Prešovská kapela Komajota mala v týchto dňoch tráviť čas so svojimi fanúšikmi na klubovom turné k 15. výročiu svojho fungovania. Namiesto toho bude v nedeľu 19. apríla vysielať online koncert zo "skladu hudby" v prešovskom Stromoradí.

Koncert sa uskutoční v rámci iniciatívy Aby kultúra žila, ktorá pomáha umelcom v núdzi výzvou na dobrovoľné príspevky. Výťažok sa rozdeľuje medzi umelcov, ktorí potrebujú priamu finančnú pomoc v čase karantény, záujemcovia o takúto podporu sa môžu registrovať na stránke abykulturazila.sk.

Komajota vystúpi v profesionálnom prostredí klubu Stromoradie. Koncert bude moderovaný a snímaný na kamery profesionálnym tímom za dodržaní všetkých aktuálnych nariadení. V rámci projektu Aby kultúra žila ide už o druhý takto organizovaný koncert v slovenských kluboch. Prvým bolo minulý týždeň vystúpenie Kataríny Málikovej v bratislavskej Novej Cvernovke, ktoré má na Facebooku viac ako 60-tisíc pozretí. Vďaka podpore Slovenského inštitútu v Paríži bol live stream zdieľaný nielen slovenskými alebo aj niekoľkými francúzskymi médiami. Videozáznam si môžete pozrieť aj na Youtube.


Koncert Komajoty začína v nedeľu 19. apríla o 20:00, sledovať ho môžete priamo na Facebook stránke kapely. S online prostredím má prešovská kapela dlhoročné skúsenosti, či už v rámci vysielania relácie Svetlá hodinka z prešovského štúdia Umpax, kde dávala priestor hlavne neznámym kapelám, alebo keď streamovala celý nahrávací proces k albumu Priame prenosy, ktorý vznikal v štyroch rôznych slovenských štúdiách. 

"Turné je zatiaľ preložené. Uvidíme, čo sa udeje na jeseň, ale určite to nechceme rušiť, pokiaľ to nebude nevyhnutné. Je to veľmi pekné výročie a naozaj sme sa veľmi tešili na tieto koncerty. Už sme aj skúšali, pripravili nový program, tak si to chceme dať v premiére na jeseň, lebo by bola škoda mať rok ticha. To by bolo úplne šialené," priznáva spevák Martin Husovský. 

Väčšinu nedeľňajšieho koncertu budú tvoriť skladby, ktoré diváci dobre poznajú, ale vzhľadom na 15. výročie vzniku kapely si hudobníci prešli zoznamy skladieb zo všetkých svojich albumov. "Ponúkneme hodinu hudby a príde aj na skladby, ktoré sme nikdy nehrávali naživo alebo len veľmi zriedka. Náš koncert bude moderovať Peter "Kovo" Kovalčík, vďaka čomu budeme mať aspoň nejaký kontakt s publikom. Bude to taká príjemná hodinka čistého hrania plus sa to natiahne o krátke rozhovory," pozýva spevák k sledovaniu online koncertu.


Martin Husovský mal tento rok dobre rozbehnutý. Týždeň pred plánovanou premiérou divadelnej hry Sen noci svätojánskej, ku ktorej zložil hudbu pre poľské divadlo Teatr Lalek z Bialystoku, sa však začali prijímať opatrenia v súvislosti so šírením epidémie koronavírusu a všetko sa naraz zmenilo. "V auguste som mal ísť v Poľsku ešte do Torune a tiež s Prešovským národným divadlom a hrou Moral Instanity na festivaly v Poľsku, Čechách a Estónsku.“

V rámci karantény si dal domácu výzvu a pracuje na nových skladbách. "Vyzerá to tak, že pomaly začneme s Komajotou chystať, ak nie album, tak určite nejaký singel, pretože je tam dosť adeptov, ktorí sú vážnejší, než aby skončili ako demáče v telefóne," dodáva s tým, že si tento rok predstavovali skôr koncertnejšie.


Iniciatíva Aby kultúra žila chystá virtuálny festival Plody doby

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla 13. marca ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Zakladateľmi iniciatívy sú Peter Konečný (fotograf, hudobník), Zuzana Suchová (fundraising konzultantka), Michal Švihra (spoluzakladateľ ticketingovej platformy Tootoot.fm) a Ondrej Geče (vydavateľstvo Slnko Records).

Pod hlavičkou občianskeho združenia Kultur.FM organizuje iniciatíva výzvu na podporu umelcov v núdzi a to zakúpením pamätnej vstupenky na online koncerty. Spomínaný koncert Kataríny Málikovej aj vystúpenie Komajoty sú pritom "predohrou" väčšieho projektu. Tým je virtuálny festival s názvom Plody doby, ktorý už o čoskoro prinesie umelcom možnosť vysielať svoje koncerty z pódia s profesionálnym ozvučením a svetlom. V týchto dňoch finišujú prípravy a prvý koncert sa odvysiela už 21. apríla. Pre viac info sledujte Facebook stránku Plody doby.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Daniela Grečnerová z agentúry House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: smARTin

Súvisiaci interpreti: Komajota