Spojenie, aké by nečakal naozaj nikto, no Foo Fighters pravidelne dokazujú, že v ich prípade je možné všetko. A o to viac, keď sa to stalo v Japonsku, kde o podivnosti na hudobnej scéne naozaj nie je núdza. Práve na jednom z tamojších festivalov došlo k epickému "live rickrollingu", keď si kapela na pódium prizvala popovú ikonu 80-tych rokov.

Veľkým hitom Never Gonna Hit You Up Rick Astley pred 30 rokmi naštartoval svoju kariéru. Na rozdiel od mnohých populárnych skladieb z toho obdobia pieseň nezapadla prachom a dvadsať rokov po vydaní zaznamenala veľký "comeback" do povedomia nielen pamätníkov, ale aj novej generácie fanúšikov. Stalo sa tak veľmi netradičným spôsobom - vďaka internetovému vtipu, resp. mému (ak máte viac ako 20 rokov, určite ste už o "rickrollingu" počuli, ak nie, prečítajte si TU alebo TU).

Hoci je táto zábavka neškodnej odrody internetových trollov už niekoľko rokov mŕtvou záležitosťou, Astleymu nesporne pomohla znovu naštartovať jeho kariéru. Výsledkom obnoveného záujmu o jeho osobu je minuloročný album 50, s ktorým sa po dlhých 29 rokoch vrátil na vrchol UK Chartu. Aj vďaka tomu je jeho koncertný kalendár opäť nabitý vystúpeniami po celom svete vrátane Japonska.

Práve tam sa cez víkend predstavil na festivale Summer Sonic, ktorého headlinermi boli v ten istý deň americkí rockeri Foo Fighters. Dave Grohl a spol. túto príležitosť neváhali využiť a rozhodli sa trochu si vystreliť zo svojich fanúšikov. Astleyho, s ktorým sa podľa slov frontmana "zoznámili len pred dvoma minútami", si totiž prizvali na pódium a mohol sa tak ukázať v polohe, v akej ho poslucháči nepoznajú. Svojím prístupom prekvapil zjavne aj samotných Foo Fighters - hneď na začiatku výkrikom "Come on, you motherfuckers!" rozosmial bubeníka Taylora Hawkinsa natoľko, že si publikum na začiatok skladby muselo ešte chvíľu počkať.

A čo vlastne fanúšikom zahrali? Samozrejme to nebola popová hitovka tak, ako ju poznáte, ale celkom uletený mashup. Na začiatku prítomných určite zmiatol a zároveň dostal do varu Hawkinsov nástup ako z legendárneho hitu Nirvany Smells Like Teen Spirit, ktorý v slohách pripomenula aj zámerne inak znejúca gitara. Do veselej, no celkom tvrdej vypaľovačky zapadol Astley prekvapivo dobre, až by jeden neveril, že to nemali nacvičené. Spevák sladkých popových hitov v druhej polovici skladby prekvapil nielen oduševným rockovým výkonom, ale aj výkrikom "I'm feeling fuckin' marvelous!" po známej romantickej fráze "I just wanna tell you how I'm feeling". Úsmevy na tvárach hudobníkov hovoria za všetko a ľudia v publiku na tento zážitok určite tak skoro nezabudnú.


Skupina Foo Fighters chystá na 15. septembra vydanie svojej novej štúdiovky Concrete And Gold. Kampaň k nej pomaly vrcholí a rockeri nedávno potvrdili, že sa objavia v jednej časti programu Landmarks Live In Concert, v ktorej známi interpreti hrajú na ikonických miestach po celom svete. Foo Fighters svoj diel nahrali už v júli v gréckom Akropolise, stanica PBS však zatiaľ nešpecifikovala, kedy ho odvysiela. Zatiaľ si môžete pozrieť aspoň trailer.

Text: Hudba.sk, pm
Foto: Facebook.com/RickAstley / Greg Allen/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Rick Astley