Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu zavíta do Košíc (15.11.), Prievidze (16.11.), Banskej Štiavnice (17.11.) a Žiliny (19.11.), a napokon sa 20. novembra opäť vráti do Bratislavy. Predstaví sa Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora a Kornél Fekete-Kovács, v Žiline sa k nim pridá aj formácia Ben Williams Quartett a v Bratislave aj ďalšie dve kapely.

"Basgitarista Tony Grey je tu s vlastným projektom prvýkrát, predtým u nás vystupoval v rámci skupiny japonskej klaviristky Hiromi, kde som bol aj ja. Teraz si opäť zahráme spolu, tentoraz aj s naším spolužiakom z Berklee Music College francúzskym klaviristom Romainom Collinom a taktiež aj úžasným trubkárom z Budapešti Kornélom Fekete-Kovácsom," povedal riaditeľ festivalu Martin Valihora. Podrobný program koncertov v jednotlivých mestách nájdete na konci článku.

Angličan Tony Grey je jedným z najvýznamnejších basgitaristov na jazzovej scéne. Pochádza z rodiny so silnou hudobníckou tradíciou, jeho strýkom je John Mc Laughlin, jeden z najvýznamnejších jazzových gitaristov všetkých čias. Na svojom konte má spolupráce s menami ako Herbie Hancock, Wayne Shorter, Reeves Gabrels, Mike Stern, Bill Evans a mnohými ďalšími.

Hráč na klávesy Romain Collin takisto už počas štúdia spolupracoval so špičkovými umelcami. Okrem svojej vlastnej štúdiovej a pódiovej tvorby sa venuje aj filmovej a scénickej hudbe, a to nielen ako autor, ale aj ako hosťujúci pedagóg na univezite v Princetone. Okrem toho má na svojom konte aj hudbu k viacerým krátkym a dokumentárnym filmom. Doteraz vydal štyri štúdiové albumy, ten najnovší s názvom Tiny Lights vyšiel v tomto roku. Zaujímavým spôsobom v ňom rozvinul možnosti klasického jazzového piano tria, keď do svojich kompozícií zakomponoval aj prvky elektroniky, vokálneho loopingu či zvuk nezameniteľného Moog Taurus basového syntezátora.


Trojicu spolužiakov z bostonskej Berklee College of Music v zostave Tony Grey Project doplní maďarský hráč na trúbku Kornél Fekete-Kovács. Ako sólista, ale aj ako kapelník, skladateľ a aranžér sa podieľal na viac ako stovke albumov maďarských umelcov. V roku 1998 založil a do roku 2005 aj viedol Budapest Jazz Orchestra. Taktiež pôsobil vo viacerých medzinárodných súboroch, je členom rôznych jazzových projektov svojich maďarských kolegov a na konte má viacero skladateľských cien.

Utorkový koncert v Žiline absolvuje aj americká formácia Ben Williams Quartett (feat. Marcus Strikland, Julius RodriguezJustin Brown), ktorá deň na to, v stredu 20. novembra vystúpi aj v bratislavskom Istropolise.

Líder kvarteta, basgitarista a kontrabasista Ben Williams, patrí medzi výrazné osobnosti nastupujúcej jazzovej generácie. V roku 2005 zvíťazil v jazzovej kategórii na súťaži International Society of Bassists a zopakoval to aj v roku 2009 na Thelonious Monk International Bass Competition. Zahral si s najväčšími velikánmi jazzu ako Herbie Hancock, George Benson, Terence Blanchard či Wynton Marsalis a účinkoval aj na albume Pata Methenyho Kin, ktorý bol ocenený cenou Grammy za najlepší jazzový inštrumentálny album. Doteraz mu vyšli dva sólové albumy State Of Art a Coming Of Age na pretížnom labeli Concord. Na oboch sa podieľal aj saxofonista Marcus Strickland.


"One Day Jazz Festival je o spájaní, vytváraní rôznych jedinečných spoločných projektov, v ktorých sa spájajú veľmi silné hudobné individuality. Keď sa spoja v rôznych formáciách, tak vznikajú neraz veľmi silné momenty. Prejavuje sa to aj v dramaturgii festivalu. Mám množstvo nápadov ako vytvárať jeho program a keď sa mi darí prepájať lokálnych a aj svetových hudobníkov na jednom pódiu, tak vtedy sa napĺňa moja základná predstava, o čom by festival mal byť - o interakcii, vzájomnej komunikácii. Prejavuje sa to aj v tom, že po koncertoch je ešte všetko pripravené pre jam session. Tento socializačný moment je pre mňa osobne veľmi dôležitý a vďaka tomuto sa dostávame aj do sveta a aj naša scéna dostáva čoraz viac príležitostí," dodáva Martin Valihora.

Zostávajúce koncerty One Day Jazz Festivalu 2019:

piatok 15. novembra - Fuga, Košice

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU) 

sobota 16. novembra - Art Point, Kino Baník, Prievidza

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU)

nedeľa 17. novembra - Kultúrne centrum, Banská Štiavnica

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU)

utorok 19. novembra - Mestské divadlo Žilina, Žilina

Ben Williams Quartett feat. Marcus Strickland, Julius Rodriguez, Justin Brown (USA)

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU) 

streda 20. novembra - Konzervatórium, Bratislava

Masterclass: Ben Williams Quartett (USA) 

streda 20. novembra - Istropolis, Bratislava

Ben Williams Quartett feat. Marcus Strickland, Julius Rodriguez, Justin Brown (USA)

Tony Grey Project feat. Romain Collin, Martin Valihora, Kornél Fekete-Kovács (USA, SK, HU)

Jacob Karlzon Trio (SWE)

B-Stage: Alan Bartuš Trio (SK)

štvrtok 21. novembra - Divadlo Aréna, Bratislava

Shai Maestro Trio (USA) 
AMC Trio feat. Eric Marienthal (SK, USA)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka podujatia Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili.