Bude to koncert plný kvalitného funku, jazzu a soulu. Už o necelé dva mesiace, 16. mája, sa legendárny basgitarista Victor Wooten vráti do Bratislavy, aby u nás prvýkrát vystúpil s kapelou The Wooten Brothers. Ak ste fanúšikmi inštrumentálneho majstrovstva a kreativity a chcete zažiť niečo výnimočné, nepremeškajte ich koncert v rámci Jarných Bratislavských jazzových dní. Každý z bratov Wootenovcov je majstrom svojho nástroja, resp. viacerých nástrojov, no tešiť sa môžete na plnokrvné energické funky aj so spevom.

"Je skvelé, že na Slovensko príde zostava The Wooten Brothers. Každý doterajší koncert Victora Wootena patril medzi hudobné udalosti roka, spojenie s jeho bratmi je výnimočnou udalosť aj na európskej koncertnej mape," teší sa na májový koncert organizátor džezákov Peter Lipa. "Na tomto koncerte odznejú skladby, ktoré ešte Victor na Slovensku nehral. The Wooten Brothers spolu vydali niekoľko štúdiových albumov, najnovší Sweat vyšiel len minulý rok. Čaká nás úžasná FUNKY NÁLADA," dodáva Lipa.

Najslávnejší z bratov je Victor Wooten, jeden z najlepších basgitaristov na svete a päťnásobný víťaz Grammy. Victor je nielen skvelý hudobník, ale aj špičkový producent, inovátor a spevák. Na basgitaru začal hrať ako dvojročný, v šiestich bol už na šnúre ako člen predkapely Curtisa Mayfrieda – práve s kapelou The Wooten Brothers Band.

Neskôs bratom Royom spoluzakladal kapelu Béla Fleck & The Flecktones. Počas svojej bohatej kariéry Victor koncertoval s legendami ako Branford Marsalis, Mike Stern, Bruce Hornsby, Chick Corea, Dave Matthews, Prince a mnohými ďalšími. Basgitara je jeho najväčšia vášeň. Popri koncertovaní intenzívne tvorí kurzy a semináre, organizuje aj kemp pre talentovaných basgitaristov.

Z piatich súrodencov je Victor najmladší, The Wooten Brothers spolu s ním tvoria Joseph (klávesy), Roy (bicie) a Regi (gitara). Kapela sa v tejto zostave vrátila nedávno na koncertné pódiá, prestávku spôsobila smrť piateho z bratov, saxofonistu Rudyho v roku 2010.

Joseph Wooten má závratný zoznam talentov, ktorý je pôsobivý aj na pomery klanu Wootenovcov. V súčasnosti je klávesistom skupiny Steve Miller Band, je skladateľom, motivačným rečníkom, a zároveň aj fantastickým spevákom. Spolupracoval s hviezdami ako Whitney Houston a Kenny G, má vlastnú kapelu, a vypomáha svojmu mladšiemu bratovi ako klávesista, spevák a skladateľ v skupine The Victor Wooten Band. 

Famózny bubeník a perkusionista Roy "Futureman" Wooten je tiež päťnásobným držiteľom ceny Grammy, spolu s Victorom bol zakladajúcim členom skupiny Béla Fleck and the Flecktones. Roy je známy najmä vďaka svojim zbesilým, nenapodobiteľným vystúpeniam na pódiu, ktoré umocňuje surrealistickým výberom nástrojov: jeho charakteristickými vynálezmi sú The Drumitar či klávesy RoyEl. Jeho pôsobivá sólová kariéra a projekty Black Mozart presahujú žánre klasiky, jazzu, soulu, gospelu a hovoreného slova.

Regi "The Teacha" Wooten si svojím charakteristickým gitarovým štýlom hrania akordov, slappingu, tappingu a zbesilého brnkania získal celosvetovú slávu aj prirovnania k Jimimu Hendrixovi, Frankovi Zappovi a Chuckovi Berrymu. Regi je známy ako "The Teacha" – vyučoval mnohých významných hudobníkov, svojich malých bratov Josepha a Victora učil, keď mal sám len deväť rokov.

Koncert The Wooten Brothers, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 16. mája v bratislavskom Majestic Music Clube, je súčasťou Jarných džezákov.

Festival v máji prinesie aj ďalší skvelý koncert – 21. mája v Bratislave vystúpi aj geniálny gitarista Mike Stern.

Všetky informácie a vstupenky nájdete na oficiálnom webe podujatia www.jarnejazzaky.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Bratislavských jazzových dní Silvia Turnerová. Správu sme upravili a doplnili.