V roku 2013 bez ohlásenia vydala Beyoncé vizuálny eponymný album. Pri príležitosti jeho 10. výročia obdarovala fanúšikov dvoma špeciálnymi darčekmi. Na Instagrame zverejnila videozostrih pripomínajúci jej piatu štúdiovku a následne pridala na všetky digitálne platformy skladbu Grown Woman.

Tá bola celých desať rokov dostupná iba ako bonusové hudobné video na vizuálnej verzii albumu Beyoncé. Každá zo štrnástich skladieb bola 13. decembra 2013 vydaná spolu s videoklipom. Videoklip Grown Woman režíroval Jake Nava a okrem iného obsahuje archívne zábery z jej detstva.

Po tom, ako bol pôvodne dostupný len ako súčasť vizuálneho albumu na iTunes, ho speváčka zverejnila na svojom Youtube v roku 2014 pri príležitosti prvého výročia albumu. Samotná pesnička však mala absolútnu premiéru už začiatkom roka 2013 v reklame na Pepsi, ktorá bola vysielaná počas Super Bowlu. Napriek tomu až doteraz nebola prístupná na streamovacích službách.

Vydanie Grown Woman na streamovacích platformách sprevádza aj nový videoklip, ktorý Beyoncé zverejnila na svojom Instagrame. Pozostáva zo zostrihov z hudobných videí speváčky a zo zákulisných záberov z čias eponymného albumu.

"Stále sa bojím pred každým vydaním albumu. Neustále hľadám hlbší zmysel svojho umenia. Myšlienky o živote, moje sny alebo moje fantázie. Tento album je anti-dokonalosť. Všetko najlepšie k 10. výročiu," hovorí Beyoncé vo videu.

Text: Hudba.sk (zdroj: Billboard.com)