Približne 120 hudobníkov, novinárov a hudobných profesionálov zo Slovenska v januári spoločne pocestuje do holandského Groningenu, kde sa uskutoční ďalší ročník najväčšieho európskeho showcaseového festivalu Eurosonic Noorderslag. Dôvodom je fokus podujatia na Česko a Slovensko, vďaka ktorému tam vystúpi až 10 zástupcov našej hudobnej scény.

Eurosonic Noorderslag (ESNS) len pred pár dňami skompletizoval svoj hudobný line-up, ktorý obsahuje 319 hudobných projektov z celej Európy. Vďaka špeciálnemu zameraniu na českú a slovenskú scénu je v zozname až jedenásť umelcov z Česka a desať zo Slovenska, čo je viac ako za všetky doterajšie ročníky dohromady.

Špecifikom showcaseových festivalov je vysoká koncentrácia ľudí z hudobného biznisu, ktorí tam prichádzajú objavovať nové nádeje s medzinárodným potenciálom. ESNS sa každoročne zúčastňuje až 4000 hudobných profesionálov a zástupcov 400 európskych festivalov. Všetky kapely, ktoré na tomto festivale účinkujú, tak majú šancu, že si ich koncert pozrie niekto, kto môže pomôcť posunúť ich hudbu na ďalšie zahraničné podujatia alebo do médií.

Pohoda privezie do Groningenu Pičusa aj Garáž 

Hlavným organizátorom slovenskej výpravy je tím festivalu Pohoda, ktorý sa ESNS zúčastňuje pravidelne už niekoľko rokov. Hlavne jeho zásluhou sa pozornosť holandských organizátorov začala v posledných rokoch čoraz viac upriamovať aj na našu scénu a vyústilo to až do spoločného fokusu s Českou republikou. Vzhľadom na stále aktuálne 100. výročie vzniku ČSR je v tom aj pekná symbolika.

Prečítajte si viac: Pýtali sa, prečo slovenské kapely nie sú na Eurosonicu. Budúci rok ich bude deväť

"Toto bude historický moment pre slovenskú hudobnú scénu, pretože sa o nej začne oveľa viac hovoriť v zahraničí. Nie je to len o dojme, ktorý tam zanechajú vybrané kapely, ale je to o scéne ako celku. Pomohlo to mnohým krajinám, ktoré keď boli vybrané ako krajiny, na ktoré sa zameral festival, rok na to a nasledujúce boli umelci z tej krajiny oveľa viac prítomní nielen na tomto festivale Eurosonic, ale aj na ostatných festivaloch v rámci Európy. Takže myslím si, že to bude historický medzník. Verím, že dosah bude väčší, lebo verím v silu umenia," povedal pre TASR šéf Pohody Michal Kaščák.

Okrem hudobných projektov chce Pohoda upútať pozornosť aj prostredníctvom originálnych vizuálnych inštalácií, ktoré do Groningenu privezie, konkrétne sú to Hľadisko 6 - Pozdrav z Groningenu pre Brucea Naumana od Ilony Németh (ukážka) a známa socha Pičusa od Viktora Freša. Dosť nekonvenčným počinom bude aj "najmenšie a najmilšie" pódium Pohody zvané Garáž. Ide o klasickú betónovú garáž, v akých dodnes začínajú svoju hudobnú dráhu mnohé slovenské i české kapely, v západnej Európe je však tento typ garáží vzácnym a nepoznaným unikátom. V Groningene bude umiestnená pred miestnym vysokoškolským internátom a vystúpia v nej viacerí slovenskí a českí umelci.

Pičus, Pohoda 2017 Zdroj: TASR - Radovan StoklasaPičus na Pohode 2017 (foto: TASR - Radovan Stoklasa)

Tri autobusy a štyri lode

Podrobnosti o slovenskom účinkovaní na Eurosonicu sa preberali v utorok (11.12.) v bratislavskej Novej Cvernovke za účasti organizátorov Pohody, zástupcov platformy LALA Slovak Music Export, členov vybraných kapiel a novinárov. V ten istý deň bol spustený web www.czskfocus.com, na ktorom môžete sledovať príbeh doposiať najväčšej prezentácie našej hudby v zahraničí. Nájdete tam informácie o vybraných slovenských aj českých umelcoch, časy a miesta ich vystúpení, ale aj stručné vizitky členov organizačného tímu. Novinky súvisiace so slovenskou a českou účasťou na Eurosonicu môžete sledovať aj na Facebook event Czech & Slovak Focus at Eurosonic 2019.

Festival sa uskutoční od 16. do 20. januára 2019 v Groningene a Slovensko na ňom budú reprezentovať Isama Zing, Autumnist, Katarína Máliková, Tittingur, Nvmeri, B-Complex, Our Stories, The Ills, Thisnis a Möbius. Okrem prvého menovaného, ktorého nominovalo Rádio_FM vďaka členstvu RTVS v EBU (European Broadcasting Union), si všetky ostatné mená vybrali samotní Holanďania, na čele s hlavným bookerom festivalu Robert Meijerink. O účasť uchádzalo vyše 200 kapiel z oboch fokusových krajín, pričom až 133 bolo zo Slovenska. Mimo programu ESNS 2019 vystúpi v Groningene aj ďalšia slovenská kapela Gonsofus, ktorá zahrá na paralelnom festivale Pinguin Radio Showcases

Viac o výbere: Eurosonic 2019 predstaví desať slovenských projektov. Podľa čoho ich vybrali?

