Skupina Slobodná Európa sa po roku a pol vráti na koncertné pódiá, aby vzdala hold nedávno zosnulému bývalému členovi a zakladateľovi kapely Braňovi Alexovi. Urobí tak na sérii štyroch letných open-air koncertov pod názvom R.I.P. Braňo Alex Tour v Košiciach, Bratislave, Žiline a Banskej Štiavnici.

Tak ako na posledných dvoch turné, aj tentoraz sa Slobodná Európa predstaví silnej v zostave s Lacom Lučeničom. Ten však na rozdiel od koncertov v rokoch 2018 a 2019 nebude hrať na base, ale na gitare. Pre fanúšikov je to skvelá správa, ako gitarista a producent sa totiž podieľal na nahrávaní a zvuku albumov Slobodnej Európy už od roku 1992. Basgitaru po dvoch rokoch prenechá novej tvári v kapele, Rasťovi Goremu, ktorý doteraz hrával s legendárnou Davovou Psychózou. Jadro kapely stále tvorí rokmi overená zostava: Miloslav "Whisky" Láber (spev), Sveťo Korbeľ (gitary) a Tomáš "Tuleň" Vojtek (bicie).

Prvý z koncertov na počesť Braňa Alexa odohrá skupina v piatok 30. júla v Košiciach v open-air priestoroch kultúrneho centra Kasárne/Kulturpark. Na ďalšie koncerty sa k nim ako špeciálny hosť pripojí Dorota Nvotová s kapelou. V piatok 13. augusta spoločne zahrajú v Bratislave v záhradných priestoroch legendárnej Umelky pod Starým mostom. Do Žiliny sa spoločne presunú v sobotu 21. augusta, kde odohrajú koncert vo vonkajších priestoroch klubu Smer 77. Spoločné miniturné zakončia koncertom v amfiteátri v Banskej Štiavnici v piatok 27. augusta.

Na koncertoch kapela predstaví nový program, v ktorom sa objaví aj niečo zo sólovej tvorby Braňa Alexa. Tá bude zastúpená aj v playliste Doroty Nvotovej, ktorá s kapelou spolupracovala na albume Trojka, kde napríklad aranžovala sláčikovú sekciu legendárnej Braňovej piesne Havran.


R.I.P. Braňo Alex tour:

30. 7. - Košice, Kasárne/Kulturpark
13 .8. - Bratislava, Umelka + špeciálny hosť: Dorota Nvotová
21 .8. - Žilina, Smer Klub 77 + špeciálny hosť: Dorota Nvotová
27. 8. - Banská Štiavnica, Amfiteáter + špeciálny hosť: Dorota Nvotová

Okrem špeciálneho turné sa kapela objaví aj na viacerých letných festivaloch, z ktorých prvý odohrá v sobotu 10. júla na Pohode.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Michal Očovan z agentúry ProMusic. Tlačovú správu sme upravili.