Zabudnite na SuperStar, Hlas, X Factor či ďalšie importované formáty talentových súťaží postavené na spievaní populárnych hitov. Na televízne obrazovky sa čoskoro dostane originálna slovenská šou, ktorá predstaví žijúce dedičstvo našej kultúry v podaní folklórnych súborov a skupín či tanečníkov a spevákov tradičnej ľudovej hudby zo všetkých kútov Slovenska.

Úplne nový formát televíznej šou dostal názov na počesť významného režiséra, folkloristu a fotografa Karola Plicku, autora snímky Zem spieva (1933). Prvý diel bude odvysielaný 28. januára o 20:25 na Jednotke, ďalšie budú nasledovať v rovnakom vysielacom čase každú sobotu.

Aktualizácia (27.1.): Folklórnu šou Zem spieva budú môcť sledovať aj Slováci žijúci v zahraničí. V rovnakom čase ako v televízii bude program dostupný cez online stream, ktorý bude RTVS vysielať bez geoblokácie na adrese www.rtvs.sk/televizia/live-1. "Priznám sa, že sa na prvý diel novej šou nesmierne teším a dnes je to o to viac, že nepostavíme na nohy celé Slovensko, ale cez internet aj našich rodákov žijúcich v zahraničí, ktorým domov často chýba," povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Všetky časti nájdu diváci po ich odvysielaní aj v archíve na www.rtvs.sk.

Pokračovanie pôvodného textu:

Celkovo sa diváci môžu tešiť na 10 dielov. Prvých sedem zachytáva priebeh od kastingov, ktoré sa konali na jeseň 2016 v Múzeu slovenskej dediny pri Martine, po vystúpenia v štúdiu v Mlynskej doline (viď fotografie), ktorých sa zúčastnilo 63 z celkového počtu 350 prihlásených súborov a sólistov. Potom budú nasledovať tri priame prenosy - dve semifinálové kolá, kde o postupujúcich rozhodne porota, a jedno veľké finále, v ktorom budú o víťazovi prostredníctvom SMS hlasovania rozhodovať diváci. Zostrih toho najlepšieho z celej šou by sa mal dostať na televízne obrazovky počas veľkonočných sviatkov, na Bielu sobotu.

Nová televízna šou Zem spieva si kladie za cieľ uctiť si predovšetkým tradície našich predkov a ukázať krásy slovenskej krajiny. Výkony súťažiacich - neprofesionálnych folklórnych súborov, skupín a jednotlivcov - počas celého trvania súťaže posudzuje päťčlenná odborná porota. V porotcovských kreslách sú hudobník a redaktor Samo Smetana, tanečnica Lúčnice Barbora Morongová, dramaturgička, pedagogička a etnomuzikologička Alžbeta Lukáčová, choreograf Vladimír Michalko a etnochoreologička Lenka Konečná. Viac si o nich môžete prečítať na konci článku.

Pozrite si dvojdielny trailer novej unikátnej šou Zem žije:


Slovenský folklór, hudba menšín aj nové žánrové fúzie

Tvorcovia formátu nechcú prezentovať len slovenský folklór. "Základná myšlienka bola, že je to súťaž o folklóre na Slovensku v 21. storočí, nie však len o slovenskom folklóre. Priestor dostanú aj menšiny a novovzniknuté telesá, ktoré nejakým spôsobom folklór použili na ďalšie spracovanie. Je tam napríklad formácia, ktorá hrala na jazzových dňoch a prezentuje sa fúziou všetkého možného, alebo rusínska formácia, ktorá sa opiera o svoju kultúru, ale dáva do svojej tvorby aj balkánske a world music prvky," prezradila v rozhovore pre agentúru SITA dramaturgička šou Martina Cyprichová.

"Ja si myslím, že to je strašne krásna prezentácia toho, čo momentálne na Slovensku máme. Ani by som to nenazývala súťaž, pretože všetci interpreti, ktorí sa zúčastnili nakrúcania, to robia absolútne neprofesionálne, neživia sa tým a nie je to ich hlavný príjem. Všetci to robia preto, lebo ich to baví a pretože to chcú robiť. To bolo na tom kúzelné. Oproti iným súťažiam tu nie sú porazení. Tu sa tešíme z toho, čo je a ako je to bohaté. Ide z toho iba pozitívna emócia. Nikto nebude prepadávať, nikto nebude s nikým konfrontovaný, má to byť taká feel good show," dodala.

Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVSViac fotiek z nakrúcania semifinálových kôl Zem spieva

Kastingy ukázali, že Slovensko žije ľudovou hudbou
 
Na kastingoch sa podľa jej slov zúčastnilo približne dvetisíc ľudí. "Predstavili sa buď ako jednotlivci alebo ako formácia. Dokopy išlo asi o 350 čísiel a z nich sme vybrali 63, ktoré bližšie predstavíme. Zároveň sme spolupracovali aj so známymi osobnosťami, ktoré majú určité pojítko na danú oblasť alebo na kraj, o ktorom bude práve reč. Nazvali sme ich takými lokálpatriotmi. V rámci dokrútok sa objaví 21 známych tvárí ako Lukáš Latinák, Adela Banášová, Sajfa, Eňa Vacvalová a ďalší. Každý z nich je pritom v tej svojej vlasti, vo svojom kraji doma, cíti sa tam dobre a má pocit, že divákom ako taký ten lokálpatriot chce predstaviť to najlepšie z najlepšieho," uviedla Cyprichová. V každej epizóde sa objavia traja lokálpatrioti, ktorí predstavia spolu deväť súťažiacich - jednotlivcov, skupín alebo súborov.

Lokálpatrioti reprezentujúci jednotlivé regióny Slovenska: 

Východ: Kristína, Ondrej Kandráč, Michal Hudák, Junior, Igor Timko, Ľubica Čekovská, Marián Čekovský 

Stred: Marek Ťapák, Lukáš Latinák, Eňa Vacvalová, Peter Cmorík, Peter Marcin, Matej Tóth, Adriana Kučerová 

Západ: Andrej Bičan, Adela Banášová, Sajfa, Eva Máziková, Hana Gregorová, Nela Pocisková, Iveta Malachovská

Skúsený režisér, začínajúci moderátori

O réžiu a produkciu formátu sa postaral Peter Núňez a jeho tím. "Ja som človek zvonku a cítil som ako režisér a producent obrovský potenciál tejto témy a mal som pocit, že je to potrebné urobiť. Som veľmi vďačný, že RTVS vydávala signály z opačnej strany a reagovala na návrhy. Trvalo to naozaj dlhý čas, kým sme došli k realizácii a aj teraz, pár dní pred štartom, môžem povedať, že stojíme na veľmi tenkom ľade a mám z toho stiahnutý žalúdok. Veľmi sa bojím, aby vôľa, energia a investícia, ktorú sme do toho vložili, dopadla dobre a aby bola spokojnosť nielen na strane divákov, ale aj na strane tých, ktorí na projekte spolupracovali," priznal Núňez na utorkovom stretnutí s médiami v baletnej sále SĽUKu v bratislavských Rusovciach, kde sa všetci tvorcovia predstavili v tradičných krojoch.

Moderátorsky šou zastreší trojica mladých umelcov a zabávačov zo zoskupenia S Hudbou Vesmírnou. "Máme z toho ohromnú radosť a máme aj obrovské očakávania, ako to nakoniec bude z našej strany vyzerať. Myslím, že folklór je úžasná téma, ktorá mala zatiaľ v médiách pomerne malý priestor," povedal pre agentúru SITA člen skupiny Marek Koleno. Okrem neho sa na televíznych obrazovkách prvýkrát v role moderátorov predstavia aj herečka Dominika Zeleníková-Morávková a hudobník Daniel "Sorizzo" Kis.

S Hudbou Vesmírnou, moderátori šou Zem spieva Zdroj: RTVSS Hudbou Vesmírnou

Projekt, aký na Slovensku chýbal

Vedenie RTVS je napriek nervozite z nasadzovanej novinky nadšené. "Je to niečo, čo nemá byť súčasťou sezóny a víkendového prime timeu. Má to byť niečo, čo prežije viac ako jednu sezónu. Ide zároveň o niečo, čo na Slovensku v takejto mediálnej podobe dosiaľ nebolo, a mám dobrý pocit z toho, že sa podarilo na Slovensku pri tej obrovskej diverzite folklóru vytvoriť takýto projekt. Folklór je nielen tradíciou, ale aj súčasnosťou aj budúcnosťou. Nebudem hovoriť o tom, že verejnoprávne médium malo už dávno robiť takýto formát, ale chcem povedať, že konečne a mám od toho veľké očakávania," povedal včera na tlačovej konferencii generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

"O tomto type programu sa bavíme už od roku 2013. Prerešeršovali sme viac ako dvesto, dvestopäťdesiat formátov z celého sveta, ale vždy nás na tom niečo zastavilo a povedali sme si, že to nie je to pravé orechové, to, čo by sme chceli priniesť na obrazovky my. Nakoniec sme sa k výslednému obsahu dopracovali vďaka Petrovi Núňezovi a jeho tímu a ja som veľmi rád, že už 28. januára diváci uvidia v prime time veľký výpravný formát, ktorý sa venuje folklóru. Je to podľa mňa zároveň formát konkurencieschopný," myslí sí programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

"O tom, že folklór má svojho tradičného, konzervatívneho, staršieho diváka, nemusím nikoho presviedčať, ale som presvedčený, že folklór je v dnešnej dobe nesmierne trendy, nesmierne sexi a zaujímavý aj pre 'hipsterskú' generáciu a pre ľudí, ktorí nesledujú len televíziu, ale pohybujú sa aj na sociálnych sieťach a na webe. Som stopercentne presvedčený, že to nie je prvý a posledný ročník, ale že je to prvý ročník celej rady, niekoľkých ročníkov, ktoré budeme každý rok prinášať na televízne obrazovky," dodal v rozhovore pre agentúru SITA.

