Nedávno sme informovali, že najprestížnejšie české hudobné ceny Anděl majú od tohto roka trojkolové hlasovanie. Dnes boli zverejnené finálové trojčlenné nominácie (po sedemčlenných, ktoré vzišli z prvého kola). Najviac nominácií má pred rozhodujúcim hlasovaním Ewa Farna s albumom Umami. V slovenskej kategórii sa do finále dostali dve stálice a jeden zástupca novej generácie.

České odborné hudobné Ceny Anděl sa budú odovzdávať 27. apríla vo Veľtržnom paláci v Prahe, galavečer v priamom prenose odvysiela ČT1. Česká hudobná akadémia v doterajších dvoch kolách hlasovania rozhodla o finálnych trojiciach nominovaných v každej kategórii. Z nich akademici v poslednom kole zvolia víťaza.

"Celkovo hlasovalo viac ako 423 akademikov, odborníkov z hudobnej oblasti," upresnila Petra Žikovská, riaditeľka Českej národnej skupiny Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu (ČNS IFPI), ktorá ocenenie vyhlasuje.

Favoritkou 31. ročníka Cien Anděl sa stala česko-poľská hviezda Ewa Farna. S albumom Umami (recenzia) je nominovaná v kategóriách Album a Sólová interpretka a jej skladba Tělo sa môže stať Skladbou či Videoklipom roka.  Po troch nomináciách získali Vladimír Mišík a jeho album Noční obraz a aj album Dýchej, ktorý po smrti speváka, hudobníka, skladateľa a textára Davida Stypku dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez.

Do kategórie Slovenský album sa po druhom kole prebojovala mladá dvojica Lash & Grey (Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý) s albumom Blossoms of Your World, a zavedení hudobníci Peter Nagy s albumom Petrolej a Peter Bič Project s albumom Hlava.

"Za všetkými nominovanými albumami stoja výrazné osobnosti tuzemskej populárnej hudby aj silný príbeh. Bude zaujímavé sledovať, koho nakoniec akademici v tak vzácne vyrovnanej konkurencii zvolia za víťaza. Celkovo je vo všetkých kategóriách nominovaných tridsaťtri albumov alebo piesní rôznych žánrov od popu až po vážnu hudbu. Za pozorné vypočutie stojí každý z nich," povedal predseda rady Českej hudobnej akadémie (ČHA) Honza Vedral.

Radu ČHA, ktorá na podobu a pravidlá Cien Anděl dohliada, okrem neho tento rok tvorí publicista Josef Vlček, riaditeľka ČNS IFPI Petra Žikovská a producentka Cien Anděl Lucka Hájková.

Garantmi žánrových kategórií v ročníku 2021 sú Vojtěch Tkáč (Alternatíva a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenský album) a Saša Michailidis (Videoklip). Žánrové ocenenia budú rovnako ako v predchádzajúcich rokoch udeľované priamo počas hlavného ceremoniálu, ktorý tento rok usporiadatelia plánujú po dvoch koronavírusom poznamenaných ročníkoch uskutočniť ako klasický živý ceremoniál. V rámci galavečera sa naživo predstaví česká hudobná špička rôznych žánrov.

Titulárnym partnerom 31. ročníka je spoločnosť Coca-Cola ČR, hlavným mediálnym partnerom je rádio Evropa 2. To v rámci spolupráce opäť podporí kampaňou v hodnote pol milióna Kč výhercu Anděla v kategórii Objav. V nej sú tentoraz nominovaní speváčka Annabelle, producent fiedlerski a pesničkár Michal Horák.  

Ceny Anděl udeľuje každoročne od roku 1991 hudobná akadémia. Od roku 1995 sa realizujú pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 ich symbolizuje soška anjela so šalmajom od sochára Jaroslava Rónu.

Nominácie na Ceny Anděl za rok 2021:

Album:
Ewa Farna – Umami
Vladimír Mišík – Noční obraz
David Stypka & Bandjeez – Dýchej

Skladba:
Ewa Farna – Tělo
David Koller – Pouta
David Stypka & Bandjeez – Farmářům

Skupina:
Midi Lidi – Heal The World, konečně! / Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád
Mirai – Maneki Neko
Prago Union – Made in Strašnice

Sólová interpretka:
Ewa Farna – Umami
Beata Hlavenková – Žijutě
Amelie Siba – Love Cowboys

Sólový interpret:
Roman Holý – Strážce klidu vol. 1
Vladimír Mišík – Noční obraz
David Stypka – Dýchej

Objav:
Annabelle – Runnin' Out Of F* Time
fiedlerski – Pápá
Michal Horák – Michalbum

Videoklip:
Annet X – Bylo nebylo (réžia: Jaroslav Moravec)
Ewa Farna – Tělo (réžia: Ondřej Kudyn)
Jordan Haj & Emma Smetana – By Now (réžia: Marek Jarkovský, Jordan Haj, Emma Smetana)

Alternatíva a elektronika:
Irena & Vojtěch Havlovi – Melodies In The Sand
Amelie Siba – Love Cowboys
Oliver Torr – Fragility of Context

Folk:
Kuba Horák – Kluk z Husovky
Vladimír Mišík – Noční obraz
Žamboši – Světlojemy

Jazz:
Dorota Barová – Dotyk
Nikol Bóková – Prometheus
Beata Hlavenková – Žijutě

Klasika:
Ivo Kahánek – Antonín Dvořák: Kompletní klavírní dílo
K. Kněžíková, Janáčkova filharmonie Ostrava, dir. R. Jindra – Phidylé
SOČR, dir. T. Netopil – Bohuslav Martinů: Fresky, Paraboly, Rytiny

Rap:
58G – 58 tape vol. 2
Smack – Chimera Pt. 3: Snak
Hugo Toxxx – Mumie

Rock: 
Dark Gamballe – Romance panenky a kladiva
Skywalker – Late Eternity
Sněť – Mokvání v okovech

Slovenský album:
Lash & Grey – Blossoms of Your World
Peter Nagy – Petrolej
Peter Bič Project – Hlava

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Rado Mešša a Nikol Klevcovová. Správu sme upravili.