Zvolensko-bratislavská skupina Secret Session, ktorá minulý rok vydala album Fish Flying, sa netají láskou k hudbe z prelomu 60. a 70. rokov, ktorej inšpirácie pretavuje do vlastnej tvorby na pomedzí progresívneho rocku a psychedélie. Jednou z prvých autorských skladieb skupiny bola pesnička Closer, ktorej kapela po takmer roku od vydania albumu dopriala vydarený vizuál.

Rozkonárená kompozícia z autorského pera gitaristu a kapelníka Paľa "Pabla" Gajdoša na ploche viac ako sedem minút nenásilne spája susediace galaxie psychedelického a progresívneho rocku. Vo výslednej melancholicko-pozdvihujúcej atmosfére vyniká charakteristická poetika kapely Secret Session, postavená na zvukovej poézii, kompozičných kontrastoch a pestrej dynamike. Skladba bola nahratá naživo v LVGNC Studios v Bratislave, na organ hosťoval Juraj Mironov z kapely Živé Kvety, Melotrón a Moog dohral dodatočne pri mixáži Adam Mičinec (Hrana, Čisté Tvary, Sunity...).

"Closer má pevné miesto v našom koncertom setliste a niekedy sa pri spontánnom jamovaní natiahne až na štvrťhodinu. U fanúšikov patrí k najobľúbenejším, oceňujú jej zvukovú farebnosť aj emotívny text. Ten pojednáva o rôznych formách blízkosti medzi ľuďmi, tak odlišnými, tak početnými a tak osamotenými... Je až trochu mrazivé, aké 'potvrdenie' sa slovám piesne dostáva v týchto dňoch, keď je hodnota zblíženia nevyčísliteľná," hovorí Pablo Gajdoš.


Atmosférický klip sa nakrúcal v bývalej skúšobni Secret Session v garážovom komplexe na Dlhých dieloch, ktorá sa zmenila na portál do iného sveta. Zaliala sa tekutým svetlom z analógového projektoru Ivy Mackovej, nešetriac farbami a vizuálnymi nápadmi. Hlavnými postavami pri zrode klipu boli bubeník skupiny Matej Šalko, ktorého prvotný nápad zrealizoval talentovaný režisér a kameraman Maxim Kľujev, známy spoluprácou s viacerými poprednými umelcami nielen z oblasti hudby. Prúd reality potom zavial nahratý materiál na istý čas na vedľajšiu koľaj, avšak aktuálna situácia, kedy skupina nemôže plnohodnotne fungovať a koncertovať, sa ukázala pre dokončenie jej prvého klipu ideálna. O finálne úpravy sa postaral Matej Šalko.

"Všetky 'efekty', ktoré sa dajú v klipe vidieť, sú vytvárané naživo za pomoci meotaru, farieb, olejov, alkoholov a iných prísad. Tváre sa strácajú v nánosoch rozbúrených farebných morí z tekutín nepomenovateľných odtieňov v (ne)náhodnom pohybe a spojení všetkých 'Secret' komponentov. Akoby človek, spomínaný v texte - žijúci, dúfajúci a strádajúci - potreboval 'vymaľovať' farbami spoza hraníc tohto sveta, prinášajúcimi vytúženú blízkosť," približuje kapela vznik a myšlienku videoklipu. Ten je zároveň pozvánkou na koncerty (keď budú možné), keďže skupina podobné vizuálne techniky využíva aj na klubových pódiách.

Redakciu Hudba.sk za skupinu Secret Session informoval Pavol Gajdoš. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/secretsessionsk - Matúš Kňážek