Košická indie-rocková kapela Neon Eye vytvorila z piatich skladieb s presahom viacerých hudobných štýlov svoje debutové EP s názvom Nothing to talk about. Pestrá nahrávka ponúka reprezentatívny pohľad na tvorbu dvojice, ktorá miluje britské gitarovky, ale aj pop 80. rokov.

Tesne po svojom vzniku vo februári 2020 sa kapela Neon Eye predstavila v rámci hudobného festivalu Slovenská krčma realizovaného organizátormi Pohody. Odvtedy členovia hudobného projektu popracovali na znení svojich skladieb a prepracovali ich do výsledného EP v košickom štúdiu Parentals pod vedením Mira Felbera.

"
V štúdiu sme zistili, že musíme nájsť odlišnejší zvuk do našich skladieb. Miro sa vie nadchnúť pre hudobný projekt, v ktorom počuje potenciál. Ako sám hovorí, chce 'vybičovať' z tých ľudí čo najlepšie výkony v oblastiach, kde sa mu niečo nezdá, pre čo najlepší výsledok, aký je možné dosiahnuť. Bola to dobrá škola a našli sme vďaka nemu zvuk, ktorý sme hľadali," opisuje spevák Lukaš Dobranský skúsenosti z nahrávania.

Po vstupe na scénu so svojou prvou čisto gitarovou skladbou Neither of Us pustila kapela do sveta singel White Snow, ktorý je poháňaný nákazlivou basovou linkou a prvkami synthpopu. Melodický singel so šmrncom osemdesiatych rokov, ktorý otvára EP Nothing to talk about, hudobníci zatiaľ ako jediný obliekli aj do vizuálneho šatu vo videoklipe s nadhľadom a mestským duchom. Témou piesne je chlad a samota, s ktorými sa potýkame v súčasnej spoločnosti.


V poradí druhou piesňou na nahrávke je Want ya, Need ya, Whatever predstavuje najtvrdšiu skladbu z celého EP. Jej základ je postavený na rock'n'rollovom riffe. "Text je písaný z pohľadu muža sediaceho v bare, ktorého zaujalo dievča sediace neďaleko, no stránil sa vyloženia kariet na stôl. Po prvom refréne sú však karty vyložené," s úsmevom prezrádza Lukáš Dobranský.

Klasickú indie gitarovku s britským nádychom stelesňuje tretia skladba Head. Ako prezrádza spevák, jej text je "o silnej schopnosti žien pobláznenia mužov, čo je v konečnom dôsledku to, čo muži chcú".
Zmena štýlu prichádza v skladbe Electricity, ktorá je charakteristická svojím romantickým textom. Ako hovoria členovia Neon Eye, celú atmosféru piesne je možné interpretovať ako fúziu The Strokes a Elvisa Presleyho. Záverečným kúskom skladačky je spomínaný debutový singel Neither of Us s chytľavou gitarovou melódiou a energickým refrénom.

Jadro kapely Neon Eye tvoria spevák, gitarista a textár Lukáš Dobranský a basgitarista Ľudovít Petráš. Na EP hosťovalo viacero hudobníkov, medzi nimi napríklad gitarista Michal Bučko či bubeník Dan Urban. Mixáž mal na starosti Miro Felber a o mastering sa postaral Peter HalgašAmbíciou kapely je koncertovať nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. "V blízkej dobe sa chceme dostať na pódiá československej klubovej scény a showcasových festivalov, ak nám to pandemická situácia dovolí," uzatvára Lukáš Dobranský.

Vypočujte si celé EP Nothing to talk about:



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.