"Srdce stále mám živé, tak sa ďalej trápime," spieva líder skupiny Hex v refréne skladby Srdce, ktorá vyšla presne pred rokom na albume Tebe. Odvtedy sa veľa zmenilo a dnes pesnička pôsobí, akoby sa jej text dotýkal aj toho, čo Ďuďo prežíva od leta. Pritom to tak nie je, v čase vzniku bol text inšpirovaný skôr bolesťou z nefungujúcich vzťahov.

To, že slová skladby Srdce dostali v ostatných mesiacoch druhý zmysel, si určite musela uvedomiť aj samotná kapela. V tlačovej správe o jej novom videoklipe síce takéto úvahy (pochopiteľne) nie sú, no za všetko hovorí samotný čiernobiely vizuál, v ktorom vystupuje iba samotný Peter "Ďuďo" Dudák. Výsledkom je jednoduché, no o to silnejšie video. Ťažko pri jeho sledovaní nemyslieť na spevákov boj, v ktorom mu veľmi držíme palce.


Kým srdce bije, oplatí sa žiť naplno

Pesnička Srdce patrí k najsilnejším na albume Tebe, za ktorého predaj získal Hex zlatú platňu a z ktorého pochádzajú aj úspešné single Ľahký song, Nezaspím a Oteckovia (na albume s iným textom ako Dievčatá). Zároveň je Srdce ústrednou skladbou v poviedke Pištu Vandala, ktorá je súčasťou albumu. Hoci text aj nálada piesne až neuveriteľne pasujú k súčasným smutným okolnostiam (spevák od leta bojuje so zákernou chorobou), slová aj hudba vznikli už pred pár rokmi a pesnička je v skutočnosti najmä o zložitých medziľudských vzťahoch.

Autorom textu je tradične gitarista Hexu Martin "Fefe" Žúži. "Text piesne Srdce vznikol relatívne dávno. Mal som ho v zásuvke a páčil sa mi. Je o tom, ako si najbližší ľudia vedia dlhodobo ubližovať a strpčovať si navzájom život. Deje sa to v celej spoločnosti a nemusia to byť iba životní partneri," vysvetľuje hudobník a textár. 

"Prvý hudobný nápad na skladbu Srdce je už pár rokov starý a je to klavírny riff z úvodu, okolo ktorého som začal na Fefeho hotový text nabaľovať slohy a postupne aj refrén. Je to pieseň, pri ktorej som celkom dlho hľadal finálny tvar a melódie spevu. Charakterom je to skôr vážnejšia skladba, čo vychádza aj z textu. Ten rieši, že aj keď už v našom veku kopec vecí vnímame negatívne a len máločo nás prekvapí, naše srdce ešte stále bije, a stojí za to nebáť sa a žiť pokiaľ možno naplno," dodáva autor hudby, producent a spevák Ďuďo.

Klip si natočili sami

Videoklip Srdce si natočila samotná kapela vo svojom štúdiu v Petržalke. "Srdce je na pomery Hexu celkom epická skladba, tak sme chceli čo najjednoduchšie video. Tybyke s Yxom prišli s nápadom nakrútiť iba detail mojej tváre pri spievaní a k tomu pár záberov na použité nástroje. Mám pocit, že nakoniec z toho vyšiel celkom silný klip. Na nič sa v ňom nehrám, jednoducho iba spievam text skladby. A Tybyke to veľmi pekne postrihal a nafarbil, je to makač..." približuje Ďuďo tvorbu klipu, ktorý mali spolu s postprodukciou hotový za tri dni.

"Pôvodný plán bol spolupracovať s ľuďmi o generáciu mladšími, ako sme my. No pochopili sme, že pesnička Srdce je pre nás natoľko osobná, že si klip nakrútime sami. Chceli sme, aby vynikla sila tejto skladby, preto sme zvolili minimalistické poňatie, ktoré je len o hre svetla a o Ďuďovi. Mám pocit, že obrazové stvárnenie pesničky Srdce posunulo túto skladbu do ďalšieho levelu a dodalo jej ďalší rozmer," hovorí Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Chystajú vianočný koncert s hosťami

Nielen Srdce, ale aj ďalšie populárne skladby skupiny Hex ako V piatok podvečer, Nikdy nebolo lepšie či Keď sme sami si môžete vypočuť naživo 19. decembra na Vianočnom koncerte  v bratislavskom Štúdiu L+S.

"Zopakujeme si nápad z minulého roka, takže sa koncert volá Vianočný HEX a hostia. Fanúšikov potešíme prierezom našej tvorby. Máme pozvaných zaujímavých hostí, ktorí s nami už spolupracovali alebo k nim máme blízky vzťah. Bude to viac akustický koncert, keďže divadlo si to asi vyžaduje. Veríme, že návštevníkom ponúkneme pekný vianočný darček," uzatvára Tibor "Tybyke" Szabados.

Pôjde o jediný samostatný koncert kapely do konca roka a v predaji je len 200 vstupeniek. Kúpiť si ich môžete exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.


Ďalšie informácie o skupine Hex nájdete na oficiálnych stránkach www.hex.sk a www.facebook.com/HEXOFFICIAL.

Text: Patrik Marflák (text nad videom + úprava a doplnenie TS), Nora Krchňáková (autorka pôvodnej tlačovej správy)
Foto: Braňo Šimončík

Súvisiaci interpreti: Hex