"Cieľom je nájsť čo najviac talentovaných ľudí, ktorí sa venujú folklóru na vysokej úrovni. Nehráme o peniaze, nesúťažíme o vecné ceny, súťažíme o morálnu prestíž, že sme folkloristi, ktorí zaujali čo najviac divákov na Slovensku," cituje Tibora Búzu TASR.

Tibor Búza, Peter Núňez a Václav Mika Zdroj: RTVSTibor Búza, Peter Núňez a Václav Mika na tlačovke v SĽUK-u

Profily porotcov Zem spieva

Samuel Smetana vyštudoval hru na husliach na Konzervatóriu v Bratislave u prof. Albína Vrteľa. Ako huslista účinkoval v konzervatoriálnom komornom a symfonickom orchestri a ako spevák v speváckom zbore. Počas štúdia účinkoval v Nitre vo vysokoškolských folklórnych súboroch Ponitran a Zobor, študentskom divadle poézie a študentskom komornom speváckom zbore. Neskôr po skončení štúdia účinkoval v bratislavských folklórnych súboroch Gymnik, Ekonóm a Lúčnica a v profesionálnych telesách Ľudová hudba Miroslava Dudíka, Orchester ľudových nástrojov SRo a ako stály spoluhráč folkovej speváčky Zuzany Homolovej. S husličkami pochodil veľa krajín Európy a navštívil aj niektoré štáty Ázie, Afriky a Ameriky.

Ako scenárista sa uplatnil pri príprave folklórnych festivaloch na Myjave, vo Východnej a na Terchovej a autorsky pripravoval cyklické televízne relácie Zahrajte mi takúto a Spieva celá rodina v STV. V súčasnosti ako huslista, spevák a príležitostný hráč na ďalšie nástroje (mandolína, drumbľa) spolu so Zuzanou Homolovou a jazzovo- bluesovým gitaristom Milošom Železňákom pôsobí v medzinárodne úspešnom world music zoskupení Trojka Zuzany Homolovej (v roku 2005 získali za CD "Tvojej duši zahynúť nedám" ocenenie Aurel v kategórii world music, na ktorom sa podieľal interpretačne a aj ako producent). Samo Smetana sa venuje aj  rekonštrukcii autentických archívnych nahrávok a interpretačnému oživovaniu tradičných foriem slovenskej ľudovej hudby a spolu so svojou ľudovou hudbou Banda roots nahráva (CD Svet ľudových tancov 1. a 2.), účinkuje na koncertných podujatiach, tanečných workshopoch Tanečných domoch a festivaloch.

Jeho akustická world music skupina Banda, ktorú založil v roku 2003, prezentuje slovenskú etnickú hudbu v modernom, originálnom spracovaní. Hlavná pracovná náplň Sama Smetanu je však autorská, dramaturgická, speakerská a redaktorská práca v Slovenskom rozhlase, kde pracuje od roku 1991 ako redaktor a dramaturg pre ľudovú hudbu v Centre hudby. Pripravuje relácie hlavne z oblasti autentického folklóru a etnológie, najmä pre okruh Rádio Regina, ale aj pre Rádio Devín a Rádio Patria. Dramaturgicky a producentsky sa podieľa na štúdiových nahrávkach a verejných koncertoch ľudovej hudby a world music, organizačne a odborne sa podieľa aj na príprave medzinárodnej súťaže nahrávok ľudovej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu. V súčasnosti je jediným redaktorom Slovenského rozhlasu, ktorý sa špecializuje na ľudovú hudbu.

Samo Smetana, porotca šou Zem spieva Zdroj: RTVSSamo Smetana patrí medzi najväčších znalcov folklóru na Slovensku

Barbora Morongová bola dlhoročnou tanečníčkou folklórneho súboru Lúčnica. Dnes je členkou občianskeho združenia Dragúni, ktoré organizuje tanečné domy v Bratislave aj v iných kútoch Slovenska. Barbora je tanečná pedagogička, etnologička a v súčasnosti je riaditeľkou odboru tradičnej kultúry a kultúrno-osvetovej činnosti Ministerstva kultúry SR.

