Ako šestnásťročná sa odmietla vydať komerčnou cestou a spolupracovať s veľkým vydavateľstvom. Chcela sa vyvíjať po vlastnej línii a nechať svoju tvorbu prirodzene vyzrieť. Reč je o talentovanej slovenskej speváčke a skladateľke Blanch, ktorej debutový album Delusion v týchto dňoch vychádza vo vydavateľstve Slnko Records.

Zakladateľkou skupiny Blanch je skladateľka, speváčka a gitaristka Bianca Macková. Z pôvodne sólového projektu sa počas troch rokov vyprofilovala stála štvorčlenná zostava, a tak sa zo speváčkinho umeleckého mena stal názov kapely.

Ešte pred vydaním debutu zarezonovala na hudobnej scéne so skladbou Over Hills v reláciách Demovnica a Osmička Rádia_FM. Za rok 2018 si vyslúžila nomináciu v dvoch kategóriách ankety Radio_Head Awards a v rámci udeľovania cien ju podporila nadácia Advance Investments, ktorá jej prispela na tvorbu albumu. Tohtoročné leto prinieslo sériu koncertov na menších a stredne veľkých slovenských festivaloch. Aktuálne Blanch koncertuje sólo i s kapelou, rozšírenú formáciu dopĺňajú Dominik Špuler (bicie), Marek Votruba (klávesy) a Jakub Kolesár (basgitara).


Od coverov k vlastnej tvorbe

Príbeh Blanch sa začal v roku 2016, kedy sa Bianca, ktorej farbu hlasu najčastejšie prirovnávajú k Elene Tonra z kapely Daughter, naplno pustila do skladania vlastných autorských piesní. Na gitare však začala hrať už ako desaťročná. Tak ako väčšina začínajúcich hudobníkov, aj ona začala s piesňami iných umelcov, roky hrania však postupne vyústili do potreby vlastnej tvorby.

Hneď po úvodnej piesni Wiser jej bolo jasné, že našla smer, ktorým sa chce uberať. Čoskoro prišiel prvý koncert a výhra v súťaži vydavateľstva Universal Music #jevomnehudba s piesňou I love you. S ďalšími koncertmi prevažne na lokálnych akciách a festivaloch čoraz viac ubúdalo coverov a pribúdalo vlastnej tvorby.


Motívom a podnetom k jej debutovej nahrávke Delusion, ktorú uvádza na trh vydavateľstvo Slnko Records, bol pocit falošnej nádeje a ilúzie, skladby však nie sú striktne melancholické. Album tvoria aj povznášajúce a energické piesne vyjadrujúce šťastný koniec vyvstávajúci z poučenia sa a schopnosti posunúť sa ďalej.

"Skladanie piesní bolo pre mňa ventiláciou negatívnych pocitov, ktoré som zo seba v určitom období potrebovala dostať. Vždy však pieseň skladám tak, aby nehovorila iba o jednom konkrétnom zážitku, ale aby si v nej každý našiel niečo svoje. Stretávam sa s tým, že si niekto skladbu pretočí na svoj vlastný problém a napriek tomu to dáva dokonalý význam," opisuje Bianca Macková.

Na albume Delusion sa odráža obdobie hudobného hľadania vlastného štýlu mladej autorky, ktorá je inšpirovaná folkom, popom, jazzom i soulom. Na nahrávaní sa podieľali skúsení hudobníci Filip Hittrich, Ajdži Sabo a Ladislav Végh. So súčasnou kapelou nahrala záverečnú skladbu Behind, ktorá je akousi bodkočiarkou a obzretím sa za debutom. Vznikla v spolupráci so spevákom a gitaristom Milanom Andrém a je koncepčným premostením k ďalšej tvorbe.

Najbližšie majú priaznivci možnosť vidieť Blanch naživo už o týždeň, v piatok 20. septembra v bratislavskej Novej Cvernovke, kde sa predstaví ako support skvelej lotyšskej kapely Carnival Youth.

Vypočujte si album Delusion na Deezeri:



Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Mráziková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Mlčúchová