Organizátorov festivalu Pohoda teší, že do podpory slovenskej výpravy sa finančne zapojili aj komerční partneri festivalu, konkrétne Urpiner, Slovenská sporiteľňa a Budiš. Celá 120-členná "posádka" sa do Holandska dopraví na troch autobusoch a niekoľkých dodávkach. Zaujímavo bude riešené ubytovanie - na lodiach ukotvených neďaleko centra celého diania. "Aj vďaka partnerovi pre bývanie, Slovenskej sporiteľni, sme v Groningene rezervovali štyri veľké lode, kde budeme spoločne bývať," priblížili organizátori.

Michal Kaščák, Pohoda 2017 Zdroj: Martina MlčúchováMichal Kaščák, Pohoda 2017 (foto: Martina Mlčúchová)

Bude sa nielen hrať, ale aj rozprávať

V rámci konferenčnej časti festivalu vystúpi Michal Kaščák s vlastnou prezentáciou našej scény pod názvom Boycott Czechoslovakia s podtitulom Príbeh hudobnej scény od komunizmu po kapitalizmus. Debata sa bude venovať úlohe hudby v totalite a demokracii a priblíži najúžasnejšie príbehy československej scény. Riaditeľ Pohody bude tiež súčasťou panelu The Festival Panel: Big, Bold and Beautiful, na ktorom budú hovoriť zástupcovia najväčších festivalov zo štyroch európskych krajín o tom, čo všetko obnáša byť lídrom na trhu. Okrem Michala Kaščáka predstavia svoje festivaly aj Cindy Castillo (Mad Cool Festival, Španielsko), Mikolaj Ziolkowski (Open'er Festival, Poľsko) a Herman Schueremans (Rock Werchter,Belgicko).

V ďalšom paneli s názvom Stopárov sprievodca po galaxii českej a slovenskej hudobnej scény sa predstavia Táňa Lehocká (Real Something), Alexander Čerevka (LALA Slovak Music Export), David Urban (booker, D Smack U) a Márton Náray (SoundCzech / Nouvelle Prague Conference). Panel poskytne prehľad o tuzemskom hudobnom priemysle, jeho veľkosti, príležitostiach, čo robiť i čomu sa vyhnúť z prvej ruky od promotérov, agentov, bookerov či zástupcov export officeov.

Dôležitá misia s atmosférou detského tábora

Z hudobníkov spomedzi vybraných kapiel sú na showcaseových podujatiach najviac ostrieľaní členovia skupiny The Ills, ktorá sa na ESNS predstavila aj v roku 2017 a dobre vie, čo všetko obnáša príprava pred samotným vystúpením. "Pripravujeme špeciálne reklamné a prezentačné materiály, od tričiek až po cédečka," uviedol líder skupiny Martin "Iso" Krajčír pre TASR. Zároveň priblížil, ako to v Groningene vyzerá. "Je to malé mestečko a na každom mieste prebiehajú koncerty. Človek môže veľmi pohodlne behať medzi jednotlivými koncertmi a pódiami, celkovo sa však veľmi nelíši od štandardného mestského festivalu."

Lístky na ESNS sú pomerne drahý špás, no festival v mestečku s pravdepodobne najväčším počtom hudobných "venues" v pomere k počtu obyvateľov bude nepochybne zážitkom aj pre fanúšikov, ktorí chcú svojou účasťou podporiť slovenské kapely. Z pohľadu účinkujúcich a ďalších členov výpravy je to jasné - už len samotná spoločná cesta a ubytovanie bude príležitosťou na vznik nových priateľstiev a väzieb, ktoré slovenskú nezávislú scénu utužia. Už utorkové stretnutie, ktoré sa z oficiálnej tlačovej konferencie plynule premenilo na priateľskú "bojovú poradu" plnú interných hudobných vtípkov, ukázalo, že sa je na čo tešiť.

Pekne to vystihla Katka Máliková, ktorá po tomto stretnutí na sociálnej sieti napísala: "Všetko, čo organizuje Pohoda Festival, je úplne príjemná, priateľská a pohostinná akcia s atmosférou dokonalého... detského tábora! Hrali sme na Pohode, na Pohoda Dni_FM, Doma dobre, boli sme pozrieť na Koncerte pre všímavých, teraz sa s Pohodou chystáme na ESNS a už teraz je to jedna veľká rodinná párty. Lepšie sa to už ani nemohlo stať! Ďakujeme." My len dodávame, že sme radi, že aj Hudba.sk bude toho súčasťou a budeme vám môcť v januári priniesť informácie a dojmy z prvej ruky.

PS: Tvorbu vybraných umelcov si môžete vypočuť v playlistoch na Youtube a Spotify.

Informácie a titulnú fotografiu z tlačovej konferencie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o citácie z TASR a ďalšie info.