Americká hviezda Lana Del Rey nespí na vavrínoch. Dôkazom je, že 36-ročná speváčka ohlásila vydanie nového albumu, ktorý bude jej doteraz ôsmou štúdiovkou a zároveň druhou, ktorú vydá tento rok. Nahrávka dostala názov Blue Banisters a vyjde 22. októbra.

Vyzerá to tak, že Lana Del Rey prechádza plodným obdobím. Na svoj druhý tohtoročný album totiž zaradila 15 nových skladieb, z ktorých pred pár dňami zverejnila pieseň Arcadia. S napísaním a produkciou skladby jej pomohol Drew Erickson.

V novinke sa speváčka, textárka a skladateľka vracia v intímnejšej polohe a v sprievode klavíra sa opäť vyznáva z lásky k Los Angeles. "Moje telo je mapa L.A.," spieva rodená Newyorčanka, ktorá nezapiera, odkiaľ pochádza. "Nepochádzam z krajiny paliem, takže viem, že tu nemôžem zostať. Nenarodila som sa tu," dodáva v inej slohe.

K silným stránkam Lany Del Rey patrí, že vie aj v na prvý dojem nevýrazných skladbách vždy niečím zaujať. Niekdy je to len jedna fráza, inokedy krátky hudobný motív, ktoré sa poslucháčom dokážu "dostať do hlavy". Tentoraz je to melódia refrénu, v ktorom jej hlas znie v niektorých polohách na nepoznanie. Pokojne by ste jej uverili, že je naozaj "malé stratené dievča" v Amerike. Stratené v tom pozitívnom zmysle, samozrejme.


Svoje slová verne zachytila aj vo videoklipe, v ktorom cez jej telo premietajú mapu milovaného Los Angeles či nočnú oblohu. Nežne znejúca a vyzerajúca speváčka po odznení skladby ukáže do kamery oba prostredníky, čím výstižne zmení pokračovanie videa. Jeho poslednú minútu totiž sprevádza hudba s jednoduchým beatom a španielskou trúbkou. Speváčka v záberoch fajčí na posteli, šoféruje auto alebo tancuje pri okne. V závere sa opäť vráti s vyplazeným jazykom a vztýčeným prostredníkom. Klip si režírovala sama.

Album Blue Banisters bude k dispozícii na kazete, CD aj vinyle. Na obal použili fotografiu, ktorá zachytila speváčku, ako sedí v žltých šatách na drevenej terase s dvoma psami. Z nahrávky už v máji predstavila tri single, okrem titulnej piesne to boli aj Text Book a Wildflower Wildfire. Urobila tak len dva mesiace po tom, ako vydala svoj zatiaľ posledný album Chemtrails over the Country Club. Dobyla s ním UK Chart a v americkom Billboarde 200 sa dostala na druhú priečku.

Zoznam skladieb na albume Lana Del Rey - Blue Banisters:

1. Textbook
2. Blue Banisters
3. Arcadia
4. Interlude - The Trio
5. Black Bathing Suit
6. If You Lie Down With Me
7. Beautiful
8. Violets for Roses
9. Dealer
10. Thunder
11. Wildflower Wildfire
12. Nectar of the Gods
13. Living Legend
14. Cherry Blossom
15. Sweet Carolina


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Lanadelrey.com

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey