Skladba Pasážová revolta sa stala titulnou piesňou pripravovaného filmu Amnestie, ktorý príde do kín už túto jeseň pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Špeciálne pre film skladbu Karla Kryla prespievali Richard Müller, David Koller a Viki Olejárová. O orchestrálny aranžmán inšpirovaný Bedřichom Smetanom sa postaral slovenský hudobník a skladateľ Nikolaj Nikitin.

Pesničky Karla Kryla sa stali symbolom odporu Čechov a Slovákov voči komunistickému režimu. V augustových dňoch roku 1968, ako aj v desaťročiach, ktoré nasledovali potom, dodávali mnohým ľuďom nádej. Aj preto si autori filmu Amnestie, ktorý pripravujú pri príležitosti blížiaceho sa okrúhleho výročia Nežnej revolúcie a do kín sa dostane len pár dní pred 17. novembrom, vybrali ako titulnú pieseň práve Krylovu pieseň Pasážová revolta z legendárneho, komunistami zakázaného albumu Bratříčku, zavírej vrátka (1969). Skladbu v úplne novom, od originálu veľmi odlišnom šate vydáva Azyl Production a distribuuje Universal Music a Oyster Agency.

Slová "Ryjeme držkou v zemi" platia aj dnes

"Túto skladbu som pred desiatimi rokmi naspieval s Free Faces. Vedel som, že ju raz použijem vo filme. Text Pasážovej revolty je nesmierne aktuálny aj dnes," hovorí producent filmu Maroš Hečko. "Napriek tomu, že skladba vznikla v roku 1968, k filmu sa hodí aj v kontexte s revolúciou v roku 1989, aj v kontexte so skepsou, ktorá dnes vládne. Ryjeme držkou v zemi, ako hovorí Kryl v závere. Verím, že by sa mu toto prevedenie skladby páčilo. Nikolaj Nikitin poňal Krylovu skladbu pestro, v prepojení so smetanovskou tradíciou a urobil pre Symfonický orchester Slovenského rozhlasu výnimočný aranžmán. Skladbou sme vzdali Karlovi Krylovi hold. Pre mňa je to veľká postava česko-slovenských dejín."

"A prečo Koller, Müller a Viki? Film Amnestie je česko-slovenský, jeho príbeh sa odohráva v ČSSR, hovorí sa v ňom oboma jazykmi, máme česko-slovenské obsadenie a aj sme ho nakrúcali v obidvoch krajinách. Preto som oslovil Davida Kollera na českej a Richarda Müllera na slovenskej strane. Obaja majú k 80-tym rokom silnú väzbu cez svoju hudbu. David ma poprosil, či by som nevedel nájsť miesto aj pre dámu a odporučil priamo Viki Olejárovú. Tak vstúpila do nakrúcania s orchestrom žena a som za to vďačný," dodáva Hečko.


Richard Müller pre film naspieval ešte jednu pieseň

O réžiu a strih videoklipu sa postaral samotný režisér filmu Amnestie Jonáš Karásek a sú v ňom samozrejme použité aj zábery z očakávanej celovečernej snímky. Zaujímavosťou je, že klip bol hotový ešte skôr ako samotná finálna podoba piesne. Nakrúcal sa začiatkom júna v Slovenskom rozhlase pri nahrávaní orchestra pod vedením dirigenta Petra Valentoviča, ktorého sa zúčastnili aj všetci traja speváci. V skutočnosti však svoje spevácke party nahrali až neskôr.

"Celú pieseň najskôr naspievala Viki Olejárová. Pri nakrúcaní klipu sme s Davidom na jej pieseň vlastne robili playback. Až keď sa dotočil klip, každý z nás finálne nahral svoj part," približuje proces vzniku piesne Richard Műller. "Maroš Hečko za nami prišiel s tým, že by rád prerobil práve túto konkrétnu pieseň symfonicky a že do nej chce zakomponovať aj tóny Smetanovej Vltavy a Vyšehradu. Keď vyslovil toto spojenie, ani na chvíľu som nezaváhal. Bolo mi jasné, že pri tomto chcem a musím byť. Bola to rýchla, príjemná a dúfam, že aj užitočná práca," dopĺňa Richard.

