Šesť týždňov pred plánovaným uvedením do kín prichádzajú tvorcovia filmu Správa s prekvapením pre divákov. Je ním rovnomenná skladba, ktorú nahral raper Strapo v netradičnej spolupráci so spevákom Martinom Císarom, producentom Viktorom Hazardom a špičkovými slovenskými hudobníkmi, ktorí jej dodávajú originálny živý zvuk.

Pieseň Správa je prekvapením aj preto, že už začiatkom novembra tvorcovia filmu Správa zverejnili pieseň Červené polia od pesničkárky Simy Martausovej. Na Slovensku nebýva zvykom, aby uvedeniu filmu predchádzalo viacero skladieb populárnych interpretov, navyše tak rozdielnych. Zaangažovanie Strapa je však, vzhľadom na tému filmu, logickým krokom.

31-ročný raper je totiž známy svojím jasne odmietavým postojom k fašizmu a extrémizmu. "Strapo touto pesničkou preniesol myšlienku úteku z koncentračného tábora a odvahy postaviť sa za svoje presvedčenie do slovníka a prejavu dnešnej mladej generácie," hovorí o piesni producent filmu Rasťo Šesták z DNA Production.


Samotný raper sa zase teší, že nielen samotná skladba, ale aj videoklip majú v jeho diskografii a celkovo na domácej hip-hopovej scéne výnimočné miesto. "Som veľmi rád, že sa nám spolu s A-Teamom Michala Nemtudu podarilo prekonať klasický slovenský rapový stereotyp a že sa nám podarilo doručiť niečo nadčasové a zaujímavé. Ďakujem aj Viktorovi Hazardovi, ktorý produkoval celú vec po hudobnej stránke a ďakujem filmu Správa aj celému tímu okolo tohto projektu za to, že nám dal príležitosť spraviť takúto skladbu," hovorí Strapo.

Viktor Hazard, vlastným menom Viktor Stručka, je autorom hudby spoločne s Marekom Šurinom, ktorý sa postaral aj o mix a mastering, a gitaristom Samuelom Kovácsom. Na tvorbe a nahrávaní piesne sa okrem nich podieľali Miro Gazdík (basgitara), Stano Palúch (husle), Pavol Jeňo a Mário "Gapa" Garbera (dychová sekcia). Samozrejme netreba zabudnúť na Martina Císara, ktorý v refréne potvrdzuje, že so svojou farbou hlasu patrí medzi najzaujímavejších mladých spevákov na slovenskej scéne.

Film Správa, ktorý je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel, stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval. Príbeh o pekle, ktoré sa tam dialo, a správe, ktorú dnes pozná celý svet, vznikol v réžii jedného z našich najúspešnejších režisérov Petra Bebjaka. V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor ako Freddy, Peter Ondrejička ako Valér a britský herec (známy z filmov ako Štyri svadby a jeden pohreb alebo Múmia) John Hannah ako Warren. Vo filme sa predstavia aj herci z Poľska, Nemecka a Česka, ktorí sú vo svojich domovských krajinách známymi televíznymi a filmovými osobnosťami.

Pozrite si oficiálny trailer filmu Správa:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Peter Gašparík zo spoločnosti Continental film. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martina Mlčúchová