Legendárny Spirituál kvintet sa definitívne rozlúči s fanúšikmi v marci a v apríli veľkolepou oslavou svojich šesťdesiatin v pražskej Lucerne. Prvá česká i československá folková skupina uzavrie svoju dráhu po šesťdesiatich rokoch štrnástimi koncertmi.

Spirituál kvintet bol od začiatku kapelou, ktorá sama seba brala s nadhľadom. "Nemali sme žiadne kariérne sny, bavilo nás hrať a spiev ať si niečo iné, než sme mohli v tej dobe počuť od iných a na svoje vystúpenia sme sa preto sami naozaj tešili. To, že na nás čoskoro začali chodiť aj mladí ľudia, sme považovali za nevídané šťastie. Že toto šťastie nás má navyše sprevádzať ďalších šesťdesiat rokov sme samozrejme vtedy netušili a prekvapuje nás to aj dnes všetkých, od najstarších, po najmladších kvinteťákov znovu a znovu," hovorí Jiří Tichota, posledný žijúci člen pôvodnej zostavy a zakladateľ Spirituál kvinteta.

"Dnes už vieme, že sa s nami príde nakoniec rozlúčiť toľko ľudí, že naplnia štrnásť Lucerien. Dojíma aj teší nás to o to viac, že ​​mnohí z nich nás sprevádzajú desaťročia, vodili na nás svoje deti a niektorí na nás naopak učili chodiť svojich rodičov. Vy všetci, naši milí poslucháči, vedzte: Len vďaka vám bola tá pieseň tak dlhá. Ďakujeme!," dodal.

Rozlúčka po šesťdesiatich sezónach

Posledné vstupenky na koncerty sú k dispozícii už iba na státie. Aj tak si možno ale v priestore Lucerny výnimočnú udalosť užiť. Fanúšikovia budú počuť najslávnejšie piesne, ktoré sa viac ako pol storočia ozývali skoro na desiatich tisícoch koncertov legendárnej skupiny. Väčšina z nich vyšla na zhruba dvadsiatich piatich albumoch.

Spirituál kvintet je prvou kapelou, ktorá v roku 1960 otvorila éru československého folku. V čase komunistického režimu niekoľkokrát bojovala so zákazmi. V novembri roku 1989 spieval Spirituál kvintet z balkóna pražského Melantrichu, o rok neskôr si, opäť na Václavskom námestí, medzi členmi skupiny na pódiu zaspievali dvaja prezidenti, George Bush starší a Václav Havel. Kapela hrala tiež pre prezidenta Billa Clintona a prvých dám USA a ČR. V roku 2012 dostala diamantovú platňu za milión dvestotisíc predaných nosičov. V apríli 2020 po šesťdesiatich sezónach Spirituál kvintet, aj v súčasnosti stále plne koncertne vyťažený, definitívne ukončí svoju činnosť.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Jan Adam.

Súvisiaci interpreti: Spirituál Kvintet