Slávnostné odovzdávanie hudobných cien Esprit, zameraných na to najlepšie zo slovenského jazzu a príbuzných žánrov, spolu s troma vystúpeniami nominovaných umelcov prebehlo v utorok 14. septembra v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava. Po víťazovi ceny verejnosti sme sa tak dozvedeli aj rozhodnutie odbornej poroty.

Ako sme informovali už minulý týždeň, cenu verejnosti získal gitarista Samuel Marinčák za album Reflections of my Soul.   
Hlavnú cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku 2020, o ktorej rozhoduje medzinárodná odborná porota, získal gitarista a skladateľ David Kollar, za album Unexpected Isolation, na ktorom úzko spolupracoval s nórskym trubkárom Arve Henriksenom.

Elektro-akustická, prevažne ambientná inštrumentálna nahrávka, pri ktorej už samotné názvy albumu a skladieb prezrádzajú, že je priamo inšpirovaná pandémiou a izoláciou počas prvého lockdownu na jar 2020, vyšla v Davidovom domovskom vydavateľstve Hevhetia. V čase vydania zarezonovala najmä v zahraničí, no tento rok už získala dve nominácie na ceny Radio_Head Awards v kategóriách Jazzová hudba aj Experimentálna hudba.

Cenu mu odovzdal Juraj Griglák

Ocenenie v prestížnej ankete Esprit je pre prešovského umelca nepochybne zadosťučinením, aj vzhľadom na atmosféru, v akej album na jar 2020 vznikal. Cenu v podobe sošky kontrabasu si v utorok večer prevzal z rúk legendárneho slovenského basgitaristu a kontrabasistu Juraja Grigláka. "Ďakujem za túto cenu od medzinárodnej poroty. Veľmi ma potešilo, že mi ju odovzdal práve Juraj Griglák. Veľmi si ho ako hudobníka vážim," napísal David v stredu na sociálnej sieti.

O samotnej nahrávke Unexpected Isolation ešte vlani pred jej dokončením povedal: "Album, ktorý by za iných okolností nevznikol, veľmi presne zachytáva frustrácie, ktoré zažívame, ale aj pozitíva, ktoré z týchto časov vzišli. Začal som na barytónovej gitare pracovať úplne inak. Vyrábal som veľmi sofistikovanym improvizačným spôsobom niekoľkovrstvové orchestrácie. Poradil mi to Arve. Improvizoval som niekoľko minút v konkrétnej stupnici. Takto som si pod seba púšťal niekoľko stôp improvizácií, spájal a presúval ich. Bolo to veľmi náročné. Po hodinách nahrávania som mal na konci dňa dve minúty hudby."

Aj samotná nórsko-slovenská spolupráca nabrala paradoxne vďaka izolácii nový rozmer. "Veľmi sme sa počas nahrávacieho procesu zblížili. Každodenné ranné hodinové telefonáty posunuli našu tvorbu úplne inam," prezradil David o tvorbe s Arve Henriksenom, s ktorým spolupracoval aj v minulosti. Nórsky trubkár hosťoval na jeho predošlom oceňovanom albume Sculpting In Time a pred pandémiou spolu odohrali niekoľko koncertov.

Vypočujte si ocenený album na Bandcampe:



Prečítajte si tiež:

Špičkový trubkár Erik Truffaz sa v Bratislave pripojil k hôrnym chlapcom

David Kollar: Ľudia platia za hudbu tak málo ako za teplú vodu


Čo hovoria o víťaznom albume členovia poroty?

Záštitu nad deviatym ročníkom ankety Esprit a čestné členstvo v porote prevzal americký bubeník, perkusionista a hudobný pedagóg Rudy Royston. Svetoznámy hudobník má na konte nahrávanie a koncertovanie s menami svetového jazzu ako sú Bill Frisel, Greg Osby, Don Byron, Dave Douglas a mnohí ďalší.

"Toto duo je jednoducho vynikajúce. Nejde len o exkurzie do industriálnych zvukov a rôznych zvukových kulís. Ide o zámerné, hlboké interakcie a produkcie hudby, umenia, bolesti, emócií a krásy. Je tu zámernosť a vymyslený príbeh. Táto nahrávka je hlbokou exkurziou a poctou," povedal Royston o albume.

"Prečo David Kollar? Obávam sa, že zvláštne obdobie minulého roka a jednoducho úžasný hudobný cit Kollarovho štýlu ma presvedčili a kúpili si moje srdce," pochválil slovenského hudobníka Daniel Ryciak z poľského Śląski Jazz Clubu. "Je to jednoznačne môj favorit. Milujem strašidelné, niekedy takmer desivé zvukové scenérie. Veľmi dobré duo, veľmi dobrý album," napísal Steffen Wilde z nemeckého Tonne Jazz Clubu.

