Extravagantná kapela The Youniverse 6. júna zverejnila nový singel spolu s videoklipom. Video Love je druhou ukážkou z pripravovaného albumu NEON, ktorý kapela vydá koncom roka vo vydavateľstve Bruuder Records. Po bluesovom singli Unfollow Me?! sa kapela pripomína s elektronickejším zvukom a psychedelickým vizuálom.

Skladba Video Love približuje pocity vo vzťahu, ktorý sa od začiatku až dokonca rozvíja v online priestore len prostredníctvom video chatu, bez možnosti osobného kontaktu. Príčinou je samozrejme pandémia COVID-19, ktorá v ostatných mesiacoch oklieštila svet ľudských interakcií takmer výhradne na virtuálne prostredie. Chytľavá novinka kapely The Youniverse sa po vydaní stretla s pozitívnou odozvou a dostala sa aj do oficiálneho editorial playlistu New Music Friday SK/CZ na najrozšírenejšej streamingovej platforme Spotify. 

Pripravovaný album NEON podľa členov skupiny charakterizujú popovejšie štruktúry a tradičnejší songwriting. V porovnaní s debutovým albumom CMYK má znieť menej temne. Jeho hlavnou témou je zlomené srdce a je viac precítený, avšak paradoxne aj melodickejší a hravejší. 


Vďaka fanúšikom chcú posunúť latku svojich klipov

The Youniverse sa vždy spoliehali na vlastnú šikovnosť s cieľom prinášať fanúšikom autentické umenie: od hudby a textov, cez aranžmány a produkciu, až po grafiku a videoklipy - až do tohto roka to všetko vznikalo výhradne "in house". S pripravovaným albumom však prišla potreba posunúť svoju vizuálnu tvorbu o pár levelov vyššie. Za doterajšie videoklipy, ktoré si kapela produkovala sama, sa rozhodne nemusí hanbiť, no s novým albumom chce hudbu a texty viac previazať s prepracovanou vizuálnou stránkou a tak vyvolať ešte väčšie emócie.

Navyše, produkcia videoklipov hudobníkom odoberá potrebnú energiu, ktorú chcú radšej nasmerovať na to, čo im ide najlepšie, teda na samotnú hudobnú tvorbu. Preto sa počas týchto ekonomicky ťažkých časov rozhodli požiadať o pomoc svojich fanúšikov. Tí môžu kapelu podporiť prostredníctvom crowdfundingovej kampane pod názvom Love Games, ktorá im má pomôcť s financovaním vizuálov pre ďalšie dva pripravované single z albumu NEON.

Leitmotívom videoklipov budú dnešné romantické vzťahy, ktorých priebeh sa často začína podobať skôr videohrám vo virtuálnom priestore než reálnemu spolužitiu dvoch ľudí. Na umocnenie svojej hudby a textov chcú The Youniverse vytvoriť šťavnatý a komplexný audiovizuálny svet, ktorý podporí pocit z pripravovaných skladieb.

Kampaň odštartovala na crowdfundingovej platforme Hithit.cz v nedeľu 14. júna a potrvá do 28. júla. Fanúšikovia môžu skupinu finančne podporiť dobrovoľným príspevkom alebo si vybrať z ponúknutých trinástich odmien. "Cieľová čiastka projektu je 3 150 eur. Keby každý jeden existujúci fanúšik (podľa počtu na FB stránke kapely, pozn. red.) zaslal dve eurá, čiastka je vyzbieraná a môžme sa pustiť do práce. Hithit je nastavený tak, že ak finálnu čiastku (alebo viac) nevyzbierame, cieľ nesplníme a príspevky sa podporovateľom vrátia späť," hovorí speváčka, skladateľka a textárka Tammy Nižňanská.


Kto sú The Youniverse?

Značka The Youniverse existuje od roku 2015 a predstavuje extravagantný, energický a nadčasový rock'n'roll z Trenčína a Bratislavy. Ústredná dvojica projektu - párik Tammy Nižňanská a Jerguš Oravec - spoločne snívala o experimentovaní a prepájaní žánrov bez obmedzení. Chceli vytvoriť kapelu, ktorá by znela "ako keby Led Zeppelin a Kanye West mali spolu dieťa". Štvorčlenná zostava sa ustálila v roku 2017, na bicích hrá Adam Olexík a na basgitare Šimon Vladár.

Rozhovor (2016): Dvojica, ktorú len tak neprehliadnete. Jerguš Oravec a Tammy z The Youniverse

Štýl skupiny je charakteristický fúziou bluesu, rock'n'rollu, elektroniky a popu. Kapela zaujala aj originálnymi konceptmi podujatí (A day in the life of a band, CMYK pop-up shop) a prepracovaným konceptom svojich nahrávok. Debutový album CMYK je rozdelený podľa štyroch tlačiarenských farieb - Cyan, Mangeta, Yellow, Keyblack, nasledovať budú ďalšie albumy súvisiace s farebnými "paletami" NEON, CHROME a BLACK. Súčasťou ich umeleckého DNA je aj na slovenskej scéne nevídaná extravagancia, sexi imidž oboch hlavných protagonistov a zdravo arogantné vystupovanie, ktoré je korením ich koncertov.

Práve častým vystupovaním v kluboch a na festivaloch si vybudovali silnú fanúšikovskú základňu. Zahrali si na najväčších slovenských festivaloch Pohoda a Grape a vlani vystúpili aj na českom festivale Beseda u Bigbítu. Tento rok mali priniesť svoju šou aj na najväčší český medzinárodný festival Colours of Ostrava, ale kvôli súčasnej situácii si na tento koncert počkajú o rok dlhšie.

S albumom CMYK sa dostali do longlistov ankety Radio_Head Awards v kategóriách Album roka, Debut roka a Singel roka. Na jeseň ich mohli spoznať aj diváci Slovenskej televízie, v hudobnej relácii 3 pódiá sa predstavili po boku dvoch stálic slovenskej scény - Richarda Müllera a rapera Veca. V januári tohto roka získali výročné ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) v kategórii Objav roka 2019 a speváčka Tammy získala ocenenie v kategórii Speváčka roka.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli manažérka skupiny Linda Mangunda a Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.