V nedeľu 14. marca vyjde vo vydavateľstve Tothem records, na vinyle a tiež v digitálnej podobe, album Black Angels Songs od slovenského skladateľa Miroslava Tótha. Zároveň sa v online prenose uskutoční premiéra hudobného diela, ktoré spracúva silný príbeh z minulosti a nesie jasný odkaz súčasnej spoločnosti.

V električke na Trnavskom mýte v Bratislave, ktorá slúži ako T3 – Kultúrny prostriedok, v interpretácii Dystopic Requiem Quartet zaznie ako pripomienka tragických dôsledkov fašizmu druhá časť diela - Book II, venovaná Vojtechovi a Barbore Gálovcom, rodičom Fedora a Egona Gála. "Máme vieru v ľudskosť. Silu čerpáme z pamiatky na obete zhovadilých ideológií a z umenia, ktoré presahuje balast doby. Black Angels Songs sú výkrikom. Vznikli na popole našich mŕtvych, v konfliktoch s našimi nepriateľmi a v našich vlastných vášnivých sporoch o zmysel života a pamäti," uviedol Fedor Gál.


Príbeh Black Angels Songs

Miroslav Tóth je skladateľ, ktorého Kvarteto siahajúcich chápadiel uviedol na festivale Pohoda 2018 svetoznámy Kronos Quartet. Práve vtedy sa zrodil nápad, ktorého realizácia vrcholí premiérou a vydaním albumu Black Angels Songs. Inšpiráciou bola jedna z najikonickejších kvartetových skladieb 20. storočia, skladba Black Angels od Georga Crumba. Kým ten sa koncom šesťdesiatych rokov pokúšal prostredníctvom tohto svojho diela vysporiadať s frustráciou z vojny vo Vietname, Miroslav Tóth si doň premietol tému nevysporiadanej povojnovej minulosti u nás. Tá sa, žiaľ, nad nami temne vznáša do dnešných dní.

Vojnový Slovenský štát, ktorého vznik si niektorí spoluobčania dňa 14. marca dodnes so zvrhlou nostalgiou pripomínajú, sa zúčastňoval na vraždení a deportáciách vlastných občanov počas holokaustu. S jeho odkazom sa slovenská moderná spoločnosť dodnes nedokázala zmysluplným spôsobom vyrovnať. Skladba je venovaná Barbore a Vojtechovi Gálovcom. Vojtecha Gála zastrelil nemecký vojak na pochode smrti z koncentračného tábora Sachsenhausen v apríli 1945. Zvyšok rodiny, teda manželka Barbora s dvomi deťmi, Egonom a Fedorom, prežili vojnu v terezínskom gete.


Explózia zvukov v "dystopických" časoch

Hudobné dielo Black Angels Songs je rozdelené na dve knihy. Book I je súborom deviatich aluzívnych vojnových a pohrebných skladieb. Tie autor neskôr použil na resampling a granulárnu syntézu prostredníctvom elektroniky v druhej časti sláčikového kvarteta – Book II. Tá je výrazovo explozívnym a zvukovo masívnejším protikladom prvej časti. Vznikli tak dve odlišné časti diela – prvá ako reminiscencia na zabudnutú minulosť a druhá ako pripomienka scudzujúcej prítomnosti. Album má špeciálnu prílohu – malý flexi disk s nahrávkou krátkeho komentára Fedora Gála. Skladbu nahrali koncertní muzikanti, ktorí pri tejto príležitosti sformovali Dystopic Requiem Quartet. Tvoria ho prvotriedni českí huslisti David Danel a Anna Veverková zo Symfonického orchestra Českého rozhlasu a slovenskí interpreti klasickej súčasnej hudby Peter Zwiebel (viola) a Andrej Gál (violončelo), členovia Slovenskej filharmónie a Slovenského komorného orchestra.

Prvá časť, teda Book I, bola uvedená v spolupráci s Festivalom Pohoda a T3 – Kultúrnym prostriedkom v rámci série podujatí Zhluk a Koncert pre všímavých. Koncert sa uskutočnil online, 17. novembra 2020 o 16:00, presne v čase, keď iba o niekoľko ulíc ďalej, na Hodžovom námestí v Bratislave, prebiehal protest prívržencov pochybných občianskych a politických smerov od pravicových radikálov, cez futbalových ultras, proruských aktivistov, ľavicový populistov až po odporcov vládnych opatrení proti šíreniu pandémie COVID-19. Aj nahrávka zvukov z tohto protestu je súčasťou Tóthovho diela.

Premiéra sláčikového kvarteta Book II, kde elektroniku obsluhuje sám autor ako interpret, sa uskutoční rovnako v spolupráci s T3-Kultúrnym prostriedkom a festivalom Pohoda dňa 14. marca o 17:30. Tu sa zároveň bude konať diskusia, na ktorej vystúpia Egon Gál, Miroslav Tóth a ďalší hostia. Živý prenos bude možné sledovať na facebook kanáloch T3- Kultúrny prostriedok, Denník N a Pohoda Festival.

Vznik diela podporili Fond na podporu umenia, Nadácia Bratislava a Hudobný fond. Na dofinancovanie projektu momentálne prebieha kampaň na StartLabe, kde je možné si vinyl objednať a podporiť tak umelcov aj koncert, ktorý šíri myšlienku pripomínania si náročnej minulosti a spomienku na obete holokaustu. Grafického spracovania platne sa ujala držiteľka Národnej ceny za dizajn Tereza Maco a súčasťou obalu sú aj vzácne rodinné fotografie rodičov Gálovcov, Barbory a Vojtecha. O dielo Black Angels Songs ešte pred oficiálnym uvedením prejavili záujem nemecké rádio Gagarin aj český rozhlas Rádio Vltava a domácu verejnú premiéru bude mať v Slovenskom rozhlase na Rádiu Devín.



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Martina Kotláriková.

Foto:Katarína Acél - Gáliková