Kvalitný slovenský jazz aj naživo

Počas slávnostného večera predstavili naživo svoju aktuálnu tvorbu tri z nominovaných zoskupení. Na úvod sa pódia zhostila mladá jazzová generácia z kompilačného albumu Young Slovak Jazz Generation. Talentovaní klaviristi Andrej Farkaš, Alan Bartuš a Ján Rigó presvedčili divákov svojou virtuóznou hrou a osvojeným jazzovým jazykom, že obavy o budúcnosť slovenského jazzu sú neopodstatnené.

Inšpirácie folklórom s originálnou pečaťou jazzového spracovania priniesol skladateľ a klavirista Pavol Bodnár. Spolu so svojím zoskupením a spevákom Petrom Adamovom snúbili kompozičné prostriedky a improvizácie typické pre jazz s pôvodnou ľudovou melodikou a lyrickými textami.

Záver koncertného večera patril zoskupeniu Lukáš Oravec Orchestra. Trubkár, skladateľ a aranžér Lukáš Oravec predstavil skladby zo svojej aktuálnej nahrávky Light of Blue, za ktorú na jar získal cenu Radio_Head Award v kategórii Jazzová hudba. Koncert medzinárodnej zostavy hudobníkov potvrdil status lídra ako výnimočnej jazzovej osobnosti minimálne európskeho významu. Svedčí o tom aj jeho nedávne turné po Veľkej Británii.

Live stream z utorkového galavečera mohli záujemcovia sledovať na stránke Jazz.sk a priamy prenos zo slávnostného večera bol odvysielaný v rádiu Devín. Večerom na pódiu sprevádzal moderátor Peter "Šarkan" Novák. Grafiku pre Cenu verejnosti a sošku v tvare kontrabasu pre Cenu odbornej poroty vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.


16 nominovaných albumov za rok 2020:

Adriena Bartošová - O smútku a radosti
Altar Double Quintet - We salute the night
David Kollar, Arve Henriksen - Unexpected Isolation
Duševné vlastníctvo - Duševné vlastníctvo
Ján Hajnal feat. Wolfgang Lackerschmid, Gerd Dudek - Dedication
Jozef Scheiner - La Mando
Lukáš Oravec Orchestra - Light of Blue
MattiaBoyzz - MattiaBoyzz
Nina Berglová, Štefan "Pišta" Bartuš - Inou krajinou
Pavol Bodnár - Džez a hory
Peter Zajaček - Nemám sa s kým hrať
Samuel Marinčák - Reflection of my Soul
Szaturma - Phi
Tomáš Lukáč - Heart-shaped
uO uO - In Pluto
Young Slovak Jazz Generation - Young Slovak Jazz Generation

Členovia medzinárodnej odbornej poroty v aktuálnom ročníku:

David Torreblanca – Montreaux Jazz festival (CH)
Daniel Ryciak - Śląski Jazz Club (PL)
Jakub Zítko – Klub Jazz Dock (CZ)
Rudy Royston – hudobník, lektor (USA)
Judita Bartoševičienė - Vilnious Mama Jazz Festival (LT)
Johann Kneihs – ORF (AT)
Yvetta Kajanová – Muzikológia FFUK (SK)
Peter Baláž – Jazz.sk (SK)
Steffen Wilde – Tonne Jazz Club (DE)
Will Ramsay – Herbie Hancock Institute (USA)

Viac o cenách Esprit

Ocenenie Esprit za rok 2020 je už deviatym ročníkom podujatia. Zakladateľom a hlavným organizátorom hudobných cien je slovenský jazzový gitarista a zakladateľ portálu Jazz.sk Boris Čellár. Víťazmi predchádzajúcich ročníkov boli umelci Ľuboš Šrámek (2019), Andreas Varády (2018), Sisa Michalidesová (2017 a 2015), Lukáš Oravec Quartet (2016), Juraj Griglák (2014), Lukáš Oravec (2013) a Michal Bugala (2012). V rokoch 2014 a 2015 prebral nad podujatím záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Hlavnou myšlienkou projektu Esprit - udeľovania cien za najlepší slovenský jazzový album - je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov alternatívneho, jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom. Esprit ďalej nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album.

Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť Espirit s.r.o. Hlavní partneri podujatia sú UniCredit, Crowdberry a Vacuumlabs. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Hlavnými mediálnymi partnermi podujatia sú RTVS a Rádio Devín. Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér podujatia Kristián Šeffer. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Rudolf Baranovič

Súvisiaci interpreti: David Kollar