Už tento piatok a sobotu (21. a 22. júla) sa uskutoční ďalšie vydanie jedného z najlepších slovenských malých festivalov Žákovic Open. Jeho hlavnými atribútmi, ktoré oceňujú návštevníci aj muzikanti, sú útulnosť areálu v príjemnom prostredí na okraji dedinky Trenčianske Bohuslavice a uvoľnená priateľská atmosféra.

Organizátor festivalu, Tomáš "Yxo" Dohňanský, inak známy najmä ako basgitarista skupiny Hex, v aktuálnom rozhovore pre agentúru SITA prezradil, že zväčšovanie festivalu a pridávanie pódií nie je v pláne. "Nejde nám o to rozrastať sa, chceme Žákovic robiť tak, ako to majú ľudia radi. Žákovic už má svoje meno a zvuk a radí sa medzi príjemné akcie, ktoré ľudia radi navštevujú. A my ho robíme naozaj s láskou. Zároveň ma teší, že vždy prijmú pozvanie kapely, ktoré si vytipujeme."

Ako však pripomenul, v minulosti uvažovali aj nad tým, že by z tradičného domáceho festivalu urobili niečo väčšie. "Boli asi dva roky, keď sme oslovovali aj zahraničných interpretov mimo Čiech. Chceli sme urobiť zo Žákovicu veľký festival, no potom sme si uvedomili, že to návštevníci aj tak veľmi nereflektujú a že to vlastne nie je cesta ani pre nás, ani pre ľudí z dediny. Zachovali sme ho teda v takom intímnejšom duchu a myslím, že je to tak dobre. Žákovic je taká naša chuťovečka," poznamenal Yxo, ktorý sa na nadchádzajúci ročník už veľmi teší.

"Vždy, keď prídeme na pľac a začneme všetko chystať, som doslova šťastný. Vo štvrtok pred začiatkom festivalu cítim už veľké vzrušenie, no a v sobotu, keď sa prejdem po areáli a vidím tam tých usmiatych ľudí, mám z toho zakaždým až zimomriavky," priznal organizátor. Tohtoročným českým hosťom festivalu bude kapela Tata Bojs. Okrem nej sa počas dvoch dní na pódiu vystriedajú Hex, Slobodná Európa, Čad, Medial Banana, Le Payaco, Billy Barman, Lavagance, Fuera Fondo, Cpt. Slice, Trolejboys, Plus Mínus, Autodrom či raper Vec spolu so Supom. Premiérovo svoj koncert na Žákovici odohrá pesničkárka Katarzia. "Na Katarziu sa osobne veľmi teším, ona celkom vystrelila a je to taký zaujímavý úkaz slovenskej pop music," dodal Yxo.


Novinka pre fanúšikov aj tradičný futbalový zápas

Aj keď charakter festivalu meniť nechce, každoročne sa snaží festival vylepšiť a priniesť nejakú zaujímavú novinku. "Minulý rok sa nám napríklad ujala spoplatnená stanová dedinka s ďalšími extra benefitmi, tú plánujeme otvoriť aj teraz. Bude aj chillout zóna a tento rok navyše chystáme aj špeciálny stage s názvom "Zahraj si", na ktorom si budú môcť návštevníci navzájom púšťať hudbu zo svojich telefónov. Po celý deň tak budú môcť robiť sami sebe zábavu. Chceli sme vyskúšať takýto formát, aby si tvorili ten festival aj ľudia sami, osobne to považujem za veľmi dobrý nápad. Stage bude fungovať od rána až do noci, aj po skončení oficiálneho line-upu," priblížil Yxo.

Ďalšia aktivita, ktorá návštevníkov počas Žákovic Open tradične čaká, je futbalový zápas medzi kapelami a fanúšikmi. "Ten bude, ako každý rok, v sobotu predpoludním. Je to veľmi milá a obľúbená aktivita, vyzývame ľudí, aby si priniesli transparenty a povzbudzovali svojich známych. Ide hlavne o srandu a zážitok, nehráme sa na žiadne výkony," podotkol basgitarista a vokalista, ktorý je vďačný, že sa mu už po sedemnásty rok darí udržať dobrú úroveň festivalu.


Na festivale ako v bavlnke

Areál organizátori sprístupnia v piatok 21. júla o 12:00 a fanúšikom bude k dispozícii až do nedeľného poludnia. Pre návštevníkov je pripravené parkovanie zadarmo a pravidelná kyvadlová doprava. "V piatok bude premávať autobus zo železničnej stanice Nové mesto nad Váhom každú polhodinu od 15:00 do 20:00. Rovnako potom v nedeľu opačným smerom od 9:00 do 12:00," priblížuje Yxo.

Ak ste na Žákovici ešte neboli, budete príjemne prekvapení komfortom, ktorí organizátori zabezpečujú v hlavnej stanovej dedinke oproti areálu. Sú v nej sprchy, chemické toalety, cisterna s pitnou vodou a bufety s občerstvením. Ešte väčší "festivalový luxus" ponúka stanová dedinka EXTRA. "Umiestnená je hneď vedľa pódia, takže fanúšikovia sú priamo v centre diania a nič im neutečie. Dedinka je oplotená a strážená. Zároveň ponúka benefity ako napríklad sedenie so slnečníkmi, chladničky, veselý bazénik, sprchu, umývadlá, WC či parkovisko, ktoré je vzdialené len 50 metrov," informuje hudobník. 

Na Žákovic Open sú vítané aj rodiny s deťmi, tie do 10 rokov majú vstup zdarma. V areáli pribudli aj preliezky a šmykľavka pre najmenších. Samozrejmosťou je aj komfort pokiaľ ide o hygienu a stánky s kvalitným občerstvením. K dispozícii je funkčný bar v penzióne. Tento rok má festival pivnú zónu a Jameson Jukebox zónu. V nej si návštevníci budú môcť po zakúpení rôznych drinkov nechať zahrať svoju obľúbenú pesničku u dídžeja a zabávať sa až do rána.

"Som nesmierne rád, že sa nám darí robiť festival, ktorý si za tie roky našiel stabilnú fanúšikovskú základňu a ktorý nie je žánrovo ohraničený. Som rád, že pribúdajú aj noví návštevníci, ktorí ocenia fantastickú a naozaj jedinečnú atmosféru. Teší nás aj pochvala samotných muzikantov a ich konštatovanie, že Žákovic je pre nich jedna z top akcií leta. Z celého srdca pozývam všetkých, ktorí ešte náš festival nenavštívili, aby si prišli užiť dva nádherné dni, oddýchnuť si a stretnúť kopec krásnych ľudí," pozýva na festival Tomáš "Yxo" Dohňanský. Na podujatí samozrejme nesmie chýbať ani jeho kapela Hex, ktorá naživo predstaví aj svoj aktuálny singel Ľahký song.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Program festivalu:

Žákovic Open 2017 - časový lineup Zdroj: PR

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach festivalu www.zakovicopen.sk a www.facebook.com/zakovicopen.