Košický spevák Ivo Bič už nejaký čas nie je členom Peter Bič Project, ktorú založil jeho bratranec Peter a ktorej súčasťou bol od samého začiatku. Minuloročný album Labyrint kapela vydala bez neho, no mimo hudobného diania nezostal dlho. V stredu večer odpremiéroval nový sólový singel Unavený, ktorý je úplne iný než jeho doterajšia tvorba.

Meno Ivo Bič bolo posledné roky skloňované s populárnou kapelou Peter Bič Project, v ktorej bol jedným z hlasov a hlavných tvárí počas dlhých deviatich rokov. Po ukončení spolupráce sa rozhodol pokračovať sólovo, rovnako ako speváčka Dáša Kostovčík, ktorá z kapely odišla už pred pár rokmi.

Návrat k sólovej kariére, tentokrát však v slovenčine

Sólová jazda pre Iva Biča nie je žiadnou novinkou - ešte pred vstupom skupiny Petra Biča stihol získať tretie miesto v speváckej súťaži Košický zlatý poklad, vyhrať súťaž Coca Cola Popstar, ale aj vydať album s názvom Do You Wanna... (2006). V angličtine spieval aj v rámci Peter Bič Projectu, o to väčším prekvapením je jeho novinka.

Na melancholickej a emotívnej skladbe Unavený, ktorá by sa určite nestratila ani v repertoári populárneho Adama Ďuricu, ako aj na ďalších ešte nezverejnených novinkách, sa spolu s ním podieľali aj traja ďalší bývalí členovia Peter Bič Projectu Jozef Zima (bicie), Vlado Čekan (basgitara) a Zoli Tóth (klávesy). Práve s klávesákom a producentom spevák nadviazal na svoje absolútne začiatky. Tóth sa totiž pred 14 rokmi podpísal ako spoluautor spomínaného Ivovho albumu.

"So Zolim sme dlhoroční priatelia a keďže máme spoločnú autorskú minulosť, bolo zaujímavé to opäť skúsiť. O to viac, že máme omnoho viac skúseností, ja v speve, Zoli v hudobnej produkcii. Začali sme pracovať na nových songoch a celkom sa nám to zapáčilo. Aj reakcie na nové pesničky nás utvrdzovali, že to môže byť zaujímavé," vyjadril sa Ivo Bič o staronovej spolupráci.


Skladba Unavený nebola prvou, ktorá vznikla v znovuzrodenej spolupráci, medzi náhodnými poslucháčmi, ktorým hudobníci piesne predstavili, však zafungovala najviac. Ako prvý vznikol text, ktorá napísala Adriana Krúpová, herečka Štátneho divadla Košice.

"V podstate mi ju 'dohodila' moja žena - jej kolegyňa z divadla. Adrianin sen bol písať texty pesničiek a keďže som vedel, že je zdatná pisateľka, úplne som sa nebránil," prezradil spevák, ktorý po obdržaní textu sadol za klavír, začal hrať a text do melódie jednoducho začal spievať. "Dávalo mi to zmysel i emóciu. Tak sme sa do toho pustili aj so Zolim v štúdiu a skladba bola na svete.

Videoklip so spontánnou náhradníčkou

Vizuálnu podobu piesne má na svedomí režisér Marko Procházka, ktorý atmosféru a emóciu piesne umocnil nakrúcaním v krásnych priestoroch kaviarne a Boutique Hotela Slávia v Košiciach. Zaujímavosťou je, že novinka sa natáčala v noci. "Kaviareň Slávia je jeden z najpopulárnejších podnikov v Košiciach. Večne praská vo švíkoch. Nechceli sme narušiť chod prevádzky a bola to teda riadna 'nočná šichta'. Skončili sme  o siedmej ráno a myslím, že titul Unavený sme naplnili do bodky," spomína Ivo Bič.

Ivo Bič a Diana, videoklip Unavený Zdroj: Marko Procházka, EYEMEDIA Production

Hlavnej úlohy sa po spevákovom boku zhostila priateľka jeho švagra, Diana. To však vôbec nebolo v pláne. "Pôvodne sa v klipe mala objaviť profi herečka. Na poslednú chvíľu však ochorela, tak sme improvizovali. Na nakrúcanie ma prišla podporiť aj moja manželka a jej brat so spomínanou čajou Dianou. V snahe vyriešiť situáciu švagor neváhal a vedomý si estetických kvalít svojej priateľky jej okamžite navrhol nastúpiť na pľac," hovorí Ivo s úsmevom. Aj pri nakrúcaní klipu pritom "zaúradovala" spevákova polovička Katarína Horňáková, ktorá je herečkou Štátneho divadla Košice. Herecky neskúsenú Dianu vzala pod svoje krídla a pomáhala jej z hľadiska dramaturgie aj hereckými radami.  

Ivo Bič, Zoli Tóth, Jožko Zima a Vlado Čekan od nového roka ďalej pracujú na nových autorských skladbách, ktoré chcú takisto predstaviť spolu s videoklipmi. "Pri piesni Unavený rozhodne neskončíme. Tešíme sa, že časom predstavíme aj ďalšie skladby z našej dielne," uzavrel spevák.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Marczellová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.