Česká speváčka Lucie Bílá má nový vianočný album. Na nahrávke Bílé Vánoce Lucie Bílé II., ktorá vychádza práve dnes, prináša fanúšikom trinásť piesní, vrátane prekvapivého autorského a speváckeho spojenia s pesničkárkou Radůzou.

Sedem rokov po vydaní multiplatinového vianočného albumu Bílé Vánoce Lucie Bílé prichádza speváčka s novou sviatočnou kolekciou trinástich piesníAlbum pripravila v osvedčenej spolupráci s Petrom Maláskom, ktorý je nielen hudobným dramaturgom albumu, muzikantom, ale taktiež autorom šansónovej piesne Řekněte dětem, ktorá celý album uzatvára.

"Keď som vydala prvý vianočný album, vedela som, že nebude posledný. Práve teraz je tá pravá chvíľa... S Petrom Maláskom sme nahrali trinásť nádherných vianočných pesničiek a ja sa už nemôžem dočkať, až sa všetky rozletia do sveta," teší sa Lucie Bílá.


Duet s Radůzou i spevákom z Arakainu

"K Vianociam patrí široká škála emócií - od čistej rozosmiatej radosti cez starosti s prípravami, určité bilancovanie, až po smútok a spomienky na blízkych, ktorí ich už nemôžu tráviť s nami. Toto všetko sme sa snažili zachytiť na novom albume. Po prvom vianočnom CD, ktoré vyšlo pred siedmimi rokmi a nieslo sa viac v duchu tradičných a rokmi overených vianočných skladieb, sme sa teraz všetci snažili preniknúť životu trocha viac 'na zúbok' a vystihnúť farebnosť nálad, ktoré so sebou tieto sviatky nesú," hovorí Petr Malásek.

"Skvelé texty pesničkárky Radůzy a textára Václava Koptu nám v tom boli vynikajúcimi pomocníkmi, no nič z toho by nefungovalo, nebyť fantastického výkonu Lucie, ktorá opať ukázala, že na poli emócií a hlasovej mágie bude ťažko hľadať konkurenciu," dodával Malásek o zrode albumu. Pesničkárka Radůza pripravila pre Bílú deväť textov vrátane spoločného duetu Marie a svatá Anna, kde je taktiež autorkou hudby. Druhý duet Zvon volá nás, ktorý otextoval Jan Macků z metalovej kapely Dymytry, s Luciou naspieval autor Jan Toužimský zo skupiny Arakain, s ktorou speváčka často koncertuje ako hosť.

"Petr Malásek ma najprv oslovil, či by som skúsila pretextovať jednu alebo dve pesničky. Nakoniec moja práca zaujala natoľko, že som snáď behom týždňa urobila do češtiny všetky, ktoré ešte nemali český text. Bola to pre mňa obrovská škola, pretože je to úplne iná práca, než písať texty pôvodné. Musela som vychádzať z obsahu originálneho textu, dodržiavať rytmickú stavbu veršov a taktiež myslieť na to, že dlhé tóny vo výškach by nemali príliš často končiť na samohlásky í a é. Bol to taký veľmi zábavný a miestami veľmi obtiažny scrabble. Bavila som sa pri tom náramne," prezrádza Radůza.


Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová, PR manažérka vydavateľstva Supraphon pre Slovensko. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Lukáš Fronk

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá