Slovenská speváčka a skladateľka Michaela Husárová pred pár dňami vydala svoj štvrtý singel pod pseudonymom M.U.S. Kým jej predošlé skladby inklinovali skôr k popu, novinkou Goodbye naznačuje, že jej hudobná cesta sa bude uberať iným smerom. Skladba je viac inšpirovaná R&B a (neo)soulom 90-tych rokov, ale v modernom šate.

Pod jej výsledným zvukom je podpísaný bratislavský klávesák a producent Matej "Maxo" Mikloš, ktorý je známy najmä pôsobením v kapele Solid Move a hudobnom štúdiu Littlebeat. Viac prezrádza samotná Michaela: "Hudba a text sú, ako vždy, mojou vlastnou prácou. Tentokrát som však na aranž a celkovú produkciu oslovila producenta Mateja Mikloša, ktorý stojí za nahratím celej skladby aj za jej mixážou."

Hudobník, známy aj z jazzovo-artrockového tria Sisterhood of Klangpedal, do štúdia na nahrávanie prizval aj svojho spoluhráča zo Solid Move - talentovaného basgitaristu Michala Šelepa, ktorý hrá tiež v kapelách Zuzany Mikulcovej, Petra Lipu a Andreja Šebana. O mastering skladby sa postaral Mirek Chyška.

"Napriek súčasnému soundu som tam chcela ponechať zvuk reálnych nástrojov, čo bolo pri Maťovej kreativite niekedy celkom veľké obmedzenie," hovorí so smiechom M.U.S. "Našli sme však spoločnú cestu a myslím, že na oboch stranách z tejto spolupráce vzišla veľká spokojnosť," hodnotí speváčka.


Nový začiatok v hudbe aj živote

Singel Goodbye je už podľa názvu akýmsi lúčením sa s minulosťou. Ako prezradila, je pre ňu uzavretím jednej životnej kapitoly, a zároveň reprezentuje zmenu jej hudobného štýlu. "Táto pesnička je jednou z prvých, ktoré reflektujú smer, akým sa chcem hudobne uberať," hovorí Michaela. Zároveň prezrádza viac o pozadí jej vzniku: "Dostala som sa do bodu, kedy som nevedela, čo ďalej. Nevedela som, či chcem ostať na Slovensku, či chcem ďalej robiť hudbu. Potrebovala som od všetkého ujsť - zmeniť prostredie, ľudí okolo seba. Jednoducho sa znova nájsť. Jediným riešením bol odchod mimo Slovenska."

Spojila tak príjemné s užitočným a na jeseň 2017 odcestovala na takmer tri mesiace spievať na výletnú loď. "Text k singlu Goodbye je starý už viac ako rok. Prišiel čas, aby som ho dala von, a tak som sa odchodu na loď potešila okrem veľkej zmeny aj z finančného hľadiska. Celý zárobok som minula práve na hudbu a klip," dodáva talentovaná umelkyňa, ktorá svoje zážitky z lode zaznamenávala aj na svoju Facebookovú stránku (hľadajte príspevky od 30. septembra). Svoje skúsenosti opísala aj v článku pre magazín Noizz.sk, kde pôsobí ako redaktorka.

Ako dodáva, námet na videoklip bol jasný takmer od začiatku a po stretnutí s kameramanom Marekom Lehockým z LECOM Production a režisérkou Petrou Havalovou dotiahli posledné detaily. Štáb dopĺňal asistent kamery Viliam Stacho a maskérka Milada Scherhauferová. Krásny priestor v rodinnom dome v Pezinku poskytla Nikola Čemanová. "Nakrúcanie je pre mňa väčšinou stres a neistota. Vďaka Marekovi a Petre však bolo všetko dokonale zorganizované a prebiehalo úplne bez problémov - za to som im nesmierne vďačná," hovorí M.U.S.

M.U.S., nakrúcanie videoklipu Goodbye, 2018 Zdroj: Viliam Stacho

Chystá ďalší singel aj špeciálne koncerty

Po vydaní nového singla nebude zaháľať a už na prelome apríla a mája plánuje nahrávať ďalší singel, tentokrát v spolupráci s gitaristom Petrom Zajačkom. "Na jam session začal hrať nápad, do ktorého som si vymyslela spevovú linku. Pozreli sme na seba a hneď sme vedeli, že to musíme urobiť ako singel," prezrádza.

Okrem nahrávania má naplánovaných aj niekoľko koncertov. Už tento piatok 23. marca vystúpi v Štúdiu L+S v hudobnom projekte Music à la cARTe spolu so skvelou zostavou ostrieľaných hudobníkov - Oskar Rózsa na basgitare, Martin Valihora na bicích a Eugen Vizváry na klavíri. Podujatie je už vypredané, no speváčka pozýva na svoje ďalšie jarné vystúpenia: "Na apríl sú pripravené ďalšie dva koncerty, konkrétne 5. apríla v bistre The Peach a ďalší v spolupráci so Sofar Sounds. O dátume tohto koncertu však ešte diskutujeme," dodáva Michaela.

Prečítajte si: Speváčka M.U.S. vás prekvapí hlasom, ktorý je na slovenskej scéne unikátom

Redakciu Hudba.sk informovala Alexandra Punová z agentúry House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Viliam Stacho