Alžbeta Lukáčová pochádza z Banskej Bystrice. Vysokoškolské štúdiá hudobnej vedy absolvovala na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Hneď po ukončení univerzity začala pracovať v Štátnej opere v Banskej Bystrici ako dramaturgička (2004). Tu sa podieľala na inscenovaní viac ako 20 operných, operetných, baletných a hudobno-dramatických diel. Pre toto divadlo vytvorila i prvé slovenské prebásnenie diela I. Stravinského Príbeh vojaka, ktoré tu bolo s úspechom uvádzané. Od roku 2007 pôsobila ako etnomuzikologička v Stredoslovenskom múzeu a zároveň pedagogička na Katedre hudobnej vedy Filozofickej fakulty UK, kde dodnes prednáša Kurz etnomuzikológie a Špeciálny etnomuzikologický seminár. V roku 2009 ukončila doktorandské štúdium na Ústave hudobnej vedy SAV, kde do roku 2012 pôsobila ako vedecká pracovníčka.

Je autorkou odbornej knižnej monografie "Samko Dudík a jeho kapela: Fenomén výraznej osobnosti v tradičnej hudobnej kultúre". V roku 2011 získala 1. miesto v Súťaži mladých vedeckých pracovníkov SAV do 35 rokov a zároveň Cenu prezidenta Slovenskej Republiky Ivana Gašparoviča za pozoruhodný vedecký prínos. Od roku 2012 opäť pôsobí ako dramaturgička v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Alžbeta Lukáčová sa popri zamestnaní venuje hre na cimbal a spevu v hudobnej skupine Banda. Je každoročnou autorkou hudobno-spevných programov na najvýznamnejších festivaloch na Slovensku a Morave. Je zároveň redaktorkou a moderátorkou pravidelných relácii o ľudovej hudbe na rádiu Lumen a v RTVS.

porota novej televíznej šou Zem spieva Zdroj: RTVSPäťčlenná porota šou Zem spieva

Vladimír Michalko absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave, odbor choreografia ľudového tanca. Choreograficky sa od svojich 20rokov intenzívne podieľal na mnohých projektoch.Pedagogicky a interpretačne sa venuje ľudovému tancu so zameraním na tance východného a stredného Slovenska a špeciálne aj na tance cigánske. Tieto temperamentné cigánske tance sa učí priamo od svojich rómskych priateľov z osád na východnom Slovensku ale aj v Transylvánii. Bol choreografom súboru Železiar. V súčasnosti sa venuje oživeniu amfiteátra vo Východnej. Pre televízny program Kapura pripravuje školu tanca. Venuje sa archívu ľudovej kultúry.

Lenka Konečná 
vyštudovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave, tanečné umenie – pedagogika ľudového tanca a choreografia ľudového tanca u Prof. Štefana Nosáľa. Doktorát v odbore pedagogika ľudového tanca získala v roku 2010. Pracuje v Centre tradičnej kultúry v Myjave ako odborný pracovník – etnochoreológ, kde tvorí programy a podujatia pre verejnosť zamerané na tradičnú ľudovú kultúru, výchovno-vzdelávacie podujatia pre deti a mládež, publikuje a vydáva metodické materiály. Tiež pracuje ako pedagóg tanca v ZUŠ Myjava, kde pôsobí aj detský folklórny súbor Kopaničiarik.

Je členkou odborných komisií v oblasti tradičnej ľudovej kultúry a odborných porôt súťaží scénického folklorizmu. Je podpredsedníčkou programovej rady a autorkou mnohých programov Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava. Autorsky sa podieľa na programoch významných folklórnych podujatí medzinárodného charakteru (MFF Myjava, FF Východná). Odborne zastrešuje a lektoruje školenia, semináre a tvorivé dielne v oblasti ľudového tanca, podieľa sa na príprave metodických materiálov (publikácie, CD, DVD) pre pedagógov ľudového tanca. Pedagogickú a choreografickú prax má so všetkými vekovými kategóriami od detí materských škôl, základných i stredných škôl, ako aj s dospelými.

Od roku 2002 do 2016 bola umeleckou vedúcou, choreografkou a tanečnou pedagogičkou vysokoškolského folklórneho súboru Ekonóm v Bratislave. Od roku 1996 spolupracuje ako pedagóg tanca a choreograf s viacerými súbormi na Slovensku i v Čechách. Pôsobí ako pedagóg v tanečných školách či tanečných domoch i v Materskej škole Rudník. Ceny za choreografiu, dramaturgiu, réžiu i pedagogickú prácu získala v rokoch 2001 (Cena Mikuláša Senku), 2005 (Akademický Zvolen), 2006 (Katowice – Poľsko), 2008 (Akademická Nitra), 2014, 2015 (MY Dance Myjava).

Výber z fotografií zo šou Zem spieva:
(viac fotiek)

Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS
Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS
Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS
Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS
Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS
Zem spieva ukáže pestrosť folklóru na Slovensku Zdroj: RTVS

Zdroj: SITA (Andrea Fedorovičová), RTVS (Juraj Kadáš), TASR
Foto: RTVS