David Bowie bol vplyvným médiom vo Veľkej Británii vyhlásený za najvplyvnejšieho britského umelca uplynulých 50 rokov. Dôvodom je jeho schopnosť prekračovať hranice hudby, filmu a módy.


David Bowie
, ktorý je všeobecne považovaný za jedného z najuznávanejších hudobníkov 20. storočia, sa umiestnil na prvom mieste rebríčka 50 vplyvných umelcov. Vypracovala ho hodnotiaca komisia televíznej stanice Sky Arts, zameranej na intelektuálne umelecké programy. Zoznam oceňuje renomovaných umelcov v kategóriách výtvarníctvo, literatúra, divadlo, hudba, film a televízia, informovala vo štvrtok spravodajská stanica Sky News.

Ako druhý sa umiestnil britský filmový režisér Steve McQueen a tretí bol scenárista Russell Davies. Z hudobníkov na zozname figurujú Elton John, Stormzy, Boy George alebo Skin – speváčka skupiny Skunk Anansie a prvá černošská headlinerka festivalu Glastonbury. Medzi elitnú "päťdesiatku" sa dostali aj módni návrhári Vivienne Westwood a Alexander McQueen, streetartový umelec Banksy, tanečník Michael Clark či dramatička Caryl Churchill.

David Bowie zomrel na rakovinové ochorenie pečene 10. januára 2016 – dva dni po 69. narodeninách a vydaní svojho finálneho albumu Blackstar.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)