Americká hviezda Katy Perry má problém. Napriek tomu, že tento rok vydala už dva single, ktorým predchádzali dve spolupráce, žiadna z jej noviniek nezaznamenala takú pozornosť, ako by sa očakávalo. 34-ročná speváčka pritom posledných desať rokov patrila medzi najúspešnejšie ženy na popovej scéne. Podarí sa jej vrátiť na vrchol s novinkou Harleys In Hawaii?

Hity ako Firework, Roar či Dark Horse zrejme počul aspoň raz každý, kto žije v tomto miléniu. Keď v roku 2008 vydala Katy Perry skladbu I Kissed A Girl, zrejme ani sama neverila tomu, aký obrovský zlom v kariére jej to prinesie a že sa v priebehu pár mesiacov stane globálnou hviezdou.

Každá rozprávka nečakaného mainstreamového úspechu sa však raz skončí a zdá sa, že ani táto nebude výnimkou. Spolu s Taylor Swift sa Katy niekoľko rokov predbiehala v tom, ktorá z nich bude mať väčší úspech a single oboch speváčok takmer bez zaváhania pravidelne okupovali popredné priečky hudobných hitparád. V posledných dvoch rokoch sa im však už tak nedarí, minimálne na poli singlov. O niečo výraznejšie je to práve pri Katy, ktorá tento rok vydáva už svoj tretí sólový, a celkovo piaty singel s názvom Harleys In Hawaii. Zrejme aj kvôli neúspechu jeho predchodcov zatiaľ o vydaní sľubovaného albumu stále nie je žiadna reč.


Dospelejšia a nudnejšia? 

Po vypočutí skladby, ktorá viac pripomína pop zo začiatku minulej dekády ako súčasný mainstream, zrejme mať pocit, že tu niečo nesedí. Pomalšie tempo, pokojná atmosféra a "smooth" produkcia majú za výsledok až prekvapivo decentnú polohu, ktorá s doterajšou produkciou rodáčky z Kalifornie veľa spoločného nemá. Zdá sa teda, že Katy hudobne konečne dospela a vykašľala sa na prvoplánové popové skladby a kontroverznosť, ktorú v tomto prípade nenájdete ani v sprievodnom vizuáli.

Na jednej strane je skvelé, že 34-ročná speváčka už nespieva o prvej láske či zvieratkách, no na druhej je to risk, ktorý sa jej vôbec nemusí vyplatiť. Už pri svojom poslednom albume Witness (2017) mala problém s tým, že na ňom neponúkla skladbu, ktorá by sa svojím úspechom vyrovnala jej starším globálnym hitom. Sama neskôr priznala, že to bolo pre jej ego veľmi ťažké a vnútorne s tým dlho zápasila.

Katy Perry, nakrúcanie klipu Harleys in Hawaii Zdroj: Facebook.com/katyperry

Výhodou novinky, pod ktorou sú spolu so samotnou interpretkou autorsky podpísaní aj spevák a skladateľ Charlie Puth a producenti Jacob Kasher Hindlin a Johan Carlsson, môže byť práve to, že znie inak ako drvivá väčšina popových skladieb, ktoré v súčasnosti počuť z rádií. Mainstreamoví fanúšikovia však túto sympatickú a nenásilnú speváčkinu polohu nemusia prijať, keďže skladby, ktoré svojou hitovosťou netlačia príliš na pílu, bývajú často v komerčných rádiách považované za príliš nevýrazné a nudné.

Inšpiráciou pre vznik piesne bol podľa Katy Perry výlet na Havaj s jej snúbencom Orlandom Bloomom. Samotné video, ktoré svojím retro feelingom pripomína klipy Lany Del Rey, sa nakrúcalo ešte v júli v réžii tria Manson, ktoré tvoria Pau Lopez, Gerardo del Hierro a Tomás Peña. Speváčka v ňom vyzerá skvele a prirodzene sexi, čo je tiež v jej prípade celkom vzácne.

Rok plný singlov, no bez väčších úspechov

Bude zaujímavé sledovať, ako sa novinke bude dariť na Youtube. Predchádzajúci, pre Katy Perry typickejší a na prvé počutie chytľavejší singel Small Talk, ktorý vyšiel na konci augusta, totiž výrazne pohorel. Hoci znie v kontexte jej tvorby ako stávka na istotu, do dnešného dňa má len niečo vyše 20 miliónov prehratí.


Z hľadiska singlového úspechu sklamala aj jej spolupráca s rusko-nemeckým dídžejom a producentom Zeddom, skladba 365. Okrem hitového potenciálu ponúkla pútavé sci-fi video, v ktorom si zahral aj Orlando Bloom. Určite s ním preto boli spojené očakávania veľkého úspech, no singel v hudobných rebríčkoch absolútne prepadol (až 86. miesto v USA) a hranicu 100 miliónov prezretí, ktorú Perry kedysi prekonávala v priebehu pár týždňov, sa jej v prípade tohto klipu podarilo prelomiť len v týchto dňoch, pričom premiéru mal ešte vo februári - presne na Valentína.

Jej zatiaľ najúspešnejším tohtoročným počinom je tak skladba Never Really Over, ktorej videoklip má zhodou okolností momentálne rovnaký počet prehratí ako 365, no hranicu 100 miliónov prekonal o viac než tri mesiace rýchlejšie, kedže vyšiel až na konci mája. V americkom singlovom rebríčku Billboard Hot 100 sa však ani táto skladba nedostala do Top 10 (najvyššie bola na 15. mieste), takže o úspešnom roku u Katy Perry zatiaľ naozaj nemôže byť reč.


Autor: Dušan Marko
Foto: reprofoto / Youtube

Súvisiaci interpreti: Katy Perry