Slovenská speváčka Jana Kirschner, ktorá sa nedávno zviditeľnila pesničkou Dunaj pre film Ostrým nožom inšpirovaný vraždou Daniela Tupého, považuje za nesmierne dôležité vedieť i v ťažkej a tragickej situácii odpustiť. V rozhovore pre agentúru SITA tiež uviedla, že je dôležité, aby umelci vo svojej tvorbe reflektovali spoločenské dianie.

"Verím, že každý z ľudí, ktorí sa niečoho zlého dopustili, má právo na to, aby sa zmenil. Všetci sa neustále meníme, takže je podľa mňa veľmi dôležité nesúdiť. Súdenie totiž zas vyvoláva len negatívnu emóciu a opäť to môže skončiť len bojom. A áno, na jednej strane je dôležité odpustiť, pochopiť a nesúdiť, ale na tej druhej je dôležité o týchto veciach aj rozprávať a nezabúdať na ne, aby sa predchádzalo ďalším podobným situáciám," uviedla Jana Kirschner pre agentúru SITA.

Ako prezradila, sama v minulosti často chodila na Tyršovo nábrežie, kde v roku 2005 zabili mladého študenta. "Bolo to miesto, kde sa stretávali nielen muzikanti, ale aj iní mladí ľudia. To miesto bolo pre mňa takým symbolom slobody v Bratislave, mala som pocit, že to bol taký náš malý Berlín. Taký underground a sloboda, v jednom období tam chodili asi všetci a práve, keď som prišla do Bratislavy, zažívalo to nábrežie taký svoj najväčší moment. Pamätám si, že keď sa to stalo, nechceli sme tomu ani veriť. A je to stále vec, ktorá sa toho miesta akoby symbolicky dotkla. Dotkla sa niečoho, čo sme milovali. Myslím, že to bola, a nielen pre mňa, ale aj pre veľa ďalších ľudí, ktorí tam chodili, taká symbolická bodka za nejakou érou," zaspomínala si speváčka.


Jana Kirschner sa v začiatkoch svojej kariéry rada túlala nočnou Bratislavou, no podľa vlastných slov vonku nikdy nič nepríjemné nezažila. "Ja takéto zážitky a skúsenosti našťastie nemám, aj keď som absolvovala dosť veľa všelijakých nočných potuliek. Neonacistov a rôznych výtržníkov však bolo v tom čase na uliciach veľa a mnohí muzikanti, ktorých poznám, mi hovorili, že sa stretli s takýmito situáciami. Našťastie išlo väčšinou len o nejakú slovnú potýčku, možno niektorí z nich zažili aj nejakú bitku, no myslím, že väčšinou išlo o slovný útok. Ale aj to je nepríjemné, aj to je vec, ktorá človeka vydesí a zasiahne," uznala 40-ročná rodáčka z Martina.

Do pesničky Dunaj, ktorá sa vďaka kurióznej zhode náhod stala titulnou piesňou filmu Ostrým nožom, vtesnala nielen spomienku na Daniela Tupého, ale reflektuje v nej i minuloročnú tragickú udalosť, keď brutálne zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. "Dunaj je symbol. Tá pesnička hovorí o tom, ako tá rieka stále prináša a odnáša veci. Je to pre mňa taký symbol života a nevinnosti, ktorá nám v istom momente bola zobratá, a vyjadruje ten pocit bezpečia, ktorý si myslím, že veľmi veľká väčšina z nás minulý rok stratila," priblížila hudobníčka.

Umelci by podľa nej mali prostredníctvom svojej tvorby bezpodmienečne zaujať vždy stanovisko k spoločenskej situácii v ich domovskej krajine. "Proti násiliu je podľa mňa najlepšie bojovať práve umením, preto vznikla aj skladba Dunaj. Aj keď sme európska krajina a prešli sme veľký kus cesty, je potrebné, aby sa o veciach, ktoré hýbu krajinou, rozprávalo. A umelci majú tú výhodu, že o nich môžu rozprávať mierovou a pokojnou cestou. Otvárame síce horúce témy, ale nerobíme to cez násilie, cez strach či cez nejaký tlak. A pomenúvať veci cez metafory je napokon niekedy oveľa silnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať," uzavrela speváčka.

Zdroj: SITA (Hudba.sk edit)
Foto: Michaela Kostková

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner