Už o necelý týždeň začína najväčší pražský hudobný festival Metronome. Na Holešoviské výstavisko, teda prakticky do centra Prahy, prinesie v dňoch 21. až 24. júna zvučné mená svetovej hudby rôznych žánrov. Chýbať nebudú sprievodné aktivity ani silné zastúpenie českých a slovenských hviezd.

Medzi headlinermi festvialu sú britská acid jazz-funková ikona Jamiroquai, indie-rockoví Editors, nórska elektropopová princezná Aurora, lídri nemeckej elektronickej scény Moderat, francúzsky indie-popový romantik M83 či jeho populárna krajanka Zaz.

Metronome je unikátnym prepojením autentického festivalového zážitku s mestským prostredím, ktoré umožňuje zvoliť stanovú variantu ubytovania v areáli známeho parku Stromovka alebo využiť niektorú z bohatých ubytovacích možností Prahy. Zahrievací program podujatia odštartuje už v stredu 21. júna vystúpením unikátneho ukrajinského čisto dámskeho Queens Orchestra, po ktorom bude nasledovať koncert českej stálice Davida Kollera.

Od štvrtka až do soboty potom Metronome ponúkne program na siedmych pódiách od štvrtej poobede až do štvrtej rána. Okrem zahraničných lákadiel, ku ktorým patrí aj výborná írska R&B speváčka Biig Piig, britskí post-punkeri White Lies, švédska rebelantka Tove Lo, rockerka Holly Humberstone či izraelská diva Riff Cohen, ponúkne Metronome v spolupráci s festivalom Beats for Love aj tanečnú scénu s názvom Beats for Metronome. Tá prinesie mená ako DJ Priest, EKG, Martin Gredner, Model Man či housovú legendu Davida Penna. Nebude chýbať ani pódium venované rapu, na ktorom sa zas predstaví PTK, Frosti, Pio Squad a mnohí ďalší. 

Z českej a slovenskej scény vystúpia raperka a speváčka Annet X, Jana Kirschner, Tolstoys či Para, Lazer Viking, Island Mint, Něco Něco, indie-rockeri The Silver Spoons, Aiko, Monkey Business i Bratři. Špecialitou bude unikátne prepojenie kapely Midi Lidi s Lacom Lučeničom Davidom Žbirkom a ich podanie hitov Mekyho Žbirku, ktoré malo premiéru na Pohode 2022 a v Česku ho môžu fanúšikovia zažiť prvýkrát.

Chýbať nebudú ani sprievodné aktivity určené pre dospelých aj rodiny s deťmi. Sú medzi nimi napríklad vyhliadkové kolo, úniková hra, skatepark či tanečné workshopy. Festival prinesie aj živé podcastové diskusie, v ktorých sa predstaví Čestmír Strakatý s prostorem X či Dobrovský a Šídlo.

Festival Metronome Prague sa bude konať od 22. do 24. júna na výstavisku v pražských Holešoviciach. Detailnejšie info a program na mieru si môžu návštevníci festivalu zostaviť na webe www.metronome.cz.

Text: Matej Kráľ