Britská popová scéna je v posledných rokoch mimoriadne plodná. Ak máte radi speváčky ako Dua Lipa alebo Rita Ora, mohla by vás zaujať aj vychádzajúca hviezda Mabel. Aktuálne je nominovaná na cenu Objav roka v rámci prestížnych hudobných cien BRIT Awards, no ak by ju aj nezískala, vďaka chytľavému singlu Don't Call Me Up ju zrejme čaká prelomový rok.

Meno Mabel asi väčšine z vás zatiaľ nič nehovorí, no ide o speváčku, ktorá je predurčená k úspechu. Spevácky talent aj exotickú krásu zdedila po svojej matke, švédskej speváčke Neneh Cherry (už túto sobotu vystúpi prvýkrát na Slovensku!), hudobným génom prispel aj jej otec Cameron McVey, známy najmä ako producent debutového albumu Massive Attack či nahrávok dievčenských kapiel All Saints a Sugababes.

Samotná Mabel Alabama Pearl McVey sa narodila v roku 1996 v španielskej Malage, kde jej rodičia žili v rokoch 1993 až 1999, aby sa vyhli neustálej pozornosti médií, ktorej musela Neneh Cherry v Británii čeliť počas svojej najväčšej slávy. Mabel svoj prvý singel Know Me Better vydala už ako 19-ročná v roku 2015. O dva roky neskôr vydala svoj debutový mixtape s názvom Ivy to Roses, z ktorého pochádza jej doposiaľ najúspešnejší singel Finders Keepers (feat. Kojo Funds). V minulom roku na seba upozornila spoluprácou s britským dídžejom Jax Jonesom a raperom Rich the Kid na skladbe Ring Ring.


New Rules, vol. 2

Zo spomínanej nahrávky Ivy to Roses (2017) pochádza aj jej aktuálny singel Don't Call Me Up. Dôvod, prečo skladbu s videoklipom vydáva až po roku a pol, je možno ten, že v roku 2017, kedy pieseň vznikla, sa stala obrovským hitom pieseň New Rules speváčky Dua Lipa. Keďže ide o zvukovo i textovo dosť podobné skladby speváčok, ktoré majú navyše podobné hlasy, určite by sa nevyhli porovnávaniu, čo by pre talentovanú Mabel v tieni už vtedy slávnejšej kolegyne nemuselo byť veľmi pozitívne. "Nevolaj mi, dnes večer sa idem baviť. Cítim sa fajn, keď si mimo môjho života. Nechcem už o nás hovoriť, musím to nechať ísť. Stačí jeden drink a už na teba nemyslím," spieva v refréne skladby, ktorá je aj tematicky "dvojičkou" New Rules.

S odstupom času síce stále možno špekulovať nad tým, či išlo o náhodu alebo inšpiráciu, no na druhej strane by bola škoda, keby pieseň s takým hitovým potenciálom zostala iba na albume. Menej šťastným rozhodnutím je, že aj samotný videoklip Don't Call Me Up je dosť podobný vizuálu New Rules. Mabel je rovnako ako Dua Lipa pred kamerou obklopená húfom žien, s ktorými tancuje. Takých klipov je samozrejme veľa, no pri toľkých podobnostiach s veľkým hitom leta 2017 mohli tvorcovia zvoliť aspoň odlišný vizuál. V každom prípade to všetko možno napokon prispeje k tomu, aby sa aj táto skladba stala letným hitom.


Rozchodová hymna so šťastným koncom

Mabel napísala Don't Call Me Up v dobe, kedy si prechádzala ťažkým obdobím, slová v texte však neadresuje nikomu konkrétnemu. Skladbu označila ju za "pozitívnu rozchodovú pieseň", ktorá hovorí o tom, že po nevydarenom vzťahu dôjdete do bodu, kedy si uvedomíte, že ste silnejší ako predtým a je čas ísť ďalej.

V britskom singlovom rebríčku sa skladba dostala zatiaľ najvyššie na piate miesto. Ide o druhú skladbu, s ktorou sa 22-ročnej interpretke podarilo dostať do prvej desiatky UK Chartu. Predtým sa jej to podarilo so spomínaným singlom Finders Keepers, ktorý sa v roku 2017 dostal na ôsmu priečku.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/mabelmcvey

Súvisiaci interpreti: Mabel