Dve šikovné deti sa postarali o vynikajúci úspech Slovenska na medzinárodnom poli. Dianka Dugasová (11) a Tomáš Kaleta (13) na nedávnych majstrovstvách Európy v showtime v Rumunsku zvíťazili so svojou zostavou latinsko-amerických tancov. Náročná choreografia s názvom Elvis & Dajana im priniesla víťazstvo.

Na Slovensku vyrastajú vynikajúci tanečníci. Ukázalo sa to na nedávnych majstrovstvách Európy s názvom Dance & Song European Championship v rumunskom Brašove, odkiaľ si talentovaný pár Diana DugasováTomáš Kaleta odniesli najvyššie ocenenie. Získali titul majstrov Európy v showtime vo svojej vekovej kategórii.  

"Vnímam to ako obrovský úspech. Ani sa mi o tom nesnívalo, že môžeme vyhrať. Tanec - to sú pre mňa príjemne prežité chvíle. V prvej triede ma tam zahlásila mamina, lebo to bol jediný športový krúžok na škole pre dievčatá a sľúbila mi pekné šaty. Po čase to už však nebolo len o šatách, nadchol ma pohyb aj hudba. Máme super trénerov a dobrý kolektív, preto ma to baví," vraví s úsmevom Dianka Dugasová.  

Jej tanečný partner Tomáš Kaleta však priznáva, že boli nervózni. "Našu kategóriu vyhlasovali až medzi poslednými. Vyhlásili štvrté, tretie, druhé miesto a stále sme tam neboli. Keď nás napokon vyhlásili ako víťazov, tak som tomu nemohol uveriť. Chytil som Didi za ruku a išli sme si po medaily. Pocit radosti prišiel trocha neskôr, ale som veľmi rád, že nám to tentokrát vyšlo."

Za víťazstvom je tvrdý tréning

Obe úspešné deti tanec milujú a sú ochotné tréningom venovať podstatnú časť svojho voľna. Za vynikajúci úspech vďačia nielen svojim trénerom, ale aj rodičom, ktorí ich v tomto športe podporujú.

"K tancu som sa dostal cez mojich rodičov, ktorí chodili raz do týždňa večer tancovať. Raz ma zavolali, aby som sa šiel pozrieť, vraj ich tréneri trénujú aj deti. Vtedy som chodil na tenis, ale ten ma nebavil, a mama mi povedala, že nemám len tak doma sedieť. Tak som skúsil niektoré kroky, ktoré som odkukával od ostatných chalanov. Nezdalo sa mi to ťažké a zapáčilo sa mi to, a tak som začal chodiť na tanečnú. Určite chcem pokračovať ďalej a zdokonaľovať sa v štandarde aj v latinsko-amerických tancoch," vraví Tomáš Kaleta.  

Mladí tanečníci Tomáš Kaleta a Dianka Dugasová Zdroj: Rudyphoto.hu

Deti trénujú v tanečno-športovom klube Klimo Dance Studio. K titulu im určite dopomohla aj zaujímavá a náročná choreografia, ktorej autormi sú tréneri Robert Ďuriš a Margaréta Klimová. "V zostave mali zaradené naozaj náročné tanečné figúry, čo iste zavážilo aj pri hodnotení. Na majstrovstvách v showtime sa okrem techniky hodnotí aj výraz, muzikálnosť, kostýmy a samotné prevedenie. V choreografii sme dbali na to, aby tam boli zaradené viaceré latinsko-americké tance ako samba, chacha, jive a rumba. Naučili sa aj akrobatické prvky, na konci choreografie majú dokonca zdvíhačku, ktorú sme dlho trénovali. Zvládli to výborne," vysvetľuje trénerka Margaréta Klimová.  

Ak chcú mladí tanečníci dosahovať úspechy, potrebujú, samozrejme, dobré vedenie, no dôležitá je najmä ich vlastná snaha. "Obaja sú šikovní a ambiciózni. Tomáš je veľký talent, má obrovské pohybové danosti a je flexibilný. U Dianky zas prevláda ladnosť a jemnosť pohybu. Veľkým plusom tohto tanečného páru je, že ich tanec naozaj baví, majú oň záujem a to sa prejavuje aj na ich tancovaní. Myslím, že obaja majú pred sebou veľkú budúcnosť," uzatvára Margaréta Klimová.  

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Eva Sládková. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: archív tanečníkov