Obrovský úspech folklórnej šou RTVS Zem spieva sa netýka len diváckej obľúbenosti a sledovanosti, ale aj uznania zo strany televíznych profesionálov. Režisér Peter Núňez si v týchto dňoch v Miami na Floride prevzal cenu za najlepší pôvodný televízny projekt strednej a východnej Európy.

Originálna a talentom nabitá šou Zem spieva ešte vlani v júni uspela v súťaži Pitch & Play Live na medzinárodnom festivale NATPE v Budapešti v kategórii non-scripted formátov. Šou zaujala porotu, zloženú z rešpektovaných televíznych expertov, natoľko, že ju uznali za bezkonkurenčne najlepšiu a najoriginálnejšiu spomedzi jedenástich projektov zo siedmich krajín.

Víťazstvo v Budapešti umožnilo režisérovi šou Zem spieva prezentovať projekt na globálnom televíznom veľtrhu NATPE v Miami, kam odletel začiatkom tohto týždňa. "Bol to super pocit," neskrýva Peter Núňez svoje nadšenie z ceremoniálu a najmä z možnosti predstaviť nádherné slovenské tradície a temperament profesionálom z celého sveta.

Obľúbená folklórna šou zožala v Miami búrlivý potlesk a uznanie. "Bol som naozaj v šoku. Po prezentácii iniciovali neformálne stretnutie približne dvadsiati obchodníci s televíznymi formátmi, napríklad z Čile, USA, Japonska, Turecka a ďalších krajín. Ak by sa splnila aspoň desatina z toho, bolo by to úžasné," teší sa zo záujmu o unikátny formát talentovej šou známy producent a režisér.

Peter Núňez prevzal v Miami cenu NATPE Zdroj: RTVSPeter Núňez prevzal cenu NATPE za šou Zem spieva

Predstavia sa aj zahraniční Slováci, ktorí žijú folklórom

Svetový nádych  má aj aktuálna druhá séria, ktorú RTVS vysiela každú sobotu o 20:30 na Jednotke. Diváci totiž okrem na Slovensku pôsobiacich talentov uvidia aj niekoľko skvelých súborov i jednotlivcov zo zahraničia. Okrem zahraničných Slovákov, ktorí sa venujú nášmu folklóru v Srbsku, Rumunsku, Anglicku, Maďarsku, či Kanade, sa predstavia dokonca i milovníci slovenského folklóru z ďalekého Japonska, ktorí sa združujú v súbore Valaška. 

Celkovo budete môcť v druhej sérii Zem spieva spoznať 63 účinkujúcich - jednotlivcov, umeleckých súborov a skupín. Najskôr sa predstavia v siedmich štúdiových kolách, z nich do semifinále postúpi maximálne 21 súťažiacich. Vo finále sa napokon v priamom prenose stretne desiatka najlepších, z ktorých diváci SMS hlasovaním vyberú absolútneho víťaza.

Prečítajte si tiež:

Zem spieva je späť! Porotu zaujala aj folklórna skupina hudobníkov z Fallgrapp


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: RTVS