Známy slovenský jazzman má energie na rozdávanie. Nedávno sme písali o jeho novej nahrávke s formáciou AMC Trio, s ktorou aj pravidelne koncertuje. Peter Lipa sa však nechal nahovoriť aj na ďalšiu spoluprácu. K spoločnej piesni s projektom Story predstavili aj videoklip.

Za pesničkou Bojím sa nočných zvonení stojí skladateľ a basgitarista Marian Zima. Nahrávka aj klip vznikli pod hlavičkou jeho projektu Story. "Ten vznikol z kedysi fungujúcej kapely. Zanikla odchodom speváka Gabriela Tótha, následne sa ostatní členovia rozpŕchli tiež. Ja som sa rozhodol pod hlavičkou Story pokračovať po niekoľkých rokoch ako s projektom zastrešujúcim spriaznených muzikantov. Pilotným počinom je práve nahrávka s Petrom Lipom," vysvetľuje Zima.

Na vzniku skladby sa podieľali aj producent a klavirista Peter Preložník, rešpektovaný trubkár Ondrej Juraši, v jazzových kruhoch známy bubeník Jaroslav Rozsíval a gitarista Miroslav Zahradník. Autorom hudby aj textu je duša projektu Story Marian Zima. "Keď som ju písal, v hlave mi znel práve hlas Petra Lipu. Poslal som mu demo a on na moju veľkú radosť súhlasil. Teším sa, že sa nám niečo také podarilo. Peter Lipa je frajer, išiel do toho, vdýchol pesničke život a je ochotný stále umelecky hľadať, čo dokázal aj v tejto nahrávke."


Výslednú nahrávku si vypočul režisér Nikita Slovák, ktorému sa zapáčila natoľko, že sa k nej rozhodol natočiť videoklip. "Dali sme si záležať a vyhrali sme sa s ním. Netlačili nás vydavateľské termíny, televízie, sponzori... Skrátka, užili sme si to. Nikita je kamarát a profesionál. Dokáže sformulovať svoju víziu jasne a aj ju vie pretaviť do kvalitného výsledku," približuje Zima spoluprácu na klipe, v ktorom si modelka Kristína Vlasáková zahrala postavu Smrti.

Marian Zima nám prezradil, že v zásuvke má aj ďalšie piesne, ktoré by mohli vyjsť pod hlavičkou projektu Story. "Možno z toho vznikne regulárna kapela alebo aj album. Komunikujem s ďalšími spevákmi i hudobníkmi. Čas ukáže, čo sa z toho môže vyvinúť. Mojou ambíciou je v spolupráci so slovenskou hudobnou špičkou predstaviť piesne, ktoré sú viac ako na jedno vypočutie. Chcem tvoriť veci, z ktorých majú všetci zúčastnení radosť. Ohlas na počin s Petrom Lipom naznačuje, že zamýšľaný smer môže byť správny," uzatvára hudobník.

Ďalšie informácie a novinky môžete sledovať na Facebook stránke projektu Story.

Text: Peter Lehotský
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa