Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) vo štvrtok večer v bratislavskom DK Zrkadlový háj odovzdal výročné ceny za rok 2017. Z ocenení v podobe sošky mikrofónu sa tešia v ôsmich kategóriách interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí.

Horkýže Slíže triumfovali v dvoch kategóriách - podľa ZAI sú skupinou roka a majú aj najlepší album Pustite Karola"Sme strašne radi za tieto ocenenia, lebo ich je už veľmi, veľmi málo, už dlho sme nič nevyhrali," povedal gitarista kapely Juraj Štefánik. "Asi sa oplatí robiť nové albumy menej často," zavtipkoval gitarista Marián Sabo. V kategórii skupina roka boli nominovaní aj IMT SMile, Korben Dallas, ČAD, Živá voda a Billy Barman. Medzi albumami Horkýže Slíže zvíťazili v konkurencii Kataríny Málikovej (hoci jej Pustvopol vyšiel ešte v roku 2016) a skupín ČAD, Korben Dallas a Christmas.

"Dostali sme ceny v dvoch najdôležitejších kategóriách, teší nás to veľmi. Máme aj nejaké fanúšikovské ceny a keď nás ešte k tomu ocenili aj odborníci, tak to asi robíme dobre. Už sa tešíme, ako náš album predstavíme na turné, pretože hrať naživo je to, čo nás najviac baví. To bude určite turné roka," s úsmevom zhodnotili členovia nitrianskej rockovej stálice.


Prečítajte si: Horkýže Slíže po ohlásení turné: Fanúšikovia nám nadávali, že na nich kašleme

Horkýže Slíže, udeľovanie cien ZAI za rok 2017 Zdroj: René MikoČlenovia kapely Horkýže Slíže prevzali dve ceny

Spevákom roka sa stal bývalý člen skupiny Tublatanka a spevák skupiny Živá voda  Paľo Horváth, ktorý získal viac hlasov ako Richard Müller a Igor Belaj (ex The Paranoid). "Určite podľa mňa zavážilo to, že som sa nedávno vynoril z hĺbky vesmíru. Vždy som žil hudbu zvnútra a tak to robím doteraz. Až sa z toho sám čudujem, ale je to vo mne, robím to rád," uviedol Horváth.

Ocenenie pre speváčku roka si prevzala talentovaná Sima Martausová, ktorá "predbehla" Janu Kirschner a Barboru Švidraňovú. "Veľmi sa teším z tejto ceny, ja som mala radosť už z nominácie. Vnímam to tak, že ocenenie nepatrí len mne, ale aj celej mojej kapele a najmä našim fanúšikom. Vďaka nim môžeme koncertovať a prinášať ľuďom hudbu," teší sa sympatická speváčka, ktorá na jeseň absolvovala svoje najväčšie a najúspešnejšie turné (reportáž). Záujem o lístky bol taký veľký, že sa rozhodla v novom roku pridať ešte jeden koncert v bratislavskom Istropolise. Uskutoční sa už 29. januára.

Cenu Objav roka získala rocková skupina Aces pred multižánrovým projektom Ľudové Mladistvá a Katarínou Málikovou. "Sme prekvapení, nečakali sme to. Minulý rok sme sa o tejto ankete dozvedeli po prvý raz a zrazu sme jej súčasťou. Osobne si vždy stojím za tým, že najviac sa kapela ukáže pri živom hraní, je to o tom, ako dokáže dať ľudí do varu a to nám práve celkom ide," zamyslel sa spevák a gitarista skupiny Tomáš Michalčák.

Aces, udeľovanie cien ZAI za rok 2017 Zdroj: René Miko
Mladí rockeri Aces sa stali Objavom roka - viac fotiek z odovzdávania cien ZAI

Klubom roka s kapacitou do 200 miest sa stal klub Blue Note Jazz and Music Pub v Novom Meste nad Váhom. Klubom nad 200 miest je bratislavský Majestic Music Club, ktorý získal najväčší podiel hlasov v rámci všetkých kategórií. Festivalom roka sa stal prešovský Dobrý festival a ako usporiadateľa roka ocenili hlasujúci členovia ZAI Dušana Drobného, ktorý organizuje festivaly Topfest, Lodenica, Červeník a ďalšie podujatia. Najlepšou regionálnou rozhlasovou stanicou roka je bratislavské Rádio Aligátor a cenu za celoplošnú rozhlasovú stanicu roka si odnieslo Rádio Anténa Rock.

Ceny, o ktorých rozhodujú hudobníci

Hudobným redaktorom roka sa stal už tretíkrát Roman Bomboš, dlhoročný redaktor a moderátor Rádia Slovensko. „Je to úžasné, pretože toto je cena, ktorú určujú interpreti a keďže je za to, že s nimi pracujeme a robíme s nimi rozhovory, tak to znamená, že tie rozhovory bavia aj ich. Je to vlastne taká odmena za dobre vykonanú prácu. Je perfektné, keď sa to, čo máte radi, stane vaším zamestnaním. A keď za to dostanete aj cenu, tak je to dvojnásobná radosť,“ poznamenal počas ďakovnej reči.

