Aj Slovensko a Česko budú mať už tradične hudobné zastúpenie na Szigete. Z našej scény sa na budapeštianskom festivale predstaví raper Pil C, z Česka pricestuje Idea či pop-rocková speváčka Lenny.


Sziget festival
, ktorý bude tento rok od 10. do 15. augusta, láka nielen na krásne zelené prostredie mestského parku ale aj na koncerty hviezd ako Dua Lipa, Arctic Monkeys, Justin Bieber, Kings of Leon, Calvina Harris a mnoho ďalších.

Tak ako pred pandémiou, ani tento rok nebudú v programe na menších scénach chýbať zástupcovia slovenskej a českej scény. Na predchádzajúcich ročníkoch Szigetu vystúpili napríklad Celeste Buckingham, Strapo, Medial Banana alebo dídžej a producent Jimmy Pé.

Tento rok atmosféru najväčšieho stredoeurópskeho festivalu okúsi z pohľadu účinkujúceho aj raper Pil C, ktorý svoju tvorbu predstaví na DropYard stage. Ide o nové pódium Szigetu, na ktorom vystúpia raperi z celého sveta. Pil C, ktorý je aktuálnym držiteľom ceny Radio_Head Award za nahrávku roka v kategórii Hip-Hop / Rap / R&B (Odsúdení na úspech, 2021) na Sziget vycestuje na záver festivalu, v pondelok 15. augusta. Doteraz ho navštívil ako fanúšik raz a užil si koncert Kendricka Lamara a Stormzyho.


V programe DropYard stageu je aj český raper Idea, pre ktorého to bude premiérová návšteva festivalu. "Na Szigete som zatiaľ nebol, ale už sa naň naozaj teším, špeciálne na vystúpenie BadBadNotGood," hovorí autor jedného z najzaujímavejších rapových albumov roka 2021, O beatech a lidech.


Aj v tomto roku bude Sziget ponúkať ochutnávku mladej hudby najmä z Európy. Na Europe stage sa predstaví aj česká speváčka Lenny, ktorá je známa aj na Slovensku. Dcéra legendárnej Lenky Filipovej neskrýva nadšenie, že môže svoju hudbu predstaviť na festivale ako Sziget.

"S kapelou sme už vystupovali na veľkých českých festivaloch, hrali pre desaťtisíce fanúšikov na akciách v Taliansku, ale na Sziget ideme po prvý raz. Mám radosť, že tento festival budem môcť spoznať z pódia, ale aj ako divák. Určite si nenechám ujsť koncerty Kings of Leon a Justina Biebera," hovorí sympatická speváčka a skladateľka.


Sziget festival ponúka hudobný aj nehudobný program na viac ako 60 pódiách a festivalových miestach. Kompletný program je k dispozícii na oficiálnej stránke podujatia www.szigetfestival.com. Na festival je možné zakúpiť si 3- alebo 6-dňovú permanentku alebo jednodňový lístok. Do piatka 17. júna majú fanúšikovia poslednú šancu kúpiť si permanentky za nižšie ceny.

Sziget patrí medzi najväčšie, najlepšie a najoceňovanejšie európske hudobné festivaly. Každoročne sa v parku na ostrove Óbudai v centre Budapešti stretnú stovky tisíc návštevníkov z celého sveta a inak tomu nebude ani tento rok. Cieľom organizátorov je priniesť počas šiestich dní tie najväčšie mená hudobnej scény z najrôznejších žánrov.

Sziget však nie je len o hudobných zážitkoch: je o láske, umení a slobode vo všetkých podobách. Okrem koncertov si môžu návštevníci vypočuť zaujímavé besedy či prednášky, pozrieť si divadelné a cirkusové predstavenie, zašportovať si alebo si len tak odpočinúť na pláži. Ostrov Óbudai navyše leží v blízkosti centra mesta, takže viacdňoví návštevníci majú skvelú príležitosť bližšie spoznať aj samotnú Budapešť.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky festivalu môžete okrem oficiálneho webu www.szigetfestival.com sledovať aj na slovenskej Facebook stránke festivalu.