Americký hudobný manažér Art Rupe, ktorý pomohol žánru R&B dostať sa do "hlavného prúdu", zomrel 15. apríla vo veku 104 rokov vo svojom dome v kalifornskom meste Santa Barbara. Informovala o tom stanica Sky News a ďalšie svetové médiá.


Člen Rock'n'rollovej siene slávy Art Rupe, vlastným menom Arthur Newton Goldberg, založil v roku 1946 v Los Angeles vydavateľstvo Specialty Records, ktoré umožnilo preraziť hudobníkom ako Sam Cooke, Little Richard a John Lee Hooker.

Ako píše tlačová agentúra AFP, jeho najvýnosnejšou a najvýznamnejšou zmluvou bola tá, ktorú podpísal s Little Richardom, hoci ten mal spočiatku problém komerčne preraziť. Napokon sa jeho skladba Tutti Frutti stala jedným z prvých veľkých rock'n'rollových hitov. K ďalším hitom Little Richarda z 50. rokov patrili rockové klasiky ako Long Tall Sally, Good Golly Miss Molly a Rip It Up.

Art Rupe bol známy tým, že svojim umelcom platil málo a nechával interpretov podpisovať zmluvy, na základe ktorých mu zostávala väčšina alebo všetky honoráre a vydavateľské práva.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)