ZAI udelil aj Cenu za dlhodobú, celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách. O jej držiteľovi rozhoduje Rada ZAI na základe návrhov členov. Tento rok si sošku mikrofónu odniesol František Strempek z Rádia Regina RTVS. "Je to pre mňa obrovské prekvapenie, všetci o tom vedeli, len ja nie, ušili na mňa habaďúru. Myslel som si, že si idem pre nomináciu... Potešilo ma to veľmi. Človek nežije vo vzduchoprázdne a ja pracujem v inštitúcii, ktorá slovenskej hudbe vytvára maximálny priestor. Čiže je to ocenenie aj pre tú inštitúciu," neskrýval svoju radosť a prekvapenie.

V prvom kole hlasovania o cenách ZAI sa rozdalo 544 hlasov a návrhy na nominácie obsahovali 15 rozhlasových staníc, 21 hudobných redaktorov, 25 usporiadateľov, 28 klubov, 33 festivalov, 35 skupín a interpretov v kategórii objav roka, 37 albumov, 40 skupín a 42 speváčok a spevákov.

"Sú to profesné hudobné ocenenia, ktoré sa udeľujú na základe hlasovania členov a priaznivcov Zväzu autorov a interpretov. Nie je to divácka ani poslucháčska anketa a nie je v nej žiadne auto ako výhra pre diváka. ZAI je profesné združenie s takmer 30-ročnou tradíciou. Je to zhmotnená vízia, trošku sen o tom, že muzikanti si vážia jeden druhého a svojich partnerov. Funguje podľa toho, koľko ľudí sa stotožní s touto myšlienkou. Často som to len ja sám, ale podľa účasti na podujatí bolo vidno, že tá myšlienka zaujala. Poslucháč a divák naďalej potrebuje len dostať možnosť, aby si vybral. Preto oceňujeme tých, ktorí tieto možnosti férovo vytvárajú," uzatvára predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

Výsledky a percentuálne zisky na prvých troch miestach:

Album roka:

Pustite Karola - Horkýže Slíže (35,7%) 
Pustvopol - Katarína Máliková (21,4%)
Bastard - ČAD (17,9%)
Stredovek - Korben Dallas (17,9%)
Bez pokory - Christmas

Spevák a Speváčka roka: 

Palo Horváth - Spevák roka (33,3%)
Sima Martausová - Speváčka roka (25,9%)
Jana Kirschner (18,5%)
Richard Müller, Barbora Švidraňová, Igor Belaj

Skupina roka:

Horkýže Slíže (24%) 
Korben Dallas (20,7%) 
ČAD (17,3%)
IMT Smile (17,3%)
Živá Voda (17,3%) 
Billy Barman

Objav roka:

Aces (44,4%)  
Ľudové mladistvá (33,3%) 
Katarína Máliková (22,2%)

Klub roka s kapacitou do 200 divákov:

Blue Note Jazz and Music Pub, Nové Mesto nad Váhom (48,2%)
Randal Music Pub, Bratislava - (27,6%) 
Klub 77, Banská Bystrica - (24,1%)

Klub roka s kapacitou nad 200 divákov:

Majestic Music Club, Bratislava (65,5%)
Collosseum, Košice 27,6% 
Smerr Pub, Žilina (6,9%) 

Festival roka:

Dobrý festival, Prešov (24%)
Grape, Piešťany (20,7%)
Rockscape, Banská Bystrica (13,8%)
Bratislavské jazzové dni, Bratislava
Open Jazz Festival, Nové Mesto nad Váhom
Pohoda, Trenčín
Topfest, Piešťany
Uprising, Bratislava 

Usporiadateľ roka:

Dušan Drobný (35,7%) 
Tibor Zelenay (32,1%)
Rasťo Škrinár (17,9%) 
Michal Kaščák

Lokálna/regionálna rozhlasová stanica roka:

Rádio Aligátor, Bratislava (57,7%) 
Rádio One Rock, Nitra (30,8%) 
Rádio Piešťany (11,6%)

Celoplošná rozhlasová stanica roka:

Rádio Anténa Rock (44,8%)  
Rádio Slovensko / RTVS (41,4%) 
Rádio_FM / RTVS (13,8%) 

Hudobný redaktor roka:

Roman Bomboš-Rádio Slovensko / RTVS 52% 
Rasťo Očenáš / Rocková Republika 24,1%  
Rudi Rus / FM Radio 13,8%  
Julo Viršík / Rádio Expres 

Cena za celoživotnú / dlhodobú podporu slovenskej hudby v médiách: František Strempek - Rádio Regina / RTVS

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme doplnili o citácie z agentúry SITA a ďalšie informácie.

Foto: René Miko (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže, Sima Magušinová