Po štvorročnej pauze sa vracia anketa Český slavík 21, ktorej počiatky siahajú až do šesťdesiatych rokov minulého storočia, a to pod patronátom matematika a sociálneho reformátora Karla Janečka. Galavečer, ktorý býval pravidelne jedným z najúspešnejších televíznych relácií celého roka a v novembri ho naživo odvysiela televízia Nova, pripravuje režisér Pepe Majeský.

"Som veľmi rád, že môžem pomôcť našej hudobnej scéne, stíhanej excesívnom až neracionálnymi reštrikciami a prispieť k renesancii najväčšej českej hudobnej ankety, ktorej názov vymyslel v roku 1962 Ladislav Smoljak. Spravodlivé hlasovanie podľa hlasovacej metódy D21 umožní ľuďom lepšie vyjadriť svoje preferencie, a prináša tak férové ​​a zjednocujúce výsledky súťaže, ktorú považujem za rodinné striebro českej i československej populárnej hudby," hovorí Karel Janeček, prezident ankety.

"Veľmi sa teším na návrat Slávika na obrazovky Novy, a to nielen preto, že sa s ním vraciam aj ja. V minulosti som totiž tvoril už štyri jeho galavečery a tento bude tým všetkým, čo sa medzitým udialo a zmenilo, o to viac zaujímavý, iný a dúfam, že v mnohých ohľadoch výnimočný," dodáva Pepe Majeský.

O vytvorenie novej podoby trofeje pre najpopulárnejšieho speváka, speváčku aj skupinu, ktorí podľa hlasujúcich kraľujú českej hudobnej scéne, sa postará dizajnérka Viktoria Beldová. Táto voľba nie je náhodou, pretože Viktória v minulosti okrem iného vytvorila v rámci svojej diplomovej práce korunu pre kambodžského kráľa. Rodina Beldová, z ktorej dizajnérka pochádza, sa už niekoľko desiatok rokov stará o svätováclavskú korunu. Jej otec a dedko pracovali dokonca na jej replike. "O detailnej podobe všetkých cien máme s Liliou Khousnoutdinovou už definitívne rozhodnuté. V tejto chvíli už len vychytávajú šperkári z Granátu posledné detaily, kedy môj návrh upravujeme tak, aby technicky vyhovoval výrobe," prezrádza Viktoria Beldová.

Spustenie hlasovania

Za znovuzrodením ankety o najpopulárnejšieho speváka, speváčku aj skupinu stojí okrem Karla Janečka, ktorý získal väčšinový podiel v usporiadateľskej agentúre, tiež producent Jakub Horák, ktorý post riaditeľa ankety prevzal po Jaroslavovi Tešínskom. Ten však bude aj naďalej čestným riaditeľom Slávika a zostáva s novými tvorcami v úzkom kontakte.

Ankete Český slavík, ktorú tento rok čaká 23. ročník, predchádzalo 30 ročníkov ankety Zlatý slavík. Naposledy sa udeľovala 25. novembra 2017 a je neodmysliteľne spätá so spevákom Karlom Gottom, ktorý získal úctyhodných 42 slávikov. Medzi speváčkami je rekordmankou Lucie Bílá, ktorej zbierka sa pýši rovnými 20 Slávikmi.

Viac informácií nielen o galavečere, ale aj o novej spravodlivej štruktúre hlasovania, donátorskom systéme a nových kategóriách odhalí moderátorská dvojica Lucie Borhyová a Rey Koranteng 21. septembra na tlačovej konferencii, ktorá zároveň odštartuje hlasovanie.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Robin Suchánek.

Foto: Profimedia