Dnes ráno oznámil projekt Ultrazvuk zverejnenie novinky a o pár hodín už bola na Youtube. Vec a Tono S. sa rozhodli ešte pred Vianocami potešiť fanúšikov novou skladbou Čo urobíš aj so skvelým bábkovým videoklipom, o ktorý sa postaral Lukáš Karásek.

"Lukáš Karásek nám z ničoho nič natočil videoklip. Chlapci a dievčatá, boli ste dobrí?" uviedol Ultrazvuk novinku na sociálnej sieti. Od tohto zoskupenia možno čakať naozaj všetko nečakané. Svoju existenciu ohlásili odychovou skladbou o letnej grilovačke Teleport, potom zvážneli s projektom Tváre slobody a rovnomennou pesničkou, s ktorou vzdávajú hold ľuďom stojacim na námestiach v roku 1989, bojovníkom za slobodu.

Teraz prichádza ďalšie milé prekvapenie z dielne plodného dua Vec + Tono S. a je to rovno vianočná pesnička. V podaní Ultrazvuku ide našťastie o trochu iný kúsok než sú tie, ktoré sa na nás valia zo všetkých strán už niekoľko týždňov. Vyhli sa všetkým vianočným gýčom, dokonca aj roľničkám, a rozhodne nešetria "zlé deti".

Ultrazvuk, videoklip Čo urobíš? Zdroj: Youtube

Rok 2018, kto bol dobrý?

Ultrazvuk v pesničke Čo urobíš? istým spôsobom rekapituluje rok 2018 a hneď na úvod upozorňuje poslucháča, že sa pozrú na veci priamo. "Urobme si z tohto roka malý výcuc. Chcem, aby si si spomenul, aký si bol zlý zmrd (celý, celučičký rok). Dvadsiatehoštvrtého zažiješ krízu. Čo urobíš, keď sa zjaví malý Džízs? (ten najtvrdší slniečkár)," rapuje Vec, pričom odpoveď na jeho otázku si zachováva absolútne nevianočný tón a zmysel pre realitu.

V texte sa tak dajú nájsť aj nemilé spojitosti so spoločenskými problémami a slovenskou politickou scénou. "Tichá noc a tichá domácnosť -no jasneže ne / vybíjal si doma zlosť - na vlastnej žene / biele Vianoce máš nasnežené - no pod nosom / trasieš sa jak mastné želé - so strieborným podnosom. Chválil si sa cudzím perím, kričal si, že je tvoje, predtým jak nevyšlo najavo, že to celé je len podvod," rapuje Tono S., tradične bez vulgarizmov (tak schválne, ktoré synonymum slova "podvod" sa rýmuje s "tvoje"?). Niečo zaznie v texte, niečo zase ukáže len temne hravý vizuál - nechýba pedofilný kňaz, "milión na stole", znásilnenie manželky, či alkoholik na poľovačke.

V závere skladby sa dvojica trošku, ale samozrejme opäť svojím spôsobom, snaží o návrat do vianočnej či rozprávkovej rutiny. Hrdinom je Zdeno Chára, ktorý má zlo potrestať aspoň bodyčekom. Ultrazvuk priniesol osviežujúcu pesničku, ktorá rozvírila vody pokojných vianočných piesní plných lásky so svojou dávkou reality, ktorá, žiaľ, ani cez Vianoce neprestáva byť prítomná a skutočná. Takže, kto bol dobrý?


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Vec