Zároveň v ňom vystupujú šiesti významní slovenskí herci, pričom každý zosobňuje iný región. Pesničkou štartuje kapela Iconito a Folklórny súbor Zemplín nový veľký projekt s rovnomenným názvom, ktorého cieľom je priblížiť tradície a folklór mladým ľuďom, a to nielen na Slovensku ale aj v zahraničí.


Návrat ku koreňom so súborom, v ktorom vyrastali

Spolupráca čoraz populárnejšej skupiny z Michaloviec s Folklórnym súborom Zemplín bola zrejme len otázkou času a je logickým prepojením týchto dvoch telies. Väčšina z členov Iconita totiž bola pred založením skupiny súčasťou tohto významného súboru, ktorý bol založený už v roku 1957. Talentovaní hudobníci, ktorí svoj debutový album Človek a klaun vydali v roku 2016, folklórom žijú stále. Nielen tým, že ho v popovejšej polohe prezentujú vo svojej tvorbe, ale zároveň sú všetci sú dodnes členmi nejakého folklórneho súboru. Napríklad spevák a líder kapely Kristián Dufinec je hrdým lúčničiarom.

"Veríme, že aj folklór môže byť cool a jeho odkaz môže čo-to povedať aj dnešným mladým ľuďom. Aj to je dôvod, prečo tento projekt vznikol, aby sme nemali pocit, že folklór a folklorizmus sú prežitkami komunizmu. Folklór tu bol už dávno predtým a budoval nehmotné kultúrne hodnoty, ktoré nikde inde vo svete nemajú obdobu," hovorí Kristián, ktorý je autorom piesne Korene spoločne s gitaristom  Iconita Martinom Rusnákom. O produkciu skladby sa postarala autorská dvojica spoločne s Petrom Jakabom zo štúdia Sinus Records.

Spojenie rôznych regiónov aj generácií

Na pôsobivom videoklipe pracoval Kristián Dufinec a jeho tím Michigan Creative Factory (námet, scenár, réžia) spoločne s Michalom Tkáčom, Miroslavom Kistym a Adriánom Jenčom (Cube Art Pictures). Diváci v ňom môžu vidieť okrem mladých folkloristov aj výborných slovenských hercov staršej generácie. Sú nimi Marián Slovák, Ján Greššo, Ľubomír Paulovič, Alfréd Swan, František Kovár a Vladimír Jedľovský. "Každý z nich v našom klipe reprezentuje jeden región, jeden osud človeka i život príznačný pre jeho kraj. Týchto pánov umelcov sa nám na moje prekvapenie podarilo presvedčiť celkom rýchlo. Samozrejme, museli uveriť myšlienke a zmyslu toho, čo chceme vytvoriť," teší sa Kristián. 

"Folklór vyjadruje povahopis regiónu, v ktorom vznikol, históriu a emócie tých, ktorí žili pred nami. A my dnes vyjadrujeme náš vzťah nielen k folklóru, ale v realistickej podobe aj jeden k druhému. Bol to pre nás pekný zážitok a dúfam, že sa prenesie ku všetkým, pre ktorých sme to robili a ktorým to patrí," zhrnul za všetkých zúčastnených kolegov herec František Kovár.

Samotnú dejovú líniu a odkaz videoklipu, ako aj celého projektu Korene, podľa mladého hudobníka a režiséra môžeme vnímať v dvoch rovinách. "V tej prvej sú nástroje práce zasadené do im vlastného prostredia daného regiónu. Pri Myjave je to roľníctvo, na Podpoľaní výroba fujár, na Horehroní drevorubačstvo, na Kysuciach a v Terchovej zase furmanstvo i pastierstvo, pri Goraloch pltníctvo, no a napokon na Zemplíne vinárstvo. Druhou rovinou sú elementy života, ktoré neobídu azda nikoho z nás: práca (Myjava), tvorba i radosť zo života (Podpoľanie), smrť (Horehronie), rodina (Kysuce - Terchová), návrat domov, zmierenie (Goral) a napokon vojna a odlúčenie (Zemplín). Každý jeden z nich však spája láska, vzťah muža i ženy i cit pre vlastné korene."

Projekt s medzinárodnými ambíciami

Projektom Korene chce skupina Iconito spolu s FS Zemplín vzdelávať našincov aj zahraničie. Po jeho dokončení a odprezentovaní na domáccih pódiách by totiž mal byť nadabovaný aj do angličtiny a španielčiny.

"Celkovo to má vyvrcholiť v multižánrové edukatívne predstavenie o slovenskom folklóre, ktorý bude však spracovaný do úplne nového šatu a najmä modernej podoby. Práve preto sme sa pri tvorbe a nahrávaní piesne snažili nájsť prienik moderného zvuku a odkazu slovenskej tradície, ktorá v sebe zahŕňa rôznorodé pre ňu špecifické elementy ako napríklad fujara či rôzne iné pastierske nástroje,“ uzatvára Kristián Dufinec.

Iconito, 2021 Zdroj: Ján JanejkaSkupina Iconito (foto: Ján Janejka)

Kapelu Iconito tvoria Kristián Dufinec (gitara, ústna harmonika, spev), Martin Rusnák (sólová gitara), Silvester Michalenko (klávesy, spev), Pavol Bačkay (basa, spev) a Michal Fedor (bicie, perkusie). Do povedomia verejnosti sa zapísali svojou hneď prvou, spoločensky angažovanou skladbou Chcem zmenu, ktorú vydali pred prezidentskými voľbami v roku 2014. V tom istom roku skupina vyhrala súťaž Košický zlatý poklad, kde sa zoznámila s Igorom Timkom z kapely No Name. Ich následná spolupráca priniesla úspešné skladby Čaj a med (2017), Slovenské devy (2017) a Táram (2018). 

"Zakaždým je lichotivé, keď sa na vás obrátia mladší kolegovia s ponukou produkovať ich muziku. Dnes je však kapela Iconito plnohodnotne zdatná po interpretačnej i autorskej stránke. Pieseň Korene je dokonalým dôkazom toho, ako sa niekdajší mladí muzikanti postavili na vlastné nohy a stali sa plnohodnotnými kolegami. Držím im palce," teší sa z ich napredovania Igor Timko.

FS Zemplín bol založený v roku 1957. Počas viac ako 60 rokov svojej existencie sa súbor nevenoval iba zachovávaniu pôvodnej formy ľudovej tvorby, ale aj jej adaptácii v dobových autorských úpravách. V minulosti spolupracoval s autormi ako S. Stračina, A. Cíger, P. Jantoščiak, K. Bella, či F. Slavkovský. Umeleckým vedúcim súboru je už takmer 60 rokov Milan Hvižďák. Zo súboru vzišli také osobnosti ako Ján Ďurovčík, Milan "Junior" Zimnýkoval a ďalší. Dnes je tanečná zložka pod taktovkou pedagóga Miroslava Kistyho, ktorý je spolu s Kristiánom Dufincom spolutvorcom myšlienky tohto projektu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Michigan Creative Factory (titulná fotografia), Ján Janejka (foto v článku)