Lenka Dusilová spoločne s vídžejom Aeldrynom zo štúdia Lunchmeat pripravujú cyklus predstavení Monument/um. Hudobno-obrazovým benefičným projektom v lete podporia krásne, ale aj schátralé pamiatky - kostol, hrad, kúpele a továreň - v severných a západných Sudetoch v Česku.

Projekt Monument/um, v ktorého hlavnej úlohe je pamiatka, spája daný monument, moment a um, a vytvára tak jedinečný site specific zážitok. Lenka Dusilová a Aeldryntak ponúkajú unikátny pohľad na vybrané pamiatky a ich životný príbeh.

Monument/um bude mať formu komponovaného večera, kde nebude chýbať krátka prednáška a dokument vzťahujúci sa k danej pamiatke, ktorý v týchto dňoch nakrúca ČT Art Zóna priamo pre projekt. Nasledovať bude samotné predstavenie, keď Lenka Dusilová svojím hlasom, zvukmi a hudobnými krajinami a Aeldryn svojou hrou so svetlom, priestorom a organickými videokolážami vyplnia celý priestor objektu.

"Monument/um presahuje našu vlastnú tvorbu, púta nás k jednotlivým miestam ich príbehom a energiou. Okrem samotnej audiovizuálnej performance, ktorá bude zakaždým jedinečná, tak naviac na moment splynieme s duchom pamiatky a necháme ju, aby cez nás prehovorila," hovorí Aeldryn a dodáva: "Priestory sú veľmi rozmanité, od sakrálnych po technické, každý z nich tak osloví diváka iným hlasom."

Projekt, ktorý chce upozorniť na prehliadané

Monument/um chce upozorniť na neutešený stav vybraných pamiatok, objavovať a medializovať tie, ktoré majú ambíciu byť súčasťou spoločensko-kultúrneho života. Projekt chce apelovať na verejnosť, že starať sa o pamiatky je dôležité.

"Podporujeme spolky, inštitúcie, mestá i jedincov, ktorí majú víziu a našli pamiatke nový zmysel, ak ten pôvodný stratili," hovorí riaditeľka projektu Soňa Paleta. "Chceme ľuďom ukázať, že hocikedy stačí otvoriť oči, aby zistili, že napríklad aj za ich domom je objekt, ktorý ponúka nečakané možnosti. A že zmeny môžu dosiahnuť aj oni."


Výnimočné predstavenia sa odohrajú v druhej polovici tohtoročných letných prázdnin na štyroch miestach v Sudetoch. Tie, nielenže odrážajú to, čo chce Monument/um oživiť, teda pamiatky, ale tiež dočasne "umŕtvené" miesta. Zhodou okolností tu vznikla aj myšlienka na sériu týchto predstavení.

Koncept vznikol v roku 2015 v Duchcove pod vplyvom emotívne silnej akcie, kedy Lenka Dusilová a Aeldryn spoločne vystúpili na podporu Reinerovej fresky. Vtedy sa zrodil nápad uskutočniť cyklus predstavení, ktorý by pomohol viacerým pamiatkam. "V začiatkoch sme hľadali kľúč k výberu pamiatok a celému konceptu. Vzhľadom k tomu, že som prežila väčšiu časť detstva v Karlových Varoch ich okolí a téma vykorenenosti sa tiahne mojou rodovou líniou a hudobnou tvorbou, rozhodli sme sa usadiť pilotný ročník práve na sudetských pamiatkach," vysvetľuje Lenka Dusilová. 

Výnos zo vstupného poputuje pamiatkam na konkrétne účely. Kapacita je vzhľadom k priestorom veľmi obmedzená. "Neváhajte preto s obstaraním si vstupeniek na tento unikátny projekt, ktorý svojou koncepciou ašpiruje na kultúrne podujatie roka," upozorňujú organizátori. 

Termíny predstavení Monument/um

27. 7. (20:30) - Horní Vítkov, Chrastava, Kostol Navštívení Panny Marie
3. 8. (20:30) - Ostrov nad Ohří, Horní hrad Hauenštejn
17. 8. (20:00) - Jablonec nad Nisou, Jablečné lázně
24. 8. (20:00) - Horní Maršov, Fabrika Temný Důl


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Zdena Selingerová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Romek Hanzlík

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová