Legendárna nórska popová skupina A-ha znovu prekladá kvôli opatreniam súvisiacim s koronavírusom európskej turné, v rámci ktorého mala doraziť v októbri 2020 a potom v náhradnom termíne v apríli 2021 prvýkrát do Česka. V pražskej O2 aréne nakoniec zahrá 1. mája 2022 a privezie program zasvätený 35. výročiu d vydania ich najslávnejšieho albumu Hun-ting High and Low.

Z neho pochádza aj celosvetový megahit kapely Take On Me. Na pódiu budú stáť všetci traja pôvodní členovia A-ha Morten Harket, Magne Furuholmen a Paul Waaktaar-Savoy. Českému publiku naservírujú unikátnu kombináciu nových skladieb a klasických hitov. Koncert organizujú BrainZone International a Bestsport.

"Je nám cťou priviezť prvýkrát do Českej republiky hudobnú ikonu osemdesiatych rokov, nórsku poprockvú kapelu A-ha. V Prahe vystúpi v rámci turné, ktoré si pripomenie ich obrovský hit Take On Me, ktorý je stále populárny po celom svete a dočkal sa mnohých cover verzií ďalších slávnych kapiel, vrátane legiend ako sú Metallica alebo Weezer," hovorí Ladislav Vajdička z BrainZone International.


Koncert skupina odštartuje prehraním všetkých desiatich skladieb z debutového albumu Hunting High and Low z roku 1985 v poradí, v akom boli pôvodne nahrané, vrátane Take On Me alebo The Sun Always Shines On T.V. Po krátkej prestávke sa fanúšikovia dočkajú mixu najväčších hitov A-ha a ich aktuálneho hudobného materiálu.

"Na Hunting High and Low nie je žiadna pieseň, na ktorú by sme sa počas živého hrania netešili. Vďaka playlistu, ktorý kopíruje poradie albumu, sa z koncertu stane úplne iný typ šou ako čokoľvek, čo sme predtým urobili," hovorí gitarista A-ha Paul Waaktaar-Savoy. "Nahrávanie tej dosky bolo v našej kariére a spoločné spolupráce tak určujúcim okamihom a vzrušujúcim obdobím, že revízia tohto hudobného materiálu o 35 rokov neskôr je skôr inšpiráciou než povinnosťou. Len musíme trochu oprášiť staré syntetizátory," dodáva s úsmevom klávesista kapely Magne Furuholmen.

Kapela A-ha vznikla v nórskom Osle v roku 1982. Za tú dobu natočila 10 albumov a predala cez 40 miliónov dosiek. Za svoju kariéru ohlásila dvakrát pauzu. Prvýkrát v roku 1994. Po štyroch rokoch sa vrátila a fungovala až do roku 2010. V roku 2015 sa vrátila druhýkrát. Jej doteraz posledný album Cast in Steel vyšiel v roku 2015.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Eva Hromádková. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: a-ha