Pasážová revolta nesie aj podľa neho mimoriadne posolstvo i pre dnešnú dobu: "Je to mimoriadne aktuálna pieseň, rovnako ako skladba, ktorú sme dokončili s Ondřejom Soukupom a mala by byť tiež na soundtracku k filmu Amnestie. Ide o Shakespearov sonet, 400 rokov starý text, ale veľmi aktuálny. Majster Shakespeare napísal tiež niečo, čo bude platiť, bohužiaľ, ešte pre mnoho generácií."

nakrúcanie videoklipu Pasážová revolta Zdroj: Michal Strašák

Husia koža už počas nahrávania

Autor aranžmánu pre 50-členný orchester Nikolaj Nikitin sa pri tvorbe inšpiroval nadčasovou hudbou Bedřicha Smetanu. "Najprv som chcel vedieť, aká ďalšia hudba ešte vo filme bude a vďaka producentom som sa dostal do budovy Slovenského národného divadla, keď tam nahrávali Vltavu zo Smetanovho cyklu Má vlast. Napokon som sa inšpiroval motívmi z celého cyklu. Chcel som, aby bol v tom aranžmáne zachovaný duch Československa z roku 1989, aby bol zvuk tej skladby charakteristický pre tú dobu, niečím národný a niečím aj revolučný," priblížil Nikitin.

Rovnako ako on, aj Viki Olejárová je oproti svojim speváckym kolegom mladší ročník a tvorbu Karla Kryla objavila až po jeho smrti. Napriek tomu dnes patrí medzi jeho najväčších "propagátorov" - jeho pesničky spieva a hráva na gitare už 20 rokov, pričom každoročne v období výročia revolúcie organizuje koncerty na jeho počesť.

"V období Nežnej revolúcie som mala päť rokov, takže som situáciu okolo seba vnímala iba detským pohľadom. Politika mi samozrejme v tomto veku nič nehovorila, ale pamätám si, že sme s rodičmi boli v tom čase v uliciach. Až o 10 rokov neskôr som sa dozvedela, v akom režime som vyrastala a aké hrôzy tento režim napáchal. Vtedy som začala postupne objavovať piesne Karla Kryla a naraz mi začalo všetko do seba zapadať. Naučila som sa hrať prvé akordy na gitare a okrem vlastnej tvorby som hrala aj tú Krylovu," vysvetľuje prešovská hudobníčka, ktorá sa práve vďaka Krylovi bližšie spoznala aj s Davidom Kollerom.

"Prvýkrát sme spolu spievali jednu Krylovu pieseň minulý rok na koncerte pre Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v Bratislave. Po čase sa mi ozval, či by som nemala chuť s ním a s Richardom nahrať titulnú pieseň k filmu Amnestie. Okamžite som súhlasila, pretože Kryl, Müller a Koller sú moje srdcovky a legendy! Nikolaj Nikitin sa postaral o veľmi citlivé aranžmány, jednoducho úžasné spojenie talentovaných muzikantov s obrovským cítením. Bolo mi cťou spolupracovať na tomto projekte. Nikdy predtým som nepočula pieseň Karla Kryla v takom veľkolepom prevedení. Mala som husiu kožu takmer počas celého nahrávania... Keď som neskôr počula výsledok, dojalo ma to. Veľmi ma teší, že sa na tvorbu Karla Kryla nezabúda, no zároveň musím dodať - robme všetko pre to, aby jeho piesne už nikdy nemuseli byť aktuálne!"

Vyššie uvedené citácie Viki Olejárovej sú z promo rozhovoru, ktorého záver stojí za to zverejniť tak, ako vznikol:

Má pre vás Pasážová revolta, skladba z roku 1969, nejaké posolstvo pre dnešnú dobu?

Určite. Je potrebné, aby sa každý zamyslel, ako hlboko sa ohne. Aby naša generácia nezabúdala na hodnoty demokracie a slobody a hlavne, aby sme necúvali, pretože najväčšie nešťastie je žiť v neslobode.

