Pagan black/folk metalová akcia Noc Besov sa vracia po dvoch rokoch na scénu. V časoch invázie Ruska na Ukrajinu sa organizátori rozhodli podporiť náš susedný štát a zorganizovať koncert, z ktorého vyzbieranú čiastku venujú na pomoc ukrajinským rodinám utekajúcim pred vojnou.


Na koncerte sa predstavia dve domáce kapely Krajiny Hmly a Solipsism a spolu s nimi poľskí Merkfolk a litovskí Tankuojis. Celá akcia sa bude niesť v duchu tradície žánrov charakteristických pre koncert Noc Besov. Podujatie sa bude konať už túto sobotu 16. apríla v bratislavskom klube Randal. Vstupenky môžete zakúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Pagan black metalová kapela Krajiny Hmly je zložená zo skúsených hudobníkov zo severného a východného Slovenska. Na undergroundovej scéne sa uchytila hneď od prvého split albumu z roku 2012. Nedávno jej vyšla už druhá plnohodnotná nahrávka, ktorú vydalo poľské vydavateľstvo Werewolf Productions. Album nesie názov Poza čierne hory a niekoľko skladieb z neho zaznie aj na Noci Besov. Celú jej diskografiu nájdete na Bandcampe.


Mladá stredoslovenská kapela Solipsis, hrajúca atmosferický black metal, svoju prvú EP nahrávku Trhliny v (ne)skutočnosti vydala v roku 2020 pod hlavičkou rumunského vydavateľstva Sun and Moon Records (recenzia v magazíne Bes). Práve v čase koncertu vychádza kapele novinka, debutový dlhohrajúci album s názvom Our Night Never Ends.


Na koncerte Noc Besov nesmie chýbať ani pagan/folk metalový žáner, ktorý je od počiatkov jeho súčasťou. Poľská kapela Merkfolk je slovenským fanúšikom známa už vystúpenia na Noci Besov v roku 2018, kedy sa predstavila v legendárnom klube Tartaros. Od tej doby už prešlo veľa času a medzitým kapele vyšiel v roku 2020 ďalší album s názvom Echo. Pohanský folk metal so ženským growlom je na Slovensku vyhľadávaným žánrom, o čom svedčil aj kotol pod pódiom pred štyrmi rokmi. Všetky tri doteraz vydané nahrávky skupiny môžete počúvať na Bandcampe.


Špeciálnym hosťom akcie bude akustická zostava z Litvy s názvom Tankuojis. V našich končinách neznáme, avšak zaujímavé zoskupenie hrá tradičné piesne s typickými viachlasými spevmi, ktoré sú v príznačné pre litovskú kultúru. Tankuojis spievajú prevažne staré partizánske piesne z vojnových časov. Vznikli v časoch litovského odboja, ktorý až do roku 1956 vzdoroval sovietskej okupácii. Zážitok z koncertu Tankuojis si môžete prečítať v reportáži šéfredaktora webu Bes a zároveň aj organizátora akcie.

Okrem tradičných piesní sa môžete tešiť aj na krátku prednášku a predstavenie témy litovského partizánskeho odboja, ktorý sa nazýval "miško broliai" (v preklade Lesní bratia).

Kedy: 16. 4. 2022
Kde: Bratislava, Randal club
Vstupné: 12 € (benefičná akcia)

Facebook event

Vstupenky:  

Noc Besov XV. Zdroj: PR / Noc Besov
Text: PR článok (Hudba.sk edit)