Vy ste všeobecne známa ako propagátorka tvorby Karla Kryla, prečo? Čím je pre vás dôležitý, čím vás zaujal?

Predovšetkým svojou odvahou a schopnosťou pomenovať veci pravými menami. Nebál sa spievať o tom, na čo sa mnohí báli čo i len pomyslieť. V textoch šiel vždy ku koreňu veci, neobyčajne poetickým spôsobom. Učil myslieť kriticky a nebáť sa bojovať za pravdu a spravodlivosť. Dvadsať rokov ľudí morálne podporoval. Každá jeho skladba je explóziou emócií. Kryl spieval zo svojej duše do duší druhých. Mrzí ma, že bol donútený odísť z krajiny, kde bolo jeho miesto.

Čo pre vás znamenajú dátumy 21. 8. 1968 a 17. 11. 1989, aj s ohľadom na dnešnú situáciu v spoločnosti?

Znamenajú pre mňa výkričník. Dávajme si pozor na to, koho volíme, komu odovzdávame moc, kontrolujme politikov, pretože nám môžu zasahovať do života viac, než sme si schopní uvedomiť. Nebuďme pasívni a poddajní. Získali sme si späť slobodu, takže si ju musíme chrániť. Roky komunistickej vlády spôsobili devastáciu morálnych hodnôt a napáchali príšerné škody. Kto za to bol potrestaný a kto iba prezliekol kabát a sedí stále na rovnakom mieste? Pracujme spoločne na zmene, buďme odvážni, ukazujme a nebojme sa nazývať veci pravým menom. A nevoľme morálne zdevastovaných politikov, dnes už totiž máme na výber.

Už ste videli film Amnestie? Prečo si myslíte, že by naň mali ľudia prísť do kina?

Zatiaľ som videla iba ukážky, ale bude to veľké! Ďakujem tvorcom, že otvorili túto tému. Karel často kritizoval vývoj udalostí a smerovania spoločnosti aj po Nežnej revolúcii. Vytriezvel z novembrového opojenia a ako jeden z prvých ľuďom pripomínal, že demokracia potrebuje a vyžaduje zodpovedného a angažovaného občana. Najlepšie to vystihujú jeho vlastné slová: "Některé věci se prostě opakují, na postoji lidí ke světu se nic nemění. Strach, čekání na zázrak, který nemůže přijít, protože lidé se nezměnili."

film Amnestie, 2019 Zdroj: Azyl Production

O filme Amnestie

Česko-slovenský koprodukčný film Amnestie bude mať premiéru 14. novembra. Vznikol na motívy knihy Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Cieľom jeho tvorcov je nielen pripomenúť strastiplné obdobie života v socialistickom Československu, ale tiež chyby, ktoré sa spravili tesne po revolúcii. Film sa totiž okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Predchádzali jej široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990 len niekoľko dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

Snímka vznikla v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVSHomeMedia Production a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm. V hlavných úlohách diváci uvidia Juraja Baču, Natáliu Germani, Aňu Geislerovú, Mareka Majeského, Mareka Vašuta, Norberta Lichého, Romana Luknára, Jána Jackuliaka, Gregora Hološku, Mareka Fučíka, Erika Oleho, Sávu Popoviča, Martina Havelku či Janu Oľhovú. 

Uvedenie filmu Amnestie do kín budú sprevádzať aj ďalšie udalosti - vernisáž naplánovaná na 17. novembra v pražskej Lucerne otvorí výstavu diel uznávaného maliara Jozefa "Danglára" Gertliho (jeho maľby môžete vidieť aj vo videoklipe Pasážová revolta) a kniha s rovnakým názvom ako film - Amnestie, s podtitulom "Sloboda ako hrubá čiara za minulosťou" - vyjde v polovici októbra v nakladateľstve Slovart.  

Pozrite si trailery:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli PR manažérky Mirka Brindová (House of Ukulele) a Eva Sládková (Propaganda House). Texty sme upravili a doplnili.

Foto: Michal Strašák (foto z nakrúcania klipu), Azyl Production (foto z filmu)

Súvisiaci interpreti: Karel Kryl